Pas je omgeving aan

Om jouw doel te bereiken maak je bewuste keuzes voor de producten die je eet. Je zorgt dat jouw productkeuzes aansluiten op de hoeveelheden die je wilt eten. Echter, niet alleen de productkeuze, maar ook de omgeving waarin jij dit voedsel koopt en consumeert is van invloed op hoeveel je eet. Factoren in je omgeving kunnen jouw eetgedrag positief of negatief beïnvloeden, vaak zelfs zonder dat je hier bewust van bent. 

De beschikbaarheid van voeding

De beschikbaarheid van voeding in jouw omgeving is één van de factoren die van invloed is op jouw eetgedrag. Uit onderzoek is gebleken dat je meer eet als je weinig moeite hoeft te doen om aan voedsel te komen [1-3]. Als eten binnen handbereik is, je het direct kan eten of het weinig tijd kost om het te bereiden ben je eerder geneigd meer te eten dan als je er meer moeite voor moet doen. Een boterham met beleg is bijvoorbeeld sneller gemaakt dan een salade met verschillende groenten en een stuk vlees, vis of een vleesvervanger. Dit kan betekenen dat je in verhouding meer zult eten als je kiest voor brood met beleg dan voor een salade.  

Een andere factor die van invloed is op jouw eetgedrag zijn eerdere associaties en herinneringen met voedingsmiddelen. Je zintuigen spelen hierin een heel belangrijke rol. Als je een positieve ervaring hebt met een bepaald voedingsmiddel dan komt die positieve ervaring weer terug als je dit voedingsmiddel alleen al ziet, ruikt of proeft of er met iemand over praat. Je wilt het product dan waarschijnlijk weer eten en die positieve ervaring opnieuw beleven. Wanneer er een glazen pot met snoep op het aanrecht staat en je deze iedere keer ziet als je erlangs loopt ben je eerder geneigd een snoepje te pakken dan als deze in het keukenkastje staat. Hetzelfde geldt als je langs de bakker loopt en je versgebakken brood ruikt. Waarschijnlijk krijg je dan spontaan zin in een snee brood.  null

Pas jouw voedselomgeving zo aan dat het jouw eetgedrag positief beïnvloed

  • Plaats voedzame voedingsmiddelen vooraan in de koelkast en keukenkastjes. Zet lekkere dingen waardoor je snel in de verleiding komt achteraan, zodat het minder in het zicht staat.  
  • Bewaar producten die je zo lekker vindt dat je er snel door in de verleiding komt op plekken waar je het niet snel kunt pakken.
  • Zet producten die jij lekker vindt niet in het zicht. Vervang de glazen pot met snoep op je bureau eventueel voor een schaal met groente en fruit bijvoorbeeld. 
  • Berg de verpakkingen van de producten die je gebruikt tijdens je ontbijt, de lunch en tussendoortjes op voordat je begint te eten. Zo kom je niet in de verleiding nog een portie te nemen. 
  • Schep je avondeten op in de keuken en laat de pannen op het aanrecht staan, zodat je niet de neiging hebt om nog een keer op te scheppen

Literatuurlijst  

  1. Voedingscentrum. Factsheet Invloed van de fysieke omgeving op eetgedrag. April 2015.
  2. Van Ittersum K. and Wansink B. Plate Size and Color Suggestibility: The Delboeuf Illusion’s Bias on Serving and Eating Behavior. Journal of Consumer Research. 2012 August;39(2):215-228
  3. Wanskink B. Environmental factors that increase the food intake and consumption volume of unknowling consumers. Annu. Rev. Nutr. 2004. 24:455–79

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.