Een kijkje in de training van Tom Barten

Als CEO van Changing Life, het moederbedrijf van onder andere Personal Body Plan, heb ik een druk bestaan. Mijn week zit vaak tot de nok toe volgepland met zeer uiteenlopende zaken en dat betekent dat het stellen van prioriteiten van groot belang is. Tijd heb je niet, tijd maak je als het je prioriteit is. Voor trainen maak ik dan ook altijd tijd, omdat het me veel voldoening geeft en het me verder helpt in mijn leven. Daar neem ik jullie middels deze blog graag in mee.

Heb je een bepaald doel voor ogen?

Momenteel werk ik fysiek naar een aantal fotoshoots toe die staan gepland in 2016. Dit betekent voornamelijk dat ik bezig ben met ‘cutten’, oftewel het reduceren van mijn vetpercentage. Het lage vetpercentage heeft tot gevolg dat mijn spieren zich optisch gezien beter uiten. Dit is een proces waar ik minimaal zes maanden voor uittrek. Ik doe dit stapsgewijs voor zowel mijn mentale als fysieke gesteldheid. Haastige spoed is zelden goed. Mijn doel is minimaal hetzelfde resultaat te bewerkstelligen als mijn fotoshoot in 2010, maar dan met meer spiermassa.

Hoe ziet jouw trainingsschema eruit?

Ma: Lowerbody Strength (training gericht op onderlichaam met sterker worden als primair uitgangspunt)
Di: Upperbody Strength (training gericht op bovenlichaam met sterker worden als primair uitgangspunt)
Wo: Rust
Do: Lowerbody Hypertrofie (training gericht op onderlichaam met spieropbouw als primair uitgangspunt)
Vr: Push Hypertrofie (Training gericht op spieropbouw als primair uitgangspunt en oefeningen waar je de gewichten wegduwt)
Za: Pull Hypertrofie (training gericht op spieropbouw als primair uitgangspunt en oefeningen waar je de gewichten naar je toe trekt)
Zo: Rust

Wat motiveert jou om te gaan trainen?

Laatst kwam er een man naar mij toe in de gym en die zei tegen mij: ‘Van ijzer word je niet wijzer’. Dat is nog steeds het dogma wat er heerst met betrekking tot mensen die aan krachttraining doen. Mijn insziens word je van krachttraining wel degelijk wijzer, omdat je meer leert over jezelf als persoon.

Je leert dat je lichaam maakbaar is, wat een gevoel van maakbaarheid in het leven kan geven. Je leert om jezelf te pushen om bijvoorbeeld net wel die laatste herhaling te doen. Dit kan je ook weer vertalen naar het dagelijkse leven. Als je stress hebt is het bovendien heerlijk om de strijd aan te gaan tussen jezelf en de gewichten.

Mijn motivatie is zelfontwikkeling, zowel spiritueel, emotioneel, fysiek als mentaal.

Wat is jouw favoriete trainingsdag? En waarom?

Mijn favoriete trainingsdag is Push Hypertrofie. Tijdens deze training ontstaat er een heerlijke ‘pomp’ in mijn spieren wat een fijn gevoel met zich meebrengt. Helemaal wanneer je vervolgens in de spiegel kijkt ;).

Favoriete oefening? En welke vind je verschrikkelijk?

Dat is natuurlijk de Tricep Pushdown 😉 Mijn minst favoriete oefening is de Barbell Flat Bench Press. Met Dumbbells kan ik een betere contractie maken.

Heb je altijd al op deze manier (of zo intensief) getraind?

Ieder plan werkt zo lang je het maar consistent uitvoert. Vanaf 2006 ben ik al intensief bezig met krachttraining. Door de jaren heen pas je hier en daar wat aan om het proces effectiever en efficiënter te maken, maar ook om het leuk te houden. De basis van trainen blijft progressieve overload en ik zorg ervoor dat ik die basis altijd nastreef

Tot slot: wat is jouw ultieme trainingstip?

Neem de tijd en geniet van het proces. Je lichaam maakt niet sneller progressie dan dat het kan. Tijd is een limiterende factor en dat moet je accepteren. Zorg dat je jouw trainingen consistent uitvoert, de basis op orde hebt en geduldig blijft. Dan is resultaat het gevolg.

– Tom Barten

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.