Wanneer ga je weer normaal doen?

Sla je niet een beetje door? Wanneer ga je weer normaal doen? Waarom kies je voor aanpak X en niet aanpak Y? Ik vind het maar wat obsessief hoor! Besteed jij echt zo veel tijd aan … (vul zelf maar in)?’

Deze vragen komen jou wellicht niet onbekend voor. Wanneer je van lifestyle veranderd kan dit niet alleen voor jezelf wennen zijn, maar ook voor jouw omgeving. Ik denk niet dat álle vragen of bemoeienissen vervelend bedoelt zijn, maar in de meeste gevallen simpelweg gebaseerd zijn op een stukje onbegrip.

Wanneer ga je weer normaal doen?

Omstanders die volgens andere principes hun leven invullen (wat hun goed recht is) begrijpen niet altijd even goed waar je mee bezig bent. Zeker wanneer je geen overgewicht (meer) hebt, (van nature) al slank bent of voor een aanpak kiest die minder gebruikelijk is. Hoe kan je hier mee omgaan?

Ik denk dat het ten eerste belangrijk is af te vragen van wie de vragen komen, en ten tweede of deze een kern van waarheid bevatten of niet.

  1. De opmerkingen komen vanuit jouw directe omgeving (zoals vrienden en familie)

Ik denk dat mensen die je persoonlijk kennen en dicht bij je staan het meestal goed bedoelen wanneer ze zich met jouw lifestyle bemoeien. Blijf rustig, ga niet de discussie aan, geef beknopt uitleg waar je mee bezig bent maar benadruk vooral dat de keuzes die jij maakt jou daadwerkelijk gelukkig maken. Wanneer jouw vrienden en familie zich met je bemoeien vanwege de juiste beweegredenen zou dat antwoord vroeg of laat al meer dan voldoende moeten zijn.

  1. De opmerkingen komen vanuit onbekenden en/of Social Media

Het punt met commentaar van onbekenden is dat ze meestal jouw achtergrond niet kennen en jouw keuzes beoordelen vanuit hun eigen perspectief. Dat hoeft niet perse erg te zijn, maar trek je daarom niets van de mening van anderen aan (tenzij ze voldoen aan puntje 3). Het maakt namelijk niet uit wat je doet, anderen zullen áltijd wel een mening hebben over datgene wat je doet, wat je eet en hoe je er uit ziet. Je kan simpelweg niet álles naar iedereen toe zijn, zolang je maar álles naar jezelf toe bent.

  1. De opmerkingen, ongeacht van wie ze komen, bevatten een kern van waarheid

Het kán zijn dat je inderdaad misschien iets te ver gaat in jouw keuzes. Het kan zomaar zijn dat opmerkingen, bemoeienissen en zorgen van anderen wellicht een kern van waarheid bevatten. Wuif daarom niet zomaar alle bemoeienissen weg als kritiek of commentaar, maar wees eerlijk naar jezelf of deze een kern van waarheid bevatten. Zo ja, dan is het aan jou de keuze om hier wel of niet iets mee te doen. En zo nee, dan weet je gelukkig zelf dat jouw keuzes wel goed zitten.

Wat ik je graag mee wil geven:

  • Je bent geen verantwoording aan anderen schuldig hoe jij jouw lifestyle wil invullen, behalve aan jezelf.
  • Je bent geen verantwoording aan anderen schuldig bij welke shape jij je het beste voelt, behalve aan jezelf.
  • Zolang jouw keuzes anderen niet benadelen ben je geen verantwoording aan anderen schuldig waarom je deze keuzes maakt. Zolang je zelf maar achter jouw keuzes staat.

Het gaat er uiteindelijk niet om wat anderen mooier, beter of ‘normaal’ vinden, het gaat er om wat het beste voor jou voelt. Leef jouw leven op je eigen voorwaarden en kies voor je eigen geluk, op wat voor manier dan ook. Jij bent tenslotte degene die te maken krijgt met de consequenties van jouw keuzes, niet een ander.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.