10 tips om je voornemens te laten slagen

Een bewogen 2020 is tot zijn einde gekomen. En nu staan we met beide benen in 2021. Grote kans dat jij een aantal goede voornemens hebt voor 2021 die je wilt behalen: afvallen, meer bewegen, fitter worden, lekker in je vel zitten, meer groente en fruit eten en net wat vaker nee zeggen tegen borrelhapjes. Om jou hierbij te helpen hebben we 10 tips voor je opgesteld:

Tip 1: Zorg ervoor dat je concreet bent

Je wil graag iets bereiken, maar je hebt jouw doel niet duidelijk opgesteld waardoor het bij een vaag verlangen blijft. Wat is bijvoorbeeld jouw definitie van je fitter voelen, lekkerder in je vel zitten of een betere gezondheid? Hoe kan je dit meten? Waar baseer je dit op? Hoe houd jij jouw progressie bij? Wanneer heb jij jouw einddoel bereikt? Sterker nog: in plaats van te beginnen bij je prestatiegerichte doel is het allereerst van belang om je identiteitsdoel vast te stellen.

Tip 2: Stel een doelgericht plan op

Welke stappen ga jij zetten om jouw doelen te behalen? Je kan nog zo gemotiveerd en gefocust zijn om een doel te behalen, zonder een doelgerichte aanpak blijft het een kwestie van wensen, geluk en gissen. We gaan nu even heel eerlijk tegen je zijn: het behalen van doelen is nog nooit iemand gelukt zonder doelgericht plan. “Als je niet weet waar je naar toe gaat, waai je met alle winden mee!” Bepaal wie je wil zijn, waar je naar toe wil, wat dat je brengt en hoe je dat gaat bereiken.

Tip 3: Stel realistische doelen

In zes weken jouw droomlichaam behalen of in 30 dagen 10 kilo afvallen, als het te mooi klinkt om waar te zijn is dat het waarschijnlijk ook. Dit is waarschijnlijk niet wat je wil horen, maar afhankelijk van de doelen die je hebt, het punt waar je nu staat en de tijd die nodig is om jouw doelen te behalen, kun je beter investeren in een resultaat voor de rest van jouw leven, dan snelle maar tijdelijke progressie. Daarom werken wij bij Personal Body Plan met een of meerdere periodes van zes maanden.

Tip 4: Zoek niet naar perfectie

Het alles of niets principe is je misschien niet onbekend. Vol enthousiasme ga jij aan de slag met jouw doelen, totdat je een keer een mindere dag hebt en toch voor die verleiding zwicht. Die zak chips ’s avonds laat voor de tv, dat wijntje en bitterbal op de vrijdagmiddag borrel. Voor jouw gevoel heb je het ‘nu toch al verpest’, en maakt het niet meer uit als je nu jouw plan volledig loslaat. Voor je gevoel ben je toch weer terug bij af. Herkenbaar? Plan dat je gaat falen, want dat ga je toch wel en het is noodzakelijk om je doel te halen. Zorg er ook voor dat je zo snel mogelijk weer opstaat als je bent gevallen.

Tip 5: Wees je bewust van je oude gewoontes

Het behalen van jouw doelen is niet gebaseerd op perfectie, maar door stapsgewijs ongewenste gewoontes te vervangen door gewenste varianten. En nee, dat lukt niet in 21 dagen zoals veel goeroe’s je willen doen geloven. Door duidelijk voor ogen te hebben waar jij naartoe wilt en om hulp te durven vragen om hier te komen. Door een stap terug niet te zien als een terugval, maar als leermoment. En ja, daar ben je niet na drie of vier weken al achter. Trek daar gerust een half jaar of langer voor uit.

Tip 6: Ga stap voor stap aan de slag

Je begint vol goede moed, maar al gauw ontstaan de eerste haarscheurtjes. Voor je het weet is het je allemaal teveel en kun je niet meer alle ballen omhoog houden. Start met een kleine simpele gewoonte. Maak het jezelf zo makkelijk dat je er nauwelijks motivatie voor nodig hebt.

Tip 7: Hak je hardnekkige gewoontes in stukjes

Je veronderstelt dat je een grote verandering moet maken om een grote prestatie neer te zetten. Verander je gewoonte in kleine stapjesElke kleine overwinning zorgt er voor dat je motivatie en wilskracht wordt versterkt. Zorg dat je gewoontes behapbaar blijven. Worden ze te groot? Deel ze dan op.

Tip 8: Focus je op de procesdoelen

Het eindresultaat is echter een gevolg van het gedrag wat je nu vertoont. Hoe je leven er op dit moment uitziet is een optelsom van je dagelijkse gewoontes. Je dagelijkse gewoontes vormen namelijk circa. 40% van je dagelijkse gedrag. Focus je op het dagelijkse proces in plaats van op het eindresultaat. Daarom is het ook zo belangrijk om procesdoelen te stellen.

Tip 9: Neem je omgeving mee in je verandering

We durven het vaak niet toe te geven (of we realiseren het ons niet), maar we zijn een reflectie van de omgeving waarin we leven. Dat gaat overigens niet alleen om je fysieke omgeving, maar ook om de mensen waarmee je omgaat. Creëer een omgeving die garant staat voor een grote kans van slagen. Leer om te gaan met je saboteurs. 

Tip 10. Richt je ook op je mentale verandering

Ongewenste gewoontes zijn er in je leven omdat ze je een voordeel opleveren, ook al is dat in werkelijkheid geen voordeel. Ze vervullen een behoefte in je leven. Daarom kun je niet zomaar stoppen met een ongewenste gewoonte, maar dien je de ongewenste gewoonte te vervangen voor een gewenste gewoonte zodat de behoefte nog steeds wordt vervult, maar dan op een gewenste manier. Houd rekening met je prefrontale cortex.

Tip 11. Vraag om hulp

Bij een blessure schakel je een fysiotherapeut in. Bij een gaatje laat je dat vullen bij de tandarts. Wanneer je je beroerd voelt ga je naar de dokter. Maar wanneer je wil afvallen, sterker worden, fitter worden, lekker in je vel zitten, meer groente en fruit eten en net wat vaker nee wil zeggen tegen borrelhapjes, dan ga je het opeens zelf doen. Zorg voor een persoonlijk plan van aanpak en laat je coachen. Daar helpen we je vanaf aanstaande maandag graag bij!

Succes!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.