Tips voor een etentje

Wat is er nou lekkerder dan in het weekend heerlijk uiteten gaan. Even alle problemen van je af laten glijden en die broodnodige ontspanning pakken. Maar ‘mag’ je nog wel uiteten als je actief bezig bent met het verbeteren van je voedingspatroon? En zo ja, hoe je dit dan?

Eerlijk is eerlijk, een etentje is zeker een uitdaging. Vermijden is echter niet noodzakelijk. Door een paar handige tips te volgen kun je deze uitdaging met beide handen aangrijpen:

1. Kies voor magere vlees- of vissoorten

Je kunt vaak van te voren al de menukaart inzien. Kies vervolgens voor magere vlees en vissoorten zoals kip, biefstuk, witte vis en schaal en schelpdieren. Op deze manier krijg je een portie eiwitten binnen en hou je de hoeveelheid calorieën beperkt.

2. Vergeet de groenten niet

Vlees en vis door een chef bereid is natuurlijk erg lekker. Maar vergeet de groenten niet. De vezels, vitaminen en mineralen zijn ook tijdens het etentje van harte welkom. De groenten zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt. Dus vraag gerust om een extra portie groenten.

3. Eet totdat je voor 80% vol zit

Deze regel is overal toepasbaar, ook in een restaurant. Zodra je merkt dat je voor 80% vol zit, dan ben je klaar. Als er nog van alles op je bord of op tafel staat dan bedek je dat met je servet zodat je niet in de verleiding komt om toch door te eten. Een andere manier om dit voor elkaar te krijgen is jezelf de volgende vraag te stellen: Is deze hap even lekker als de eerste hap? Als dat niet meer het geval is, dan is de kans groot dat je eet om het eten. Tijd om te stoppen dus.

4. Het 7-gangen menu

Het is gebruikelijk om meerdere gangen te nemen in een restaurant. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt prima alleen een hoofdgerecht eten. Een voor- en nagerecht is geen verplichting.

5. Let op de sauzen

Sauzen op basis van vet of room leveren snel veel calorieën. Vraag eventueel aan de bediening wat de ingrediënten van de saus zijn of zorg ervoor dat je niet alle saus naar binnen lepelt.

6. Drinken en alcohol

Bepaal van te voren wat je als drankje gaat nemen en hou jezelf hieraan. Heb je besloten om een wijntje of biertje te nemen. Hou het dan bij één. Vervolgens kan je water bestellen of eventueel een light drank.

7. Het nagerecht

Als jij je best hebt gedaan om de bovenstaande tips toe te passen dan is de laatste horde het nagerecht. Vaak levert dit meer calorieën dan de rest van de maaltijd bij elkaar. Bedenk dus hierbij ook van te voren wat je plan is. En hou je hieraan. Als nagerecht kan vers fruit erg lekker zijn of gewoon een espresso of cappuccino.

Conclusie

Als je een concreet doel voor ogen hebt dan kan een bezoek aan een restaurant een uitdaging zijn, maar wel eentje die je kan overwinnen. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten en juist de balans hierin vinden is belangrijk voor de lange termijn. Wanneer je naar een restaurant gaat hoef je niet je eigen bakjes met eten mee te nemen, je hoeft echter ook niet alle gangen te nemen en jezelf vol te eten. Er zit een grote middenweg tussen en die kan je vinden door het toepassen van de bovenstaande tips.

Vergeet daarnaast niet te genieten van het eten en van de sociale contacten. Daar gaat het immers om wanneer je uit eten gaat!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.