Het ramadan eetdagboek van Personal Body Member Faiza

De ramadan is vorige week dinsdag begonnen. Ook dit jaar zal de ramadan er door het coronavirus anders uitzien. Vorig jaar heeft Personal Body Plan Member Faiza een eetdagboek bijgehouden. In dit eetdagboek laat ze zien hoe ze de ramadan combineert met de huidige situatie.

ramadan eetdagboek
ramadan eetdagboek

“Mijn naam is Faiza. Ik ben een Nederlands-Marokkaanse moslima die in Amsterdam haar oogjes opende. Ik ben getrouwd en moeder van 3 kinderen.

Normaal ben ik vaak buiten de deur. Als ik niet aan het werk ben, sta ik langs de lijn op het voetbalveld, (ik heb twee voetballende kinderen), ben ik tegen de paarden aan het praten op de manege of kijk naar de turntrucjes van mijn jongste kind. Zelf zit ik één keer per week op naailes, loop ik hard en speel ik wat met gewichten. Naast dit alles heb ik ook nog een druk sociaal leven. Ik ken heel veel leuke mensen, dus dat zorgt voor veel leuke afspraakjes. Hier gaat bijna altijd eten mee gepaard.

ramadan eetdagboek

In 2016 heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Personal Body Plan. Dit beviel mij heel goed! Met tussenpozen ben ik nu weer bezig. Ellen Hoffmans is mijn Personal Body Coach en die weet precies wat ik nodig heb! Ondanks dat ik weet wat ik kan en moet, leef ik in een wereld van heel veel verleiding. Door te tracken krijg ik inzicht.

Ik wil mij dan ook altijd bemoeien met mensen die een gezond ontbijtje maken met een kilo superfood. Ik denk dan: oké, dat is 2000 kcal, maar inderdaad wel ‘gezond’!

Momenteel is mijn caloriebudget op een trainingsdag 1692 kcal met 167 gram koolhydraten, 130 gram eiwitten, 56 gram vetten en 24 gram vezels. 

Mijn caloriebudget op de andere dagen staat op 1609 kcal met 151 gram koolhydraten, 130 gram eiwitten, 54 gram vetten en 23 gram vezels.

Ik had gedacht dat ik met deze coronacrisis wat meer structuur zou hebben, maar niets is minder waar. Gelukkig was daar de ramadan, die altijd weer structuur met zich mee brengt.

Als moslim zou je elke dag groene balkjes zien, want als je als moslim volgens de levenswijze van de profeet leeft, voed je je lichaam met dingen die goed voor je zijn. Je zit en eet niet lopend, en je stopt niet pas met eten als je je broek moet los knopen. En zo kan ik nog een paar eetrichtlijnen noemen.

Ik ben een Marokkaanse moslima. Dat Marokkaanse is weer een heel ander verhaal. Eten lijkt bij het overgrote deel van de Marokkaanse families te belangrijk! Ook bij de mensen die hier geboren en getogen zijn, is dat er met de paplepel ingegoten. Er is altijd eten en veel eten.

Marokkaanse gerechten zijn niet perse ongezond. Maar een tagine is eigenlijk gewoon een avg’tje en eet je normaal met brood. Nog een voorbeeld is couscous; dit zou prima passen in een verantwoord voedingspatroon, maar daar eten wij gewoon teveel van! Mijn jongste dochter eet qua porties bijvoorbeeld meer dan een gemiddelde volwassen vrouw.

Sommige gerechten eet je ook uit een bord, waardoor portie-controle echt een dingetje is. Vooral de oudere generatie zijn echte feeders! “Eet!! Dit heb je nog niet geprobeerd, je hebt bijna niks gegeten vandaag” etc etc..

Mijn eetdagboek op een trainingsdag

ramadan eetdagboek
Eetdagboek Faiza

03:30 Suhoor

De wekker gaat tijdens de ramadan vroeg: vandaag om 03.30 uur! De suhoor is de laatste maaltijd voor zonsopgang. Dit is het laatste moment dat je ‘mag’ eten en drinken. Vandaag mag dat tot +/- 04:14 uur. Dus zodra het tijd is stop je met eten en drinken. Als vastende moslim eet je namelijk een maand lang niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Het is eigenlijk tussen dageraad en zonsondergang. De ramadan is één van de vijf zuilen van de islam. Je mag in deze periode niet eten, ook niet drinken en geen geslachtsgemeenschap hebben.

Ben je ziek, zwanger, heb jij je maandelijkse periode, ben je een jong kind of op reis? Dan ben je vrijgesteld van het vasten. Klinkt heel gek, maar vrijgestelde mensen vinden dit echt heel jammer.

Ik wil mijn dagen altijd fit doorkomen. Vroeger bij mijn ouders at ik warme maaltijden. Ik kies bijna elke ochtend voor een shake. Vandaag voor één van mijn favo shakes: fruit, groente, wat havermout en wat caseïne. Ik heb hierdoor echt geen moment van de dag honger! Dit vult goed. Toch ben ik ervan overtuigd dat het allemaal mindset is. Als ik op een normale dag te laat ontbijt, heb ik het gevoel dat ik ieder moment kan flauw vallen. Its all-in the mind!!

En die mindset is het belangrijkste tijdens de ramadan. Je staat even overal bewust bij stil. Je probeert meer aan je zwakheden te werken. Zelfdiscipline op alle gebieden, dus niet alleen op het gebied van eten en drinken. De ramadan is een maand van bezinning. Je bent extra bezig met verdraagzaamheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Je traint je uithoudingsvermogen, je zelfbeheersing, begeerte en lusten op verschillende vlakken. Vergelijk het met je plan; je weet het maar je coach helpt je er bij stil te staan en het uit te voeren. Want dat is weer een ander ding. Weten en doen!

Verder zie je in de ramadan dat moslims over heel de wereld nog meer geven. Wij dragen normaal bijvoorbeeld naast de normale belastingen ook een soort armen-belasting af. Dit is een rekenformule die je kan loslaten op stilstaand vermogen. In de maand ramadan geeft iedereen nog meer. Geven kan iets kleins zijn of iets groots; je geeft naar wat je kan missen zeggen moslims altijd.

Lekker makkelijk is dat je overdag niet over eten na hoef te denken. Zo fijn. Behalve dan de dagelijkse struggle: wat eten wij vanavond?!

Eetdagboek Faiza
Eetdagboek Faiza
Eetdagboek Faiza
Eetdagboek Faiza
Eetdagboek Faiza
Eetdagboek Faiza
Eetdagboek Faiza
Eetdagboek Faiza

21:05 Iftar

De eerste maaltijd die je eet na zonsondergang heet de Iftar. Je ziet dat er op tafel best verantwoord eten ligt. Dit proberen wij altijd tijdens de ramadan. Er is elke dag harira (Marokkaanse maaltijdsoep) welke voor heel veel mensen in Nederland zou volstaan als avondmaal. Dit is trouwens cultuur gebonden. Alle moslims verbreken het vasten met een dadel. Marokkaanse moslims beginnen meestal met harira, dadels en shbakia: Marokkaanse honing koekjes.

Als de kids naar school gaan, zal ik voor hen eerder koken. Jaren heb ik tijdens de iftar (moment van het vasten verbreken) hapjes gegeten. Bladerdeeg gevuld, loempia’s etc. veel deegwaren. Dit doe ik nu denk ik al ruim 3 jaar niet meer. Waarom? Ik heb de volgende dag honger, ben moe en heb geen zin. Dus wij eten nu voedzamer. Ik at vandaag van alles wat. De honingkoekjes en selou heb ik overgeslagen. Wel at ik naast de gewone dadels ook een chocoladedadel.

ramadan eetdagboek

Afsluiting

Deze dag ging eigenlijk heel goed! Veel beter dan anders. Ik heb vaak moeite om aan mijn eiwitten te komen en ik eet teveel koolhydraten. Tijdens de ramadan neem ik wat extra eiwitten, dat helpt dus echt. Mijn drang naar zoetigheid is tijdens het vasten trouwens helemaal weg. Zo fijn!!

Tijdens de ramadan denk ik altijd: kijk, zo kan het ook! Heel veel mensen denken trouwens dat je gigantisch afvalt tijdens de ramadan omdat je niks eet. Nee, we eten wel, maar op andere tijden. Over andere tijden gesproken, het vasten zorgt er ook voor dat ik op andere momenten train. Ik kan namelijk alleen vlak voor de Iftar trainen. Ik trek het niet om ver voor het verbreken van het vasten, of erna pas te trainen. Dat is voor mij geen optie.

Elke ramadan leer ik weer dat alles mindset is!!”

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.