Waarom een terugval niet erg is

Het is één ding om te weten wat je moet doen (en laten) om jouw resultaat te behalen, maar het daadwerkelijk consistent uitvoeren kan een stuk lastiger zijn. Schrale troost wanneer dit herkenning bij jou oproept, je bent in dat geval niet enige. Zelfs de mensen met de meest indrukwekkende resultaten zullen dit herkennen, kijk maar naar de progressie van Remco door de jaren heen. Niemand heeft namelijk van de ene op de andere dag resultaat behaalt zonder daarbij een keer een terugval te krijgen.

Maar is een terugval wel een terugval?

Je kan een terugval ook gebruiken als moment van bewustwording dat je nog niet een methode hebt gevonden die 100% werkt voor jou. Misschien denk je wel te veel volgens het ‘alles of niets’ principe. Misschien denk je als je een keer zwicht voor wat lekkers ‘dat je het nu toch al hebt verpest’, terwijl je losse producten niet als goed of slecht hoeft te labelen zonder verdere context.

En zelfs wanneer je een dag wat meer of anders hebt gegeten dan jouw plan hoeft dat niet iets te zijn om je druk over te maken. Misschien kan je jouw voeding net wat anders indelen zodat je jouw plan beter kan volhouden. Misschien is het niet die ene misstap die jouw resultaat bepaalt, maar de optelsom van jouw reacties wanneer jouw plan niet ‘perfect’ verloopt.

Want wat is jouw reactie? Grijp je ‘omdat je het toch al hebt verpest’ vervolgens ook nog naar de chips, de koekjes en de toastjes? Pak je de volgende dag (of het eerstvolgende moment) de draad weer op? Of wacht je liever tot de magische maandag zich aandient om het weer opnieuw te proberen (alleen welke maandag, daar ben je nog niet over uit)?

Een terugval is onderdeel van het proces op weg naar succes

Juist wanneer jij een blijvend resultaat wil behalen is het belangrijk dat je leert omgaan met een terugval. Uiteindelijk zijn momenten waarop je terugvalt de momenten waar je het verschil gaat maken op de lange termijn.

Heb je moeite jezelf te blijven motiveren? Probeer dan eens dagelijks alle kleine succesjes die je boekt met betrekking tot je nieuwe lifestyle op te schrijven. Als je het moeilijk hebt kun je even naar dit lijstje kijken om te zien wat je al bereikt hebt!

Of lees eens de verhalen door van PBP-ers die hun resultaat bereikt hebben: je zal zijn dat óók zij te maken hebben gehad met momenten waarop het even minder ging. Dan toch doorzetten en de draad weer oppakken is hetgeen wat uiteindelijk het verschil heeft gemaakt tussen wel of geen succes.

Uitdaging: hoe ga jij op dit moment om met een terugval?

Merk je verschil in de frequentie van terugvallen in vergelijking tot een vorige periode? Merk je dat je anders om gaat met een terugval dan voorheen? Denk jij dat je zelf de draad weer op kan pakken of vind je het fijn nog een coach te hebben die je hierbij kan helpen?

De gedragslessen van PBP

Hoe je dit in praktijk toepast leer je door middel van challenges die verweven zitten in de gedragslessen van Personal Body Plan. Met Personal Body Plan bereik je geen resultaat voor even, maar voor de rest van je leven. Gaandeweg leer je jezelf beter kennen en ontdek je wat werkt voor jou. Wil jij ook werken aan de beste versie van jezelf? Wij helpen jou daar graag bij.

Meer lezen over het loslaten van perfectie? Dan is deze blog over flexibel omgaan met voeding wellicht iets voor jou. Of lees deze blog eens door waarom je nooit kunt falen.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.