Coach Tessa van Beers: 8 tips voor een balans tussen genieten en verleidingen met sinterklaas

Al van kleins af aan wordt het er bij ons ingestampt: Bij sinterklaas horen pepernoten, kruidnoten, snoepjes, gevulde speculaas, marsepein, chocoladeletters en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het snoepgoed ligt steeds vroeger in de winkel en die zak met chocoladekruidnoten wordt zo weer in je winkelwagentje gestopt. Gezelligheid lijkt hand in hand met eten en drinken te gaan; ‘het hoort er nu eenmaal bij’. Als je kinderen hebt is de kans groot dat je aan Sinterklaas doet, maar hoe ga je daar mee om als je graag wat kilo’s af wilt vallen?

Help!

Ieder jaar zitten mijn kinderen weer vol spanning te kijken naar het sinterklaasjournaal. De speelgoedboekjes zijn al weken stuk gebladerd en zodra het kan worden de schoentjes gezet met de allermooiste tekeningen. De volgende ochtend zijn ze extra vroeg wakker en rennen ze vol spanning naar beneden om dolgelukkig en met hun mond vol kruidnoten naar boven te stormen, want ‘Sinterklaas is geweest!’ Wat dus betekent dat mijn kasten vol liggen met snoepgoed, wat mama ook wel heel erg lekker vindt.. Mijn allereerste Personal Body Plan Sinterklaas was 2 jaar geleden. Dat ging op zijn zachtst gezegd niet zo goed.. Ik gunde mezelf te veel kruidnoten en die chocoladeletter was ook snel op. Even snel een chocolademuntje terwijl ik de schoentjes vulde, nou oke.. nog eentje dan. Ik snoepte zogenaamd bewust, dat maakte ik mezelf in ieder geval wijs.

Daarnaast hebben we meer dan één sinterklaasavond. Sinterklaas komt ook bij de opa’s en oma’s. Zij hebben hun tafel ook vol staan met Sinterklaas snoepgoed en dat zijn geen mandarijntjes helaas. Dan is er ook nog een sinterklaasmoment op het werk van mijn man en gaan we naar de intocht waar de zakken goed gevuld worden. Voor je het weet heb je een hele schaal met chocoladekruidnoten achter de kiezen.

8 tips om de sinterklaasdagen wat makkelijker te maken.

Nu ik twee jaar verder ben kan ik zeggen dat ik hier enorm in gegroeid ben. Ik heb geleerd dat ik keuzes kan maken, dat ik heus wel pepernoten mag eten en dat het ook gezellig is als ik niet misselijk thuis kom van de chocolade. En dan heb ik het niet eens over de stuiterende kinderen die al druk zijn van de spanning. Het mag allemaal wel een beetje minder. Maar hoe doe je dat dan?

  1. Zorg ervoor dat je voorraad met snoepgoed voor in de schoenen op een plek ligt waar je niet gemakkelijk bij kan. Dan kun je buiten de momenten dat je de schoenen gaat vullen niet onbewust een handje in je mond stoppen.
  2. Mandarijntjes of schoencadeautjes kunnen ook prima in plaats van snoep.
  3. Wat vind je echt lekker? Plan dat soms gewoon in. Ik ben dol op chocoladekruidnoten, maar de calorieën zijn om te huilen. Om te voorkomen dat ik in een zwak moment de hele zak opeet, plan ik af en toe 30 gram chocoladekruidnoten in.
  4. Maak keuzes. Vier je die avond Sinterklaas? Zorg er dan voor dat de rest van de dag laag in calorieën is en hoog in eiwitten, zo hou je mooi wat ruimte over voor de avond.
  5. Ga je ergens anders eten? Vraag wat er op tafel komt, op die manier ben je voorbereid en dat kan je helpen bij het maken van bovenstaande keuzes.
  6. Zet ook rauwkost en mandarijntjes op tafel. Het zal je verbazen hoeveel dat toch gepakt wordt.
  7. Beperk je alcoholinname. Bepaal van tevoren wat je wilt drinken en hou je hier aan.
  8. Vind je het leuk om te bakken?  Personal Body Plan heeft een paar heerlijke sinterklaasrecepten op de website staan die vriendelijker zijn voor je macro’s.

En vergeet vooral niet te genieten van de blije snoetjes van de kinderen en het gezellige samenzijn met je gezin; daar gaat Sinterklaas uiteindelijk om. En om cadeautjes.. Heel veel cadeautjes.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.