Train je nog wel nu je vader bent?

Op 3 juni 2016 zijn wij, Chantal en ik, de gelukkige ouders geworden van onze prachtige dochter Aimée. Alle clichés zijn waar: dit is het mooiste moment van je leven. Het heeft natuurlijk een grote impact en dat betekent dat er een boel dingen veranderen. Nu ik vader ben krijg ik vaak de vraag van andere vaders en moeders: hoe pak je dat nu dan aan met trainen? Train je nog wel? In deze blog deel ik als jonge vader mijn tips met jou.

Ouderschap

1. Stel prioriteiten en plan

Tijd heb je niet, tijd maak je. Het gaat om prioriteit in plaats van tijd. Voorheen kon ik gaan trainen wanneer ik wilde. Tuurlijk overlegde ik altijd wel met Chantal, maar er was geen klein hummeltje (door de gainz inmiddels een hummel) om ook rekening mee te houden.

Voor mij is het nu belangrijk om trainen echt in te plannen in mijn dag en hierover duidelijke afspraken te maken met Chantal. Voor mij is trainen meer dan alleen werken aan mijn fysiek, het is ook een uitlaatklep en een vorm van ontspanning. Juist om goed voor mijn gezin te kunnen zorgen is fit blijven erg belangrijk voor mij.

Als later de jongens achter haar aanrennen moet ik ze per slot van rekening wel bij kunnen houden om ze vervolgens uit te dagen om een wedstrijdje bench press met mij te doen voordat ze haar mee uit mogen vragen. Alle gekheid op een stokje: ik wil het goede voorbeeld geven en die fitte en energieke vader zijn.

2. Verlaag je trainingsfrequentie

Trainen vind ik heerlijk en het liefst doe ik dat iedere dag. Vanwege het minder aantal uurtjes slaap is het echter onmogelijk om dit te blijven doen. Dat is een kwestie van accepteren. Je leven verandert en daar zal je dan ook aanpassingen in moeten doen. Het blijven je eigen keuzes.

Om er voor te zorgen dat ik voldoende herstel heb ik mijn trainingsfrequentie terug geschroefd. In plaats van vijf keer per week te trainen kies ik er nu voor om drie tot vier keer per week te trainen waarbij ik mijn trainingen de week van tevoren al heb ingepland qua dagen en tijdstippen. Zo houd ik mij er ook aan om te blijven gaan.

3. Kies de juiste momenten

Het is natuurlijk makkelijk om een training te skippen nu er ook andere prioriteiten in mijn leven zijn. Kies daarom de momenten waarop je zeker weet dat je de ruimte hebt om te trainen zodat je alle wrijving wegneemt om te verzaken.

Aimée is bijvoorbeeld al vrij vroeg wakker. Dat is mijn moment dat ik haar meeneem naar kantoor en zorg voor haar draag zodat Chantal ondertussen kan trainen. Chantal neemt haar daarna weer van mij over zodat ik aan het eind van de dag kan trainen.

Schermafbeelding 2016-11-01 om 17.41.39

4. Kies de juiste trainingslocatie

Persoonlijk vind ik het fijn om in de Changing Life Hub te trainen aangezien het kantoor van Changing Life en Personal Body Plan hieraan vastzit. Dit maakt het voor mij makkelijk om te trainen voordat ik naar mijn gezin gaan. Wij beseffen echter ook heel goed dat dit niet voor iedereen mogelijk is.

Om die reden hebben we onlangs PBP@Home gelanceerd. Dit is Personal Body Plan zoals je het kent, maar dan kun je het trainingsplan thuis uitvoeren op basis van lichaamsgewicht. Dit scheelt je oppas, reistijd, abonnementskosten, etc. Als Training Lead ben ik verantwoordelijk voor het maken van je programma. Heb je interesse? Lees dan hier meer over PBP@Home.

5. Communiceer met elkaar

Wij hebben het voorrecht dat we een compleet gezin zijn. Om allebei te kunnen blijven trainen is het ontzettend belangrijk om goed met elkaar te communiceren. Het is een beetje passen en meten, maar er zijn altijd mogelijkheden. Het is ook fijn dat Chantal en ik allebei dezelfde levensstijl hebben en van trainen houden.

Voor ons allebei is het een prioriteit om de actieve levensstijl aan te houden. Is het niet trainen dan gaan we lekker wandelen of zwemmen (met de baby). Er is altijd een manier om in beweging te blijven en actief te blijven. Zorg er voor dat je er een prioriteit van maakt zodat je die fitte en energieke ouder kunt zijn.

Schermafbeelding 2016-11-01 om 17.44.26

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn tips. Mocht je nog extra vragen hebben dan kun je altijd een e-mail sturen naar info@personalbodyplan.com

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.