Je lichaam weet niet dat het een feestdag is

Tijdens Kerstmis en Oud&nieuw kun je de hele dag vreten. Die dag staan alle fysiologische wetten op de kop. Je bezit namelijk een zogenaamde ‘free pass’ om alles te eten wat er op je pad komt. Je lichaam heeft een kalender bij de hand en weet dit al een jaar van te voren. No worries!

Klinkt dit misschien te mooi om waar te zijn? Dat komt goed uit, want dat is het ook! Tijdens de kerst denkt je lichaam in termen van energie in en energie uit. Net zoals op 23 december en op 27 december en alle andere dagen van het jaar. Houd jezelf niet voor de gek met het idee dat één dag vreten niet telt.

Het is natuurlijk ook niet zo dat één dag veel eten je progressie in de weg zit of dat je na één dag meteen opnieuw kunt beginnen. De feestdagen zijn er om te genieten van familie, vrienden en gezelligheid. Lekker eten en drinken past daar prima bij. Maar zoals bij veel zaken is er een goede middenweg te vinden die het meest effectief is.

Maar hoe pak je dat aan op een feestdag?

Tip 1: Maak een gameplan

Met kerst weet je dat er veel lekkers in de buurt is. Je weet daarnaast dat je mag genieten van alle gezelligheid en het eten en drinken. Onvoorbereid de strijd aangaan met deze lonkende lekkernijen is wellicht niet het beste plan. Bepaal daarom van tevoren wat je gaat doen. Dat klinkt heel strikt, maar dit geeft je juist veel vrijheid. Je hebt namelijk duidelijkheid naar jezelf gecreëerd en je hebt alvast grenzen bepaald. De kans is dan groter dat jij je aan de gemaakte planning houdt. Wees daarin echter wel realistisch.

Tip 2: Houd de porties in de gaten

Je hoeft niet meteen vier koppen chocolademelk met slagroom te drinken én een zak kerstkransjes én twee kerstbroden naar binnen te schuiven. Er is ook heus een goede balans te vinden in de porties. Zet een schaaltje kransjes voor jezelf neer. Neem één glas chocolademelk etc. De kans is dan groter dat je ook daadwerkelijk die gekozen portie hanteert.

Tip 3: Compenseer

Als je weet dat er een dag vol eten aan zit te komen dan kan je hierop inspelen door de compensatie regel toe te passen. Eet bijvoorbeeld eerder op de dag minder en ‘reserveer’ daarmee ruimte voor het lekkers. Of compenseer door de dag erop wat minder te eten. Dit zou je kunnen doen door je eerste maaltijd van de dag uit te stellen. Neem je een ontbijt om 8.00 uur. Dan probeer je daar 11.00 of 12.00 uur van te maken. Je zal merken dat dit na een dag van meer eten helemaal niet zo’n probleem is.

Conclusie

Ook dit jaar vieren wij weer feest. Helaas is dit voor velen een excuus om te vreten als een beest. Maar dat is toch niet het doel van het feest van deze dagen? Het gaat om familie, vrienden en gezelligheid. Het zijn geen magische dagen waarin je lichaam stilstaat. Energie in, energie uit, je lichaam is altijd paraat. Bekijk de bovenstaande tips nog maar eens goed, dan weet je hoe het tijdens deze feestdagen moet.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.