Hoe werkt de calorietracker?

Bij Personal Body Plan zijn er twee manieren om je voeding bij te houden en in te vullen: de calorietracker en de handpalmmethode. Heel simpel gezegd is de calorietracker een manier om controle uit te voeren op je voedingsinname. Je krijgt een dagelijks budget met calorieen, koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Je weegt de producten af en voert ze daarna in de Personal Body Plan App in. In deze blog vertellen we je meer over hoe de calorietracker werkt binnen jouw Personal Body Plan. 

Inhoudsopgave

Wat is een calorietracker?
Hoe nauwkeurig moet je zijn?
Hoe werkt de app van Personal Body Plan?
Doe wat werkt voor jou

Wat is een calorietracker

De calorietracker is een manier om controle uit te voeren op je voedingsinname door de producten die je eet af te wegen en te tellen. Je krijgt een dagelijks budget aan calorieën, macronutriënten en vezels. Je ziet dit terug in een overzicht met balkjes, die verschuiven als een maaltijd wordt ingevoerd. Zo kun je gedurende de dag zien in hoeverre je al aan jouw budget voldoet.

Het streven is om de horizontale balkjes in de verticale groene zone te krijgen. Bij een rood balkje zit je te ver boven of onder het dagelijkse budget. Met een oranje balk ben je in de buurt van je behoefte. En bij een groene balk heb je voldoende gegeten van de desbetreffende macronutriënten, vezels of het totale aantal calorieën voor die dag.

Het behalen van groene balkjes is echter geen doel op zich. Het doel is dat je inzicht krijgt in je voeding, om zo het uiteindelijke hoofddoel te bereiken. De balkjes zijn dus een hulpmiddel om jouw hoofddoel te behalen. Streef zoveel mogelijk naar groene en oranje balkjes, maar af en toe rode balkjes is ook echt niet direct een ramp.

Hoe nauwkeurig moet je zijn?

Bij de calorietracker is het gebruik van een keukenweegschaal aan te raden. Bij het schatten van grammen worden de hoeveelheden namelijk snel te laag geschat en ingevoerd. Dit geeft een onjuist beeld van de totale inname. Bij (bepaalde soorten) groenten en fruit zal het aantal calorieën echter niet zo snel stijgen, zoals bij een komkommer, bladgroenten, sla en bepaalde fruitsoorten. Bij het invoeren van deze producten zou een grove schatting gemaakt kunnen worden.

Het soort of merk van een product heeft vaak weinig invloed op het aantal calorieën. Een Elstar appel en een Jonagold appel verschillen bijvoorbeeld slechts enkele calorieën van elkaar. Hierdoor zal het lichaamsgewicht niet direct stijgen of afnemen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het verschil van een paar calorieën. Zorg dat je realistisch blijft.

Maar je zult niet altijd een keukenweegschaal bij de hand hebben. Op zo’n moment kun je kiezen om te switchen naar de handpalmmethode. Je hebt immers altijd je hand bij je. Bij een etentje kan je de bordsamenstellingen aanhouden van de handpalmmethode.

Een andere optie is om wel de calorietracker te blijven gebruiken, maar toch de grammen te schatten. Ondanks dat wij dit niet aanraden, kan dit bij een enkel etentje buiten de deur wel een oplossing zijn. Verhoog je schatting altijd met 10-15%, om te voorkomen dat je uiteindelijk meer eet dan verwacht. Schat je bijvoorbeeld dat er 100 gram kipfilet op je bord ligt, dan is het verstandig om 110-115 gram kipfilet in te voeren.

Tabel 1: De voor- en nadelen van de calorietracker

Hoe werkt de calorietracker in de Personal Body Plan App?

Binnen je Personal Body Plan geven we je een persoonlijk caloriebudget en een daarbij behorende samenstelling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze adviezen zijn persoonlijk afgestemd op jou als persoon en de doelen die jij hebt. Alle gegevens staan op één centrale plek en maaltijden en producten toevoegen is een fluitje van een cent.

Hieronder vind je een uitleg over de calorietracker in videovorm:

Producten- en receptendatabase
Onze productendatabase bestaat inmiddels uit meer dan 30.000 producten! Zo vind je nog vaker het product waar je naar op zoek bent en kun je snel en gemakkelijker je voeding bijhouden.

Onze receptendatabase bestaat daarnaast uit een breed scala aan recepten. Deze recepten bestaan uit ingrediënten die gekoppeld zijn aan onze producten database. Dit maakt het mogelijk een recept met één klik op de knop toe te voegen aan je logboek.

Nadat je een recept hebt gekozen krijg je de mogelijkheid de hoeveelheden aan te passen naar jouw wensen. Vervolgens opslaan en klaar. Vind je het fijn om alvast vooruit te plannen? Je kunt van te voren dagen vooruit tracken, zodat je jouw dagmenu al hebt bepaald voor die dag(en).

Barcodescanner
Naast dat je producten kunt zoeken op tekst kun je ook producten zoeken op barcode! Even scannen en het is al geregeld. Zo kun je nog gemakkelijker het product zoeken waarnaar je op zoek bent. Om barcodes te kunnen scannen heb je de nieuwste versie van de Personal Body Plan app nodig.

Opslaan van maaltijden
Gewoonten heeft ieder mens, ook jij. Ontbijt je vaak hetzelfde? Sla deze maaltijd dan eenvoudig op als maaltijd door de producten in je logboek te selecteren en vervolgens te kiezen voor ‘opslaan als maaltijd’. De volgende dag kun je heel eenvoudig en snel je ontbijt toevoegen.

Een kleine aanpassing in portiegroottes of het veranderen van de samenstelling is vanuit je logboek weer makkelijk toepasbaar. Opgeslagen maaltijd kun je ook weer wijzigen en verwijderen. Handig!

Voedingsvoorkeuren
Ambieer je een vegetarische of veganistische levensstijl? Dan kun je dat aangeven en wordt je voedingsplan aangepast op je persoonlijke voorkeuren. Doe wat werkt voor jou. Ook in het geval van voedingsallergenen kun je dit aangeven zodat je persoonlijke productenlijst wordt samengesteld op basis van deze medische voorschriften.

Aanbevolen producten
Ongeacht de methode van voeding bijhouden, middels de calorie- of handpalmtracker, kun je altijd de aanbevolen producten bekijken. Je beschikt over een zeer uitgebreide lijst van producten met daarbij indicaties of het product voor jou geschikt is, minder geschikt is of dat je het product beter kunt laten liggen.

Doe wat werkt voor jou

Met de calorietracker voer je controle uit op je voedingsinname door de producten die je eet af te wegen en te tellen. Dit is een precieze manier van tracken en je hebt veel vrijheid in je voedingskeuzes, maar het kan veel tijd in beslag nemen en buiten de deur eten is soms lastig. Tijdens het volgen van jouw plan kun je uiteraard altijd wisselen tussen de handpalmmethode en de calorietracker. Welke methode je ook kiest: het belangrijkste is dat jij doet wat werkt voor jou.

Voedingsexpertise binnen Personal Body Plan

Dit alles wordt gewaarborgd door Milou. Milou maakt al jaren deel uit van team Personal Body Plan als voedingsexpert. Ze stelt zich uitgebreid voor in dit artikel.

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.