De ervaringen van volleybalster Myrthe Schoot met het Personal Athlete Plan

Hoi om te beginnen; ik ben Myrthe Schoot en volleybalster van het Nederlands dames volleybalteam. Ik zit al sinds 2004 bij de nationale selectie en sinds 2009 bij “het grote oranje”. Ook speel ik sinds 2011 in het buitenland competitie (Duitsland).

Om je een beeld te geven van mijn “werk”. Ik speel bij mijn club van eind september tot aan begin mei, en bij het Nederlands team van begin mei tot aan eind september. Kortom, continue in training, continue presteren en continue fit zijn.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Myrthe Schoot (@myrtheschoot) on

We trainen dagelijks, 365 dagen per jaar (ja ook op zon- en feestdagen) en meestal 2x per dag. Wel hebben we over het algemeen 1 dag in de week vrij. Een rust dag, waarop je bewust moet herstellen, dus geen lange wandel of shop middagen, maar veel slapen, goed eten, even uitfietsen en eventueel even langs een fysio of masseur.

We doen meestal 3x in de week krachttraining en hebben minstens 1 maar vaak 2 wedstrijden per week. Er zijn ook weken zoals nu, ik zit momenteel voor het WK in Japan, waar we 5 wedstrijden in 6 dagen tijd hebben.

Uiteraard hebben we ook wel eens vakantie of 2 dagen achter elkaar vrij. De vakantie duurt vaak maximaal 2 weken en dat hoor je dan meestal pas vlak van tevoren. Want, stel je voor; je traint niet goed of een trainer is niet tevreden, dan kunnen vrije dagen ook zo weer ingetrokken worden! (Of… als we het juist heel goed doen dan verdien je een dagje extra!) Kortom, je bent echt 365 dagen per jaar met je sport bezig. Je werk(hobby) is afhankelijk van je lichaam.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Myrthe Schoot (@myrtheschoot) on

Maar je kan je vast voorstellen dat geen lichaam en mens zich 12 maanden per jaar in piek vorm kan houden. Fysiek niet, maar ook mentaal niet. Ik schommelde dan ook erg in mijn gewicht en 15 jaar geleden nog meer dan nu. Ik speel sinds mijn 12e volleybal en het werd in de loop van de jaren steeds serieuzer. Er waren momenten (jaren geleden) dat ik bijna niets at, (ja hier komt de ijzeren topsport discipline in mij naar boven!) om vervolgens een week later weer alles wat ik kon vinden in mijn mond te stoppen. Vaak was het zo dat wanneer we wereldpotten speelden ik het verdiende om lekker te snoepen. Verloren we, dan was het zware straf op een bordje sla. Dat werd genuanceerder d.m.v. uitleg van diëtisten, hulp van coaches en hulp van medespeelsters, maar alsnog “deed ik voor mijn gevoel altijd maar wat”. Uiteraard wist ik wat eiwitten waren en uiteraard wist ik wat koolhydraten waren, maar hoeveel van wat heb je nodig? In mijn hoofd zat “koolhydraten maken dik”, dus at ik liever te weinig dan te veel.

Sinds ik met personal body plan ben begonnen heb ik goed inzicht gekregen in wat mijn lichaam nu eigenlijk nodig heeft. Een snack voor de wedstrijd hoeft niet altijd, het is soms zelfs beter van niet! Ik heb balans gevonden in mijn voeding. Geen dagen meer op een bord sla en geen pakken koekjes of zakken snoep meer achter elkaar. Ik had altijd een hekel aan “echte diëtisten” omdat je dan moest gaan opschrijven wat je allemaal binnen kreeg. Zoveel gedoe en ik vergat ook altijd de helft, maar d.m.v. de Personal Body Plan app is het zo makkelijk bij te houden en ook direct super inzichtelijk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Myrthe Schoot (@myrtheschoot) on

Ook ben ik als topsporter niet alleen geholpen bij het inzicht krijgen in mijn eetgewoonten, die de laatste jaren al redelijk gezond waren geworden, maar ook heb ik meer geleerd over mijn herstel, de intensiteit van trainingen, en mijn zwakkere en sterke plekken fysiek gezien. Ik ben een redelijk gevoelsmens, maar door dingen bij te houden werd ik bewuster en worden dingen inzichtelijker. Wanneer heb ik wat nodig? Alle kleine dingen zijn belangrijk, het gaat in topsport namelijk om details! Wat zijn gewoontes die ik onbewust heb en kan ik ook een keertje nee zeggen tegen een aangeboden (stuk) taart? Hoe voel ik mij op een wedstrijd dag en slaap ik genoeg? Wat helpt mij optimaal te presteren en wat zijn mijn persoonlijke doelen? Wie helpt me dat te bereiken en wat/wie juist niet.

Kortom, ik heb al erg veel aan PBP gehad en natuurlijk gaat het net zoals alles in het leven met ups en downs, want je kan nu eenmaal niet 24/7 365 dagen per jaar pieken. Ik weet zeker dat ik in de toekomst nog een betere atleet van mezelf ga maken, in alle opzichten, samen met mijn coach Milou die ik nu al ontzettend dankbaar ben!

 

Ben jij benieuwd naar wat het Personal Athlete Plan voor jou kant betekenen? Klik dan hier voor meer informatie.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.