Richtlijnen goede voeding 2015; geen wet van meden en perzen

Op 4 november heeft de gezondheidsraad de nieuwe richtlijnen goede voeding gepresenteerd aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Richtlijnen die de overheid gaat gebruiken bij het opstellen van het voedingsbeleid voor ons land. Een beleid dat zegt hoe het voedingspatroon van de algemene bevolking er idealiter uit zou moeten zien. Goed om te kijken wat de richtlijnen goede voeding precies zijn en welke er nu zijn gegeven, hoe we deze richtlijnen moeten interpreteren en wat de visie is vanuit Personal Body Plan.

Richtlijnen goede voeding 2015

De Richtlijnen goede voeding zijn bedoeld om onze overheid te adviseren op het gebied van voedingsbeleid. Deze richtlijnen worden gepresenteerd via een adviesrapport dat is opgesteld door een commissie van deskundigen. In dit rapport staan algemene aanbevelingen over hoe het voedingspatroon van de algemene bevolking er idealiter uit zou moeten zien om het risico op de meest voorkomende chronische ziekten te verkleinen.

Met de richtlijnen streeft men dus na om de kans op chronische ziekten in de samenleving te verkleinen en daarmee gezondheidswinst te realiseren. De richtlijnen zijn tot stand gekomen aan de hand van actuele wetenschappelijke informatie, waarin men kijkt naar voedingsstoffen en voedselpatronen in relatie tot de meest voorkomende chronische ziekten (1).

Aan de hand van al deze informatie in het adviesrapport maakt de overheid de vertaalslag naar de praktijk, bijvoorbeeld voor het voedingscentrum dat eind maart de nieuwe schijf van vijf maakt (2). In 1986 verschenen overigens de eerste richtlijnen goede voeding, vervolgens in 2006 een vervolg daarop en nu in 2015 de meest actuele en recente.

Welke richtlijnen zijn er gegeven?

1. Groente en fruit

Eet dagelijks 200gram groente en 200gram fruit

2. Koolhydraten & Volkorenproducten
– Eet dagelijks 90gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
– En vervang geraffineerde graanproducten voor volkorenproducten

3. Eiwitrijke producten
– Eet elke week peulvruchten
– Eet tenminste 15gram ongezouten noten per dag
– Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
– Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
– Beperkt de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees

4. Bereidingsvetten

– Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.

5. Dranken
Drink dagelijkse drie koppen thee
Drink zo min mogelijke suikerhoudende dranken
Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
Vervang ongefilterde koffie voor gefilterde koffie

6. Zout
Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag

7. Supplementen
Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren, waarvoor een suppletieadvies geldt (3).

Hoe moeten we deze richtlijnen interpreten?

Richtlijnen goede voeding zijn tot stand gekomen aan de hand van actuele wetenschappelijke informatie over de relatie tussen een voedingsstof en chronische ziekten. Daarnaast wordt er ook gekeken naar wat het effect is van een bepaald product op bijvoorbeeld ecologisch vlak. In deze richtlijnen staan vis en vlees minder op de voorgrond en peulvruchten juist wel. De richtlijnen zijn dus ook gebaseerd op het duurzaamheidsaspect en niet per se alleen maar vanuit gezondheid voor de mens.

Visie Personal Body Plan

Richtlijnen goede voeding zijn richtlijnen die gelden voor de algemene bevolking van Nederland met als doel om de chronische ziekten die veel voorkomen te verkleinen. Deze richtlijnen gelden dus voor bijvoorbeeld jongeren, adolescenten, mensen van middelbare leeftijd en ouderen.

Wanneer heel Nederland volgens deze richtlijnen zou eten dan zal dat veel gezondheidswinst opleveren, aangezien velen een ongezond voedingspatroon hanteren. Echter is het wel goed te realiseren dat het richtlijnen zijn. En richtlijnen zijn handvatten die men kan gebruiken om een vorm te geven aan hun voedingspatroon.

Het is echter geen specifiek advies voor een individu. Ieder mens is namelijk verschillend en heeft unieke eigenschappen, waardoor het lastig is om volgens een algemeen advies te leven. Iemand die bezig is met vetverbranding of spieropbouw richt zijn voeding wellicht heel anders in. Iemand met een lactose-intolerantie moet juist helemaal geen enkele porties melk of yoghurt nemen per dag en iemand kan ervoor kiezen om brood te mijden om daarmee een calorie restrictie te creëren.

Kortom, de richtlijnen goede voeding vormen voor veel mensen een goede basis en voor veel mensen zou het uitkomst bieden om gezondheidswinst te realiseren. Het is echter geen wet van meden en perzen. Bekijk de individuele behoeften per persoon om een volledig beeld te creëren. Zo kun je aansluiten op wensen en behoeften.

Conclusie

Er kan geconcludeerd worden dat er een aantal goede stappen zijn gemaakt t.o.v. het vorige advies van de Gezondheidsraad, wat alweer van een aantal jaren geleden dateerde. In de basis is het een goed algemeen advies. Voor de persoonlijke behoeften van individuen en verschillende doelgroepen zijn de richtlijnen goede voeding echter niet toereikend genoeg. De richtlijnen zijn een goede aanvulling, maar ze zijn niet zaligmakend.

Bronnen

1. Gezondheidsraad. Werkwijze van de Commissie Richtlijnen goede voeding 2015. Beschikbaar via: http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/werkwijze_van_de_commissie_richtlijnen_goede_voeding_2015_0.pdf 10-11-2015
2. Nieuws voor Diëtisten. Nieuwe Schijf van Vijf verschijnt tussen 21 en 25 maart. Beschikbaar via: http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/nieuwe-schijf-van-vijf-verschijnt-tussen-21-en-25-maart/ 10-11-2015
3. Gezondheidsraad. Beschikbaar via: http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/201524_richtlijnen_goede_voeding_2015.pdf 10-11-2015

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.