Superfoods; zijn ze echt zo super? Deel II

Allemaal leuk en aardig, maar groente en fruit bevat niet meer de nutriënten zoals dat 30 jaar geleden het geval was. Is het vanuit die optiek dan niet verstandig om dan juist voor Superfoods te kiezen? Kan je met Superfoods niet ontzettend veel bereiken wat met conventionele voeding in veel mindere mate mogelijk is?

Zitten er minder nutriënten in groenten en fruit?

Dat voeding minder nutriënten per gram bevat dan vroeger is een gevolg van de intensieve landbouw in onder andere Nederland. Dit betekent echter niet dat er onvoldoende voedingsstoffen in “gewone/conventionele” voeding zit waardoor je bijvoorbeeld niet genoeg vitaminen en mineralen binnen zou kunnen krijgen. Het betekent dat je, in verhouding tot vroeger, meer van dezelfde producten moet eten om de gewenste voedingstoffen binnen te krijgen.

Een hypothetisch voorbeeld: Vroeger zat er X aantal vitaminen in 100 gram sperziebonen, nu is dezelfde hoeveelheid vitaminen terug te vinden in 125 gram sperziebonen. In Nederland eten we gemiddeld te weinig groenten en te weinig fruit. De kans is groot dat er dus veel mensen zijn die daardoor te weinig voedingstoffen binnen krijgen. Wanneer je dit oplost zal je op diverse gebieden al snel verbetering zien.

Je zou dit op kunnen lossen met producten die vallen onder de noemer “Superfoods”, omdat deze in sommige gevallen meer vitaminen en mineralen per gram bevatten dan andere producten. Of je zorgt dat je voldoende groenten en fruit eet en daarin regelmatig varieert om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Probeer de komende herfst en winter maar eens te variëren binnen de seizoen groenten. Je zult verbaasd zijn hoeveel voedingstoffen je dan binnenkrijgt.

Wat is de definitie van gezond eigenlijk?

Gezond is een erg relatief begrip. Wanneer is een product gezond? Bij X aantal vitaminen? Bij X aantal vezels? Per gram, of per product? Ook dit bekijk je in de context van het gehele voedingspatroon. Tien frikadellen eten met een handje Gojibessen erbij maakt je eetpatroon niet per definitie gezond. Kiezen uit verschillende nutriëntrijke producten en dat de basis maken van je voedingspatroon, is het uitgangpunt.

Als daar Superfoods tussen zitten, omdat je ze lekker vindt en omdat ze bijdragen aan de totale hoeveelheid nutriënten die je inneemt, prima! Zitten er gewoon Hollandse appels, kolen en knollen bij, prima! Doe wat werkt voor jou, maar wel vanwege de juiste beredenering. Die juiste beredenering is het uitgangspunt van dit artikel over Superfoods en het onderdeel waar mensen vaak voor de gek worden gehouden en zichzelf voor de gek houden.

Conclusie & Praktische handvatten

Tot slot is het goed om te beseffen dat Superfoods door hun populariteit steeds intensiever verbouwd (gaan) worden. Gojibessen komen inmiddels allang niet meer uit de voedzame grond van het Himalayagebergte, mocht die illusie nog bestaan. Op dit moment bevatten sommige “Superfoods” per gram wellicht hogere doseringen voedingstoffen. Dit zal door de steeds intensievere landbouw afnemen en dan is de situatie hetzelfde als voor appels en peren. Door de goede oogst van dit jaar zijn die overigens voor een prikkie te koop.

Lees hier deel l.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.