Niet zichtbare progressie is ook progressie

Snel, snel, snel! We willen allemaal snel resultaat en liever nog gister dan vandaag. Waarom zouden 30-Day Challenges, veelbelovende wonderdiëten en detoxkuren anders zo populair zijn? We zijn vaak gericht op het behalen van zo snel mogelijk resultaat en zijn dan teleurgesteld wanneer dit niet lukt. Echter vergeten velen dat progressie tijd nodig heeft en vooruitgang niet alleen in gewicht of kledingmaten uitgedrukt hoeft te worden. Niet alle progressie is namelijk zichtbare progressie.

Mentale progressie

Het kan motiverend werken om een fysiek doel voor ogen te hebben, maar uiteindelijk is niet alle progressie fysiek meetbaar. Meer zelfvertrouwen, een positievere mindset, meer energie hebben, meer plezier in dagelijkse werkzaamheden beleven, meer mentale veerkracht hebben, ongewenste negatieve gedragspatronen onder controle krijgen, het is allemaal progressie.

Het mentale deel wordt vaak vergeten, maar hangt net zo goed samen met het fysieke aspect. Uiteindelijk dient het veranderen van je lifestyle niet alleen gericht te zijn op het fysieke deel, maar ook op jouw mentale welbevinden.

Vraag jezelf eens af: welke progressie heb jij al gemaakt op mentaal vlak, of zou je nog willen maken?

De progressie is er wel, maar je bent er al aan gewend

Heb je ook wel eens meegemaakt dat je iemand tegenkomt die jou al een tijdje niet gezien hebt en jou spontaan een compliment geeft “dat je er zo goed uitziet”, terwijl het je zelf eigenlijk niet was opgevallen?

Een veelvoorkomend scenario is dat je wel degelijk fysieke progressie boekt, maar deze zelf niet goed opmerkt. Je ziet jezelf iedere dag in de spiegel, waardoor geleidelijke veranderingen niet direct tot je doordringen. Je bent immers al gewend aan jouw spiegelbeeld, welke stapsgewijs verandert. Plus het kan zijn dat je, doordat het een doorlopend proces is, de lat steeds hoger voor jezelf legt waardoor het voelt alsof je niet goed vooruitkomt.

Het maken van progressie foto’s, bijhouden van centimeters en huidplooi metingen zijn allemaal methodes om progressie die je in eerste instantie zelf niet opmerkt, beter in zicht te krijgen.

Lichamelijke progressie

Het feit dat jij aan de buitenkant niet direct resultaat opmerkt, betekent niet dat er geen lichamelijke processen in werking zijn. Krachttoename in de trainingen is bijvoorbeeld ook progressie.

Wie weet kan jij wel met een veel betere techniek squatten of zwaarder hip thrusten dan een paar maanden geleden? Of hanteer jij dankzij de voedingsadviezen een optimaler voedingspatroon dan voorheen waardoor je meer energie hebt en meer nuttige voedingsstoffen binnen krijgt dan voorheen?

Conclusie

Niet alle progressie is zichtbaar. En is de allerbelangrijkste progressie wellicht niet dat je meer zelfvertrouwen hebt, beter in je vel zit en streeft naar een langdurig resultaat? Het is niet voor niets dat bij Personal Body Plan de pijler gedrag al eerste wordt genoemd: het begint en eindigt namelijk bij een stukje bewustwording van jouw eigen proces. En dat proces, zoals je in de gedragslessen van onze experts hebt geleerd, dat gaat eigenlijk continu door!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.