Gourmetten tijdens Kerst!

Heb je het gourmetstel ook al klaar staan voor kerst? Gourmetten is zo’n beetje een onvermijdelijk onderdeel van de feestdagen geworden. Je kan het alleen al merken aan het aanbod in de supermarkt. Al die vleesverpakkingen waar je in de supermarkt over struikelt, met gezellige kleine stukjes vlees (voor een grote prijs). Dan heb je nog het stokbrood met kruidenboter en meer sauzen dan je op één hand kan tellen. Goed, Kerst kan beginnen!

Met een iets serieuzere toon. Gourmetten leent zich prima om een lekkere én verantwoorde kerstmaaltijd te eten. Uiteraard kan je de spreekwoordelijke teugels laten vieren en hoef je niet op je nagels te bijten terwijl de rest van al het lekkers zit te snoepen. Kerst draait om gezelligheid, familie en vrienden, met lekker eten. Op deze dagen wil je vast niet continue aan je voeding en plan denken en dat hoeft ook niet! Met kleine aanpassingen kun je jouw energie-inname beperken en toch heerlijk genieten.

Er is namelijk een middenweg. Bij gourmetten kun je namelijk zelf kiezen wat er in je pannetje gaat. Zo kun je dus enigszins opletten op je calorie-inname. Jij hebt controle over wat je in je gourmetpannetje bakt en wat je op je bord schept. Gourmetten kan dus een ideale middenweg zijn om te genieten van kerst, met jouw doel in je achterhoofd.

Door het vlees wat je kiest kun je al het aantal calorieën en eiwitten dat je binnenkrijgt beïnvloeden. Je kan bijvoorbeeld mager vlees bakken, zoals witte vis, biefstuk, rosbief en kalkoen. Je kan magere sauzen pakken. Dit zijn vaak de rode of heldere sauzen. Groenten zijn heerlijk om te bakken of grillen met het gourmetstel en bieden je verzadiging. De broodjes kruidenboter zijn uiteraard erg lekker, maar probeer de portie te beheersen. Hier zitten namelijk veel calorieën in.

Gourmetten gaat voornamelijk om de gezelligheid en het samen eten met familie en/of vrienden. Je eet daarom vaak langzaam waardoor je wellicht eerder verzadigd raakt. Luister naar dit signaal en wanneer je volgende hap niet meer zo lekker is als de eerste, weet je dat het mooi is geweest.

Conclusie

Kerst draait om gezelligheid, liefde, familie en vrienden. Het liefst met lekker eten erbij. Even geen strikte gedachten over je voeding. Even niet precies meten en weten wat er naar binnen gaat. Toch hoef je niets aan plezier en gezelligheid in te leveren terwijl je een klein beetje oplet. Gourmetten is nog nooit zo leuk geweest!

Verder nog wat tips voor bij het gourmetten:

1. Wees je een beetje bewust van het aantal stokbroodjes met kruidenboter dat je eet. Ongemerkt eet je zo een half stokbrood weg, als het niet meer is.
2. Kies magere sauzen, deze zijn vaak rood of helder van kleur.
3. Voeg ook wat groenten toe aan je gourmetpannetje. Erg lekker en zo voeg je ook wat volume toe aan het eten.
4. Check af en toe je verzadigingsgevoel en luister hiernaar.
5. Geniet!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.