Tom zijn kijk op If It Fits Your Macros

Deze vraag krijg ik zeer regelmatig gesteld omdat het de nieuwste buzz is in voedingsland. Hé, ieder beestje moet toch een naam hebben? In deze blog geef ik je mijn visie op IIFYM en kun je zelf bepalen of het wat is voor jou.

Waar staat IIFYM voor?

IIFYM staat voor If It Fits Your Macro’s. Met andere woorden: je lichaam herkent geen namen van producten, maar handelt op basis van voedingsstoffen. Macro’s is een afkorting voor macronutriënten en dat is een verzamelnaam voor koolhydraten, eiwitten en vetten.

Afhankelijk van je doelstelling (aankomen, afslanken of stabiel blijven) heb je een totale hoeveelheid calorieën nodig per dag genaamd je caloriebudget. Je caloriebudget is vervolgens verdeeld in macro’s. Dit houd je gecontroleerd bij om je producten op af te stemmen.

Wanneer je zorgt dat je de hoeveelheid macronutriënten die je binnenkrijgt op orde hebt zal dit er in de meeste gevallen ook toe leiden dat je voldoende micronutriënten (vitamines, mineralen en spoorelementen) binnenkrijgt. Hiervan heb je in de basis X-hoeveelheid nodig voor je algehele vitaliteit.

Wat is de gedachte achter IIFYM?

Het gedachtegoed achter IIFYM is dat flexibiliteit en controle hand in hand gaan met elkaar. Je kunt nog steeds die chocoladepepernoten integreren in je voedingspatroon en tegelijkertijd je gewenste resultaat behalen.

Alles wat we onszelf verbieden daar smachten we extra naar. Door het jezelf psychologisch in gecontroleerde vorm toe te staan voorkom je schuldgevoelens, omdat je niet cheat. Het is onderdeel van je voedingspatroon, dus ‘cheat meals’ zijn overbodig.

IIFYM betekent geenszins dat je alles kunt vreten wat los en vastzit zoals velen er van maken. Diegene die IIFYM oprecht prediken doen dat ook niet. De basis van hun voedingspatroon bestaat altijd uit producten met hoge voedingswaarden.

Het resterende caloriebudget wordt ingevuld met producten die lekker zijn, maar niet direct veel nuttige voedingsstoffen bevatten. Zo maak je er een voedingspatroon van in plaats van een tijdelijk dieet. Flexibiliteit en controle zijn elkaars beste vrienden.

Er bestaan geen ‘goede’ en ‘slechte’ producten

Tot slot wordt er gekeken naar het voedingspatroon als geheel. Afzonderlijke producten worden niet gelabeld als ‘goed’ of ‘slecht’, maar zijn slechts onderdeel van het groter geheel. Deze zelfde zienswijze wordt ook toegepast op losse voedingsstoffen, zoals suiker.

Hiermee wordt context aangebracht in het voedingspatroon als geheel en voorkomen we dat we een ongezonde relatie met voeding opbouwen waarbij Orthorexia nervosa (nog niet officieel erkend) steeds meer tot uiting komt.

Door te denken in termen als goed en fout en door excessief te focussen op bepaalde producten die aan jouw regels voldoen kan je een negatieve relatie met voeding creëren. Orthorexia nervosa is een psychische eetstoornis waarbij iemand steeds meer producten als ‘fout’ labelt en uiteindelijk extreem weinig eet. Groenten en fruit blijven vaak als enige producten over die de persoon met Orthorexia mag eten van zichzelf.

Je lichaam herkent echter geen verschillende producten aan de hand van de naam die wij ze hebben gegeven. Je lichaam registreert wat er naar binnengaat en labelt dat op basis van calorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, mineralen, vitaminen en sporenelementen. De basis kan zo simpel zijn… Wij maken het zelf complex door overal ‘iets’ te zoeken, wat er niet is. Voeding is simpelweg voeding.

Is IIFYM wat voor mij?

IIFYM is simpelweg één van de voedingsstrategieën die je toe kunt passen. Fysiologisch werkt het principe voor iedereen, omdat de energiebalans in acht wordt genomen. Het is vooral een marketingtechnische term, want voeding is simpelweg voeding. We maken het vaak moeilijker dan het in werkelijkheid is.

Of het template van IIFYM psychologisch voor jou werkt is voornamelijk een persoonlijke aangelegenheid. Kun je echt twee blokjes chocolade nemen of stop je meteen de hele reep in je mik? Vind je het juist fijn om alles tot op de detail bij te houden of geeft je dat juist onnodig veel negatieve stress?

Zo heeft elke strategie zijn voor- en nadelen. Het is vooral belangrijk om uit te vinden waar jij je persoonlijk fijn bij voelt. Daarom is ons motto bij Personal Body Plan ook ‘Doe wat werkt voor jou’. Het beste voedingspatroon is het voedingspatroon dat je consistent vol kunt houden.

Wij kunnen je helpen met je voedingspatroon

“Krijg ik ook een kant-en-klaar voedingsplan?” is een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen. De aanpak van ‘eet dit, in deze hoeveelheid en op deze tijden’ werkt wellicht voor de korte termijn, maar staat op de lange termijn je progressie juist in de weg, omdat je er niks duurzaams van leert.

Tevens is een voorgeprogrammeerd voedingsplan niet consistent vol te houden in je dagelijkse leven omdat je altijd met situaties (eten met werk, eten bij je schoonouders, uiteten met je geliefde, eten op reis, etc.) te maken krijgt waarin het onmogelijk is om exact te eten wat er in je voedingsplan staat voorgeschreven.

Je kunt je vervolgens niet aan het voedingsplan houden, labelt voeding als ‘goed’ en ‘slecht’, krijgt een schuldgevoel en je denkt “ach, laat ook maar” en stopt ermee. Daarom geven onze experts jou binnen je Personal Body Plan liever persoonlijke richtlijnen en adviezen waar je zelf invulling aan kunt geven.

Deze persoonlijke richtlijnen verstrekken we op twee manieren waarbij je zelf kunt kiezen welke je voorkeur heeft: de ‘Calorie- en Macro Tracker’ en de ‘Handpalm Tracker’. Daarnaast leren we je middels de dagelijkse gedragslessen om stap voor stap structurele aanpassingen te maken in je huidige voedingspatroon.

Uiteindelijk gaat het er om dat je vastgeroeste ongewenste gewoontes verandert in duurzame gewenste gewoontes met een positieve uitkomst voor de rest van je leven. Daarom is Personal Body Plan ook voor minimaal een periode van zes maanden omdat gedragsverandering onze insteek is.

Aanstaande maandag start er een nieuwe groep met hun Personal Body Plan. Ben je er klaar voor om mee te doen? Inschrijven doe je via deze link.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.