Afslanken, of afvallen, is weliswaar een kwestie van meer energie gebruiken dan innemen, maar het is niet zo gemakkelijk als het sommetje doet vermoeden. Nee, het gaat niet snel, er is wat wilskracht voor nodig en het is voor iedereen een ander proces. En toch zijn er genoeg methoden die zomaar even denken het probleem binnen no time op te kunnen lossen.
Wij zetten er 10 op een rij en vertellen je waarom sommige afslankmethodes regelrechte afslankmythes zijn.
1. Je moet diëten
Met het woord dieet is niet zoveel mis. Maar het wordt nogal vaak (bijna altijd) verkeerd gebruikt. Een dieet is een levenswijze, maar vrijwel iedereen ziet het als in een korte periode jezelf allemaal gekke eetregels opleggen (waarvan de voornaamste regel meestal extreem weinig eten is). Diëten is niet de methode om duurzaam te kunnen afslanken.
Zorg ervoor dat je je ongewenste gewoonten stap voor stap omzet in gewenste gewoonten. Afslanken is niet een kwestie van domweg je voeding aanpassen. Het is zoeken naar methoden die bij jou passen en deze langzaam toepassen.
2. Terugvallen is falen
Als je een doel voor jezelf hebt gesteld, zul je daar niet in een rechte lijn naar toe gaan. Zeker niet wanneer je niet weet wat de precieze weg naar dat doel is. Als je dan terugvalt, de verkeerde afslag neemt of een verkeerde methode kiest, dan is dat niet erg. Dat kan gebeuren. Dat gebeurt. Dat gaat gebeuren.
De mensen die terugvallen zien als leer- en reflectiemoment zijn de mensen die hun doelen behalen. Mensen die denken ooh zo moet het dus niet en dan weer doorgaan. Het is vallen en opstaan. En net even wat vaker opstaan dan vallen.
3. Beperken in plaats van kiezen
Afslanken is een kwestie van meer energie gebruiken dan je inneemt. Daarom lijkt de simpelste methode jezelf dingen ontzeggen. Geen brood meer, geen alcohol, geen frituusnacks, geen gebak, geen taart, geen chips, geen suiker, geen zuivel. Geen leven.
Jezelf dingen ontzeggen is een vervelende methode. Waarom besluit je niet keuzes te maken die passen bij je doel? Dan kies je voor een manier die bij jou past in plaats van jezelf kwellen door onthouding. Want ja, je gaat dat gebakje heus wel eten en die zak chips misschien ook wel in één streep leegeten.
Kies voor jezelf. En kies ervoor om dat niet een dagelijks onderdeel van je leven te zijn.
4. Het moet snel
Die eeuwige quick-fix lijkt op elke hoek van de straat verkocht te worden. Een detoxkuur, een 12-wekenprogramma, een wonderpil, een thermische band om je buik, het bevriezen van vet (?) en een buikspierkwartier.
Weet je wat? Quick-fixes bestaan niet. Er is geen one-size-fits all.
Je lichaam is toch ook niet van de ene op de andere dag zo geworden? Dat heeft misschien wel jaren geduurd. Jaren van gewoonten die langzaam zo op je lichaam inwerkten tot dit het resultaat was. Dan gaat het de andere kant op toch ook niet van de ene op de andere dag?
Wat je dus wel kunt doen is het in kaart brengen van die gewoonten die je niet zoveel goed brachten. En vervolgens die gewoonten proberen om te zetten naar gewenste gewoonten. Dat duurt even. Maar dan heb je dus ook een duurzamer resultaat. Daar kan geen detoxkuur tegenop.
Een detoxkuur kan trouwens helemaal nergens tegenop. Want dat is volkomen onzin.
5. Moeiteloos afslanken
Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.
Je gaat niet afslanken als je niet wilt veranderen. Ja, je kunt van jezelf vinden dat je voeding helemaal in orde is en je trainingen altijd piekfijn worden uitgevoerd, maar als je niet blij bent met je resultaat dan zul je toch wat moeten veranderen.
Je zult je best moeten doen. Daar heb je wilskracht voor nodig, maar vooral het besef dat degene die het resultaat gaat behalen jijzelf bent. En dan mag je, zowel tijdens het afslanken als wanneer je je doel hebt behaald, alleen jezelf voor bedanken. Want jij hebt keuzes gemaakt die je hier hebben gebracht. Niemand anders.
6. Vetverbrandende voedingsmiddelen
Als je weet dat alle voeding energie bevat, dan weet je ook dat het nemen van extra voedingsmiddelen niet voor vetverbranding zorgt. Vetverbrandende voedingsmiddelen zijn een misleidende term en leiden je af van wat je focus zou moeten zijn: minder eten en voedzamer eten, precies op de manier die bij jou past.
Specifieke voeding heeft geen specifiek effect op vetverbanding. Wat wél een effect heeft is een voedingspatroon vinden dat bij je past, waarmee je een energietekort creëert en je daardoor vet gaat verliezen.
7. Koolhydraten schrappen
Koolhydraten maken je niet dik als je totale gemiddelde inname een calorietekort is. Dat is onmogelijk. Een teveel aan energie (calorieën) zorgt ervoor dat je aankomt, ongeacht vanuit welke bron (eiwitten, vetten of koolhydraten) deze calorieën afkomstig zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat een voedingspatroon met weinig koolhydraten niet kan werken om op die manier een calorietekort te hanteren. Maar dat is een ander verhaal.
Bij Personal Body Plan zijn er meerdere wegen naar Rome. Een voedingspatroon met weinig koolhydraten werkt voor sommige mensen en voor anderen niet. Ontdek daarom ook vooral wat voor jou werkt op fysiologisch vlak (je lichaam) en psychologisch vlak (hoe je er mee omgaat). Maar onthoud heel goed: koolhydraten maken je op zichzelf niet dik.
8. Cardio (op een nuchtere maag)
Ja, afslanken is een langetermijnproces waarbij je een energietekort hanteert. Dat zou je in theorie kunnen veroorzaken door besluiten meer energie te gaan gebruiken, door bijvoorbeeld te gaan hardlopen. Maar dat kost vooral veel tijd. En veel mensen vinden dat niet leuk. Het is gemakkelijker om te letten op je energie-inname: je voeding.
Cardio is een tool die je kunt inzetten om een bijdrage te leveren aan je calorieverbruik, maar niet de belangrijkste.
Er zijn talloze redenen om wél dat rondje te gaan hardlopen (die bijvoorbeeld hebben te maken met ontspanning, inspanning, van de omgeving genieten, van huis weg zijn, je hoofd leegmaken, trainen voor een marathon of de tram halen). Maar afslanken staat onderaan dat rijtje.
9. De ene calorie is de andere niet
Net zoals een liter een liter is, een kilogram een kilogram en een centimeter een centimeter, is een calorie een calorie. Een calorie is namelijk een eenheid om energie aan te geven. Het gaat dan ook om de context waarin bepaalde uitspraken worden geplaatst. Wat mensen eigenlijk bedoelen dat niet alle calorieën hetzelfde zijn, is dat koolhydraten, eiwitten en vetten niet hetzelfde zijn. Er bestaat niet zoiets als goede of slechte calorieën.
Alle calorieën zijn hetzelfde. Maar niet alle eetpatronen zijn hetzelfde. Focus je daar op.
10. Snel even detoxen
Detoxen of ontgiften lijkt zo’n mooie methode, maar je lichaam bezit van nature al wonderbaarlijke reinigingsorganen die zorgen dat je lichaam schoon blijft van binnen. Je lever, je huid, je nieren en je darmen kunnen dat prima. Een detoxkuur is een extreem dieet zonder nuttige voedingsstoffen. En dan heel duur. Doe het niet.
Ok wat dan wel?
Volgens ons is afslanken niet een kwestie van in een korte periode allemaal gekke dingen doen die je eigenlijk niet wil doen en dan wachten tot je gaat falen.
Het is een duurzaam langetermijnproject waarbij je op zoek gaat naar een manier waar jij je fijn bij voelt, wat je kunt volhouden en uiteindelijk gaat zien als een levensstijl. Ja, daar zul je moeite voor moeten doen en het gaat met vallen en opstaan. Maar dan behaal je wel het resultaat dat bij je past.
En je behaalt überhaupt een resultaat.