Het Personal Body Plan van Timo

Steeds weer veroorzaakt deze verzameling van progressiefoto’s veel commotie. Er wordt interesse getoond in de aanpak van destijds, er wordt respect getoond voor het behaalde resultaat en het wordt gedeeld met mensen die ook geïnteresseerd zijn. Heel leuk allemaal, alleen is er ook een ander geluid. Er wordt vaak beweerd dat dit niet echt is, het alleen maar belichting is, ik de hele week in de sportschool zou staan, werkloos zou zijn of aan de anabolen steroïden zou zitten. Ongeveer 7 jaar na dato laat ik het allemaal van me af glijden. Desalniettemin deel ik met liefde mijn verhaal, er waren tenslotte een heleboel mensen oprecht geïnteresseerd. 

De transformatie

In 2011 leerde ik Tom Barten kennen via mijn studie. Ik raakte geïnspireerd door een resultaat van een andere jongen. Ik wilde dat ook en besloot Tom te berichten. Ik wilde op dat moment niets liever dan een beach body bereiken in een kort tijdsbestek. Ik wilde wel eens zien tot hoever ik kon gaan. Tom gaf aan dat als ik zijn adviezen strikt zou opvolgen, ik een bizar resultaat kon behalen maar dat het alleen korte termijn was. Mijn lichaam leende zich perfect voor een bizarre transformatie zei hij. Ik had al een verleden met krachttraining, alleen was dit wat in verval geraakt. Daarnaast had ik nooit iets structureel met mijn voeding gedaan, dus hier was veel winst te behalen.

En zo het geschiedde. 9 weken lang hield ik mij aan het eet- en trainingsschema, geen haar week ik ervan af. Mijn eetschema bestond voornamelijk uit veel groente en vlees of vis, wat zuivel, eieren, je kent het wel. Wat we natuurlijk deden was het creëren van een (groot) calorietekort en het zorgen voor constante verzadiging. Bijkomend effect was wel dat ik voldoende vezels en micronutriënten binnenkreeg door de grote hoeveelheden groenten. Daarbij deed ik vier keer per week krachttraining om zodoende het verlies van spiermassa te minimaliseren. Ja, je kunt in een kort tijdbestek cosmetische gezien ontzettend veel aan je lichaam veranderen, maar denk ook aan de lange termijn.

Een terugval

Zoals er altijd wordt aangegeven krijgt iedereen vroeg of laat te maken met een terugval. Wanneer je zo diep gaat in een kort tijdsbestek ligt een terugval helemaal op de loer. Het verlangen naar het ‘normale’ leven werd steeds sterker. Na de laatste foto’s was ik voor mijn gevoel klaar en kon ik weer doen wat ik wilde. Want: doel bereikt. Ik ging minder trainen, ‘slecht’ (teveel) eten, enzovoorts. Ik was weer terug bij af. Ben je op zoek naar een quick-fix als op de foto’s? Dat kan, alleen bedenk goed dat je het kunt vergelijken met een ‘contest prep’. Je gaat ontzettend diep, werkt naar een einddoel toe maar er vindt geen duurzame gedragsverandering plaats.

Inmiddels zijn we vijf jaar verder en heb ik door de jaren heen de stabiliteit gevonden. Daarbij zijn de pijlers gedrag, voeding, training en herstel allemaal even belangrijk. Gedrag door te doen wat ik wil, maar wel mijzelf op een natuurlijke wijze te compenseren, voeding door eerlijk te zijn naar mezelf, training door gemiddeld 4 keer per week te trainen het hele jaar door en herstel door dagelijks 8-9 uur te slapen en veel te bewegen op actief hersteldagen. Daarbij heb ik periodes dat ik net wat dieper ga om bijvoorbeeld ‘droog’ te worden en te pieken. Hier kan ik nu goed mee omgaan, omdat het een levensstijl is.

Schermafbeelding 2016-10-27 om 17.15.27

Het was bizar om mijn lichaam in zo’n korte tijd te zien veranderen, maar het is geen duurzame gedragsverandering. Dat is ook de reden dat Personal Body Plan minimaal 6 maanden is. Wat ik hiermee wil zeggen is dat consistentie de sleutel tot succes is. Het klinkt ontzettend cliché, maar het is toch écht wat mijn progressie over de jaren heen in één zin samenvat. Trek er een jaar of zelfs een paar jaar voor uit om gewenste gewoontes aan te leren en er een levensstijl van te maken. De focus op het proces en de lange termijn heeft mij een gezonde mentale toestand opgeleverd en een sterker lichaam. Win-win.

Mijn huidige trainingsplan

Ik train momenteel 4 keer per week. Een dag uit mijn huidige trainingsplan ziet er als volgt uit:

Timo4

Mijn huidige voedingsplan

Inmiddels heb ik vele methoden gebruikt om mijn voeding te monitoren. De grootste uitdaging nu is dit tot op zekere hoogte loslaten en weer teruggaan naar eten op basis van mijn gevoel. Luisteren naar wat mijn lichaam en geest nodig hebben om optimaal te presteren, zowel mentaal dus als fysiek. Ik voel nu het vertrouwen het zonder tracker af te kunnen en dat voelt goed. Zo bouw ik aan een levensstijl met een mate van bewustzijn rondom voeding die mij helpt in plaats van tegenwerkt.

Al met al is het een mooie reis geweest waarin ik mijn lichaam heel goed heb leren kennen en ik precies weet wat te doen om progressie te boeken. Ook mentaal heb ik hierdoor grote stappen gezet. Wil jij ook ontdekken wat werkt voor jou? Dan is Personal Body Plan een mooie uitkomst waarin je stap voor stap leert om de beste versie van jezelf te worden.

IMG_6374

 

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.