Voedingstips voor bij het kerstdiner, thuis en buiten de deur

Kerst is een hele gezellige tijd, vaak gevuld met veel en lekker eten. Het kan dan moeilijk zijn om je te houden aan de doelen die je voor jezelf gesteld hebt. Toch is het heel goed mogelijk om een gezellige en lekkere kerst te hebben zonder dat je je helemaal volpropt met te veel en ongezond eten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je progressie na de decembermaand helemaal is verdwenen en je weer van voor af aan moet beginnen. Hieronder zetten wij op een rijtje hoe je het best om kan gaan met het kerstdiner, zodat je optimaal kunt genieten zonder je zorgen te hoeven maken over je progressie.

Tips als je buiten de deur eet met kerst

1. Let op met brood en alcohol.

Van brood eet je vaak ongemerkt te veel, dan lopen de calorieën erg snel op. Ook alcohol bevat veel calorieën die je misschien liever ergens anders aan besteedt. Vraag je af: is dit brood echt zo bijzonder dat ik dit bij het kerstdiner moet eten? Bepaal van tevoren wat je gaat drinken en hoeveel je er wilt nemen. Als je een plan maakt, is het makkelijker om je hier ook aan te houden.

2. Kies voor magere sauzen

Sauzen hebben vaak een basis van vet of room. Dit levert veel extra calorieën. Kies dus voor een saus op waterbasis als dit mogelijk is. Let op de naam van de saus, als er ‘romige’ of ‘boter’ in de naam van de saus staat, is de kans erg groot dat de calorieën omhoog schieten. Ook kan je eventueel even vragen waar de saus uit bestaat. Is er geen magere saus verkrijgbaar? Vraag dan of de saus ernaast geserveerd kan worden in plaats van er overheen. Dan kan je zelf beslissen of en hoeveel saus je neemt. Verder kan de kleur van de saus je vaak ook een hint geven over het aantal calorieën. Over het algemeen bevatten rode sauzen minder calorieën, je kan dus het beste kiezen voor een gerecht met een rode saus.

3. Eet rustig en met aandacht

Kerst is een tijd van genieten, het diner heeft geen haast. Het duurt een tijdje voordat het signaal dat je maag vol is je hersenen heeft bereikt, dus als je vol zit kun je nog even dooreten voordat je hersenen constateren dat je vol zit. Kortom, vaak merk je veel te laat dat je vol zit en barst je broek al open. Eet dus rustig en neem de tijd om met je vrienden of familie bij te praten. Pas hier dan wel weer op dat je niet onbewust eten naar binnen blijft schuiven tijdens het praten. Eet dus rustig en met aandacht.

4. Eet totdat je voor 80% vol zit

Ga je niet volproppen puur omdat het kerst is en omdat het eten voor je neus staat. Dan eet je om het eten. Als er nog eten op je bord ligt, bedek het dan met een servet om zodat je niet in de verleiding komt om toch door te eten en vraag jezelf al: is deze hap even lekker als de eerste hap? Is je antwoord nee? Dan is het tijd om te stoppen.

5. Vergeet de groenten niet

Don’t forget your veggies! Belangrijk voor je vezelinname en groenten bevatten vitaminen en mineralen. Bovendien zijn groenten caloriearm en door de vezels krijg je sneller een verzadigd gevoel. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om nog een extra stuk van dat vette vlees af te wijzen. Alleen maar voordelen dus!

6. Het nagerecht

Een lekker toetje is niet weg te denken uit een kerstdiner. Vaak levert het toetje meer calorieën dan de rest van de maaltijd bij elkaar. Je kan ervoor kiezen om het toetje af te wijzen, maar we snappen dat je dit misschien niet wilt. Die heerlijke chocola of dat ijs is natuurlijk lastig te weerstaan en het is maar één keer per jaar kerst. Compenseer voor het

toetje door extra goed op bovenstaande tips te letten en door bijvoorbeeld geen alcohol of andere calorierijke dranken te kiezen tijdens het kerstdiner. Ook kan je bijvoorbeeld voor fruit gaan als toetje, dan heb je toch nog iets lekker zoets, maar blijft het wel gezond.

Tips als je zelf gaat koken met kerst

Het kan natuurlijk ook het geval zijn dat je zelf een kerstdiner maakt, alleen maar gunstig! Je kunt het diner aanpassen aan je eigen wensen en er extra van genieten omdat je er de hele dag voor in de keuken hebt gestaan. Heb je geen inspiratie? Wij hebben een uitgebreid voorbeeldmenu voor je opgesteld mét nog wat extra tips als je zelf liever iets wilt bedenken om te maken. Zo maak jij een heerlijk PBP-proof diner waar je gasten versteld van zullen staan.

1. Amuse

Amuse betekent ‘plezier’ in het Frans. Het is een makkelijk gerechtje, dus plezierig om te maken en om op te eten. Het is een klein hapje om de smaakpapillen wakker te schudden. Serveer de amuse op een lepel of in een klein glaasje. Wees creatief! Maak de amuse van magere- of lightproducten. Vaak wordt er zalm of garnaal gebruikt in een amuse, maar dit hoeft natuurlijk niet. Een heerlijk voorbeeld is dit PBP-recept van een glaasje zalm met dille.

2. Voorgerecht

Het diner begint pas echt met een lekker voorgerecht. Een voorgerecht moet niet te zwaar zijn, er komen nog meer gangen aan dus hou het klein. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor soep, carpaccio of klein broodje. Een verrassende combinatie die je kunt gebruiken in je voorgerecht is rode biet en geitenkaas. Probeer bijvoorbeeld dit recept van vega bietencarpaccio met geitenkaas. Hier zullen je gasten zeker versteld van staan!

3. Hoofdgerecht

Er zijn talloze heerlijke hoofdgerechten te bedenken. Kies bij het hoofdgerecht voor magere vlees- of vissoorten, zoals varkenshaas, kip of tonijn. Of ga voor deze heerlijke cannelloni met spinazieals hoofdgerecht. Daarnaast kun je nog een aantal bijgerechten serveren. Denk eens verder dan haricots verts met een spekje eromheen en ga voor een groentekerstboom! Een zelfgemaakt aardappelgerecht als bijgerecht is ook altijd heerlijk. Wil je een variant die net zo lekker is en minder calorieën bevat? Ga voor pompoen of wortel als vervanger, minder kcal en net zo lekker! Kies bijvoorbeeld voor pumkin spice fries. Wil je nóg meer groenten op tafel? Een schaal met gegrilde groenten doet het altijd goed!

4. Dessert

Last but definitely not least, het toetje! Deze bevat al snel meer calorieën dan de hele maaltijd, maar dat hoeft natuurlijk niet! Ga voor kwarktulband,kerst kwark tulbandof voor healthy kerststol. Ook een leuk recept is deze eiwitrijke tiramisu met bosvruchten. Al deze desserts bevatten minder dan 200 calorieën per portie, dus waar wacht je nog op?!

Conclusie

Als je een bepaald doel voor ogen hebt, kan het kerstdiner een grote uitdaging zijn. Gelukkig wordt het met bovenstaande tips een stuk makkelijker! Bedenk voor jezelf hoe je het wilt gaan aanpakken en zorg dat je je daaraan houdt. Bedenk ook, van één keer slecht en veel eten is niet je hele progressie in een keer weg. En vergeet vooral niet te genieten tijdens het kerstdiner!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.