6 tips om fit en knallend oud en nieuw in te gaan!

De kerst is net afgelopen en je hebt vast genoten van een gourmetschotel of een lekker dinertje buiten de deur. Maar oud en nieuw staat alweer voor de deur. Uiteraard hoort hier een drankje en hapje bij. Het geeft ook echt niet als je op de feestdag zelf een keer los gaat en even niet let op wat je nou allemaal eet. Maar het zou wel zonde zijn om dit door te trekken na de periode van de feestdagen. Vooral wanneer jij net zo goed bezig was.

Hieronder hebben we wat tips voor een knallend oud en nieuw:

1. Voeding en training

Tussen kerst en het nieuwe jaar zitten vijf dagen. Mocht je weten dat je met oud en nieuw (flink) wat drankjes gaat nuttigen en oliebollen gaat eten, dan kun je de komende dagen een calorietekort hanteren. Eet zo’n 100-200 calorieën minder op een dag. Beweeg de dagen tussen kerst en oud en nieuw ook genoeg. Plan wat trainingen in en ren een extra rondje!

2. Neem kwarkbollen mee!

Bijna iedereen viert ergens oud en nieuw. Vaak worden er lekkere hapjes gemaakt door vrienden of familieleden. Je zou het initiatief kunnen nemen om verantwoorde hapjes te maken, zoals groenten met dip (bijvoorbeeld hummus) en de meer verantwoorde versie van een oliebol (juist, een kwarkbol!). De voedingswaarden van een kwarkbol: 137,2 kcal met 4,6 gram eiwitten, 28 gram koolhydraten en 1,1 gram vet. Dat scheelt een hoop tegenover 266 kcal, 6,5 gram eiwitten, 42 koolhydraten en 7,5 gram vet. Deze kwarkbollen kun je maken via het recept van Personal Body Plan. Smullen maar!

3. Drankje?

Yes, bij oud en nieuw hoort een drankje. Of drie. Of acht. De vraag is: hoe gek wil je het maken? Dat is aan jou. Wil je het niet te bont maken, dan kan het helpen om van te voren te bepalen wat je wilt drinken. Hierdoor hou je je er makkelijker aan. Drink tussen de drankjes door genoeg water. Daarmee houd je jouw vochtgehalte op peil. Alcohol verstoort de energiestofwisseling waardoor vetoxidatie niet goed kan verlopen. Het wordt in dat geval makkelijk omgezet naar vet. Neem van tevoren dus geen vetrijke maaltijden en vooral: blijf in een calorierestrictie gedurende de dag. Kies daarom voor drankjes met een lage calorische waarde. Mixdrankjes met light frisdrank, zoals wodka spa rood of droge wijn. Lees meer hierover in de blog over alcohol.

4. Let’s dance!

Drankjes tikken behoorlijk aan, maar gelukkig kunnen we er wel wat voor doen. Namelijk: schudden met die billen, hossen of hakken. Het ligt eraan hoe actief je danst, maar je verbrandt sowieso een portie calorieën. Yeah! Niet gaan stilstaan he? 😉

5. Nacht doorgehaald

En dan is het ochtend! Wat is verstandig? Doe de dagen na 1 januari wat powernaps. Dit is een korte periode van lichte slaap. Meestal duurt een powernap tussen de 10-40 minuten. Langer kan nadelig werken omdat de diepe slaap wordt aangedaan en je juist slaperig wakker wordt. Een powernap zou een prima manier zijn om gehoor te geven aan de middagdip. Daarna ben je weer fris en kun je wederom optimaal presteren. Probeer daarnaast zo snel mogelijk weer in je dagelijkse ritme te komen.

6. Kijk terug en geniet!

Blik terug op het jaar dat je gaat afsluiten en blik alvast vooruit. Hoe is je jaar gegaan? Waar ben je trots op? Waarin heb je jezelf verbaasd? Waar ben je minder tevreden over? Dit geeft aan waar je nog aan wilt werken. Kijk vooruit en droom, om die dromen vervolgens te realiseren. Wat zou je in 2021 nou echt willen doen? Wat houdt je tegen om die stap te zetten?

En voor nu.. Met het goede been het jaar in stappen! Geniet van de gezelligheid, drankjes en dansjes!

Een knallende jaarwisseling en een gelukkig 2021 gewenst. Op naar de beste versie van jezelf!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.