Coach Bianca: genieten en aan je doel blijven werken tijdens de kerstdagen, hoe doe je dat?

Elk jaar trek ik de kerstboom weer van zolder om deze samen met mijn zoon op te tuigen. Ook de rest van het huis wordt ondergedompeld in kerstversiering. De voorbereidingen voor kerst vind ik al leuk om te doen en zo kom ik ook nog aan wat extra actief herstel. De weken voor kerst ben ik al bezig met cadeautjes kopen voor iedereen. Kerst betekent voor mij gezelligheid, samenzijn met familie, cadeautjes en lekker eten. Heerlijk cliché, maar ik kan daar echt van genieten en dan vooral van het eten 😉

De uitdagingen

Ook dit jaar gaan we weer gourmetten met mijn schoonouders op kerstavond; uitdaging één. Eerste kerstdag komen mijn moeder en broers kerst bij ons vieren en gaan we brunchen; uitdaging twee. Tweede kerstdag hebben we geen afspraken. Dat betekent lekker kerstfilms kijken, natuurlijk met gezellige hapjes; uitdaging drie.

“Hoe ga je deze uitdagingen aan?” Als je me dat vijf jaar geleden had gevraagd, zou het antwoord zijn geweest: “Welke uitdagingen?” Toen at ik gewoon waar ik zin in had; geen portiecontrole of besef van de voedingswaarden. Gewoon lekker eten tot ik bommetje vol zat, want iets weggooien is natuurlijk zonde.

Personal Body Plan

Sinds ik in 2014 aan mijn eigen Personal Body Plan ben begonnen heb ik veel geleerd. Ook tijdens de kerstdagen is het niet nodig je tonnetje rond te eten. Toch kun je ook dan blijven genieten. Vijf jaar geleden kwam ik zo een paar kilo aan tijdens de kerstdagen en kwam ik niet meer van de bank af. Met Personal Body Plan kan ik nu ook tijdens de kerstdagen op mijn porties letten, in beweging blijven en zorgen dat die kilo’s er niet aankomen. Een bijkomend voordeel dit jaar is dat ik het zelf in de hand heb, omdat we alle dagen bij ons thuis eten.

Mijn tips voor de kerstdagen

Wil je ook tijdens de kerstdagen aan je doel blijven werken, dan heb ik hier wat tips voor je:

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Die begint bij het doen van de boodschappen. Maak een lijstje, zodat je alleen de dingen haalt die je nodig hebt voor je kerstontbijt, kerstbrunch/-lunch en/of kerstdiner. Zorg dat je een goede balans maakt tussen voedzame (80%) en minder voedzame producten (20%).
  2. Ga je bij iemand anders eten? Vraag gerust wat er op het menu komt te staan. Dan kun je daar vast rekening mee houden met de maaltijden die je daarvoor thuis eet.
  3. Ga je uit eten? Bekijk alvast de menukaart, zodat je weet waar je uit kunt kiezen. Houd ook dan rekening met wat je de rest van de dag eet.
  4. Eet niet meer dan nodig is. Als je voelt dat je verzadigd raakt, stop dan met eten. Blijft er wat over, dan kun je dat vaak best nog bewaren voor de volgende dag. Niet van toepassing als je uit eten gaat natuurlijk, want dan kun je het gewoon laten staan.
  5. Plan ook wat lekkers in. Kies iets waar je echt heel erg van kunt genieten. Dat kan bijvoorbeeld een wijntje zijn, een kerstkransje bij de koffie of thee, een croissantje bij het ontbijt of een ijsje na het kerstdiner. Mijn favorieten: stracciatella ijs of een dame blanche. Als er maar chocolade bij zit.
  6. Kom in beweging. Je kunt je training doen als de gym open is. Zo niet, dan kun je ook wat oefeningen thuis doen. Doe je PBP@Home zoals ik, dan kun je gewoon je trainingsschema volgen. Wil je niet op de kerstdagen trainen, dan kun je jouw trainingen natuurlijk ook daarvoor of daarna plannen. Even een wandeling na het eten kan altijd of ga leuke Oud-Hollandse spellen doen, zoals sjoelen.
  7. Pak ook lekker een moment om even niets te doen.

Maak je verder niet druk als het toch even niet helemaal ging zoals gepland.

Het allerbelangrijkste: geniet samen met je dierbaren en maak er een gezellig kerstfeest van!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.