Hoe ga je om met verleidingen tijdens de feestdagen?

Een korte gids door het landschap van de hedendaagse verleidingen

Dag in dag uit worden we blootgesteld aan verleidingen. Een chocoladereep hier, een zak chips daar.. zie daar maar eens nee tegen te zeggen. In de laatste maanden van het jaar wordt daar letterlijk een schepje bovenop gedaan. Chocoladeletters en kerstkransjes liggen nu zelfs als ‘meepakker’ bij de plaatselijke boekhandel, wat het bieden van weerstand er niet makkelijker op maakt. Gooi er een prijsverlaging bovenop en je hebt het ultieme recept voor zwakke knieën bij de kassa en een iets te grote hap uit je caloriebudget.

Al deze factoren zijn voorbeelden uit onze omgeving, waar we voor een groot deel geen invloed op hebben. In de gedragslessen van Personal Body Plan leren we je hoe je om kunt gaan met dit soort verleidingen en je leert keuzes te maken die binnen jouw doelen passen. 

Gelukkig is er ook een deel van deze omgeving waar je wel direct invloed op hebt, namelijk jouw eigen huis en werkplek. Maar denk ook de winkels waar je boodschappen. Met behulp van een paar kleine aanpassingen kun je het jezelf een heel stuk makkelijker maken en daarmee helpen we je graag op weg.

1. De eerste stap

Verminder de ‘keuzestress’. Terwijl we denken dat we per dag zo’n dertig keuzes maken op het gebied van voeding – wow, veel! – zijn dat er in realiteit ongeveer tweehonderd. Twee-hon-derd ja! We beslissen namelijk niet alleen wat we eten, maar ook hoeveel, wanneer, waarom en hoe laat. Allemaal beslissingen die aan het eind van de dag redelijk uitputtend kunnen werken op jouw wilskracht. Wanneer iemand honderd keer vraagt of jij ook een chipje of een stukje chocolade wilt, zwicht je waarschijnlijk uiteindelijk toch wel. Vraagt iemand het één keer, dan is de kans veel kleiner dat je je doelen uit het oog verliest en volmondig ja roept. In feite werkt dat hetzelfde wanneer je jezelf continu keuzes laat maken, dus stel jezelf niet onnodig onbewust heel veel vragen. Verklein het aantal keuzes, dat scheelt een hoop energie en zorgt ervoor dat jij gefocust blijft op de voedingsmiddelen en acties die de weg naar jouw doel ondersteunen.

2. In het wild

Ditzelfde geldt voor jouw tocht door de supermarkt. Ga je elk pad af en staar je uren naar het veel te brede scala aan producten? Dan maak je onbewust de kans groter dat je producten mee naar huis neemt waar je niet in eerste instantie de supermarkt voor in ging. Houd je je echter aan een lijstje of vaste route door de supermarkt en ga je gericht op de producten af die je écht nodig hebt? Dan hoef je dus niet meer na te denken en kun jij in één vloeiende beweging door van de lege mandjes naar de kassa. Geen onnodige keuzes, geen onnodig moeilijke momenten.

3. Haal het wel in huis

Hoe gek het ook mag klinken, haal de dingen die je écht heel lekker vindt, gewoon in huis. Hoe groter de restrictie, hoe groter het verlangen.. en dat is nou juist wat we willen voorkomen. Er bestaat geen ‘goed’ of ‘slecht’, ‘gezond’ of ‘ongezond’. Specifieke producten of voedingsmiddelen verbannen uit je voedingspatroon, dat is wél ongezond (tenzij je een allergie hebt natuurlijk, maar dat laten we nu even buiten beschouwing). Kies bewust voor producten die jij de moeite waard vindt om in te passen in jouw voedingspatroon. Op die manier kun je lekker mee doen met alle gezelligheid van dit seizoen, ga je niet compleet over de schreef en kun je lekker binnen de lijnen van jouw plan blijven kleuren. Die kleurplaat hoeft niet in één keer vol, je kunt ook elke dag een klein stukje doen.

4. Vergroot de afstand

Heb je er bewust voor gekozen om dat mooie, glimmende bakje met kleurige kerstkransjes in huis te halen? Leg ze dan niet direct in het zicht. Ook niet in die la die jij met één pink vanuit je luie stoel open kan trekken. Nee, maak de afstand tot al dat lekkers precies zo groot dat je er een beetje moeite voor moet doen. Op die manier voorkom je dat je in een vlaag van verstandsverbijstering of na een lange dag – terwijl je braaf je kipfiletjes staat te grillen – de kruimels van je kaaklijn moet vegen of de sporen pindakaas van je snuit moet poetsen. Het gaat er om dat je net één extra handeling moet doen, zodat je er wel twee keer over na denkt. Heb je écht hele erge honger, of kun je nog wel even wachten op die maaltijd die je op de planning had staan? Ga je echt verzadigd raken van dat handje chips, of ben je beter gevuld na dat bakje rauwkost? Beide keuzes zijn helemaal oké, maar probeer je eigen valkuilen te herkennen. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk.

In het kort

Deze handleiding is in eerste instantie bedoelt om jou door de verleidende feestdagen heen te helpen, maar uiteindelijk gaat het er om dat je leert te doen wat voor jou werkt. Dat je keuzes maakt waar je achter staat en dat je eet waar je je goed bij voelt. Dat je met behulp van deze tips iets makkelijker gefocust blijft op jouw lange-termijndoelen. Wanneer je deze kleine veranderingen stapsgewijs implementeert in jouw gedrag, zal je merken dat dit soort zaken steeds makkelijker gaan en dat feestdagen en andere gezellige gelegenheden geen probleem hoeven te zijn. Neem het niet té serieus en schiet niet in de stress van dat ene kerstkransje.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.