Groente is voedzaam en een belangrijk onderdeel van een volwaardig voedingspatroon. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten. Maar niet iedereen vindt dit makkelijk. Daarom wat tips om meer groenten te eten.
Tip 1: Eet niet al je groente op één moment, maar verspreid het over de dag
Er zijn mensen die alleen groente eten bij de avondmaaltijd, maar hierdoor moet je wel in een keer al je groenten eten. Je maakt het jezelf makkelijker wanneer je jouw groente-inname verspreidt over de dag en het bij meerdere maaltijden eet.
Tip 2: Snack groente tussendoor
Rauwe groente is een ideaal tussendoortje. Makkelijk, snel en voedzaam en het kan de honger een tijdje stillen tot de volgende maaltijd. Verschillende groenten kun je rauw eten zoals tomaat, komkommer, wortels en paprika. Van sommige heb je zelfs een snackvariant. Je kunt ze zo eten of met een lekkere dip zoals hummus, tzatziki of een yoghurtdip.
Tip 3: Verwerk groente in verschillende gerechten
Je kunt het ook goed verwerken in verschillende gerechten. Je kunt dan denken aan een wokgerecht, stamppot en soep, wat voor veel mensen wel bekend is. Maar je kunt het ook in minder voor de hand liggende gerechten verwerken, bijvoorbeeld:
- Bladgroenten door je smoothie of eiwitshake
- Geraspte wortel of courgette door een bananenbrood
- Een brownie gemaakt van bonen
- Courgetti of wortellinten, gemaakt met een spirelli maar tegenwoordig ook kant- en klaar te koop
- Bloemkoolrijst, tegenwoordig ook kant- en klaar te koop
- Maak gebruik van kant-en-klare producten waar groente in is verwerkt, zoals een groente-pizzabodem of groentewraps
- Pastaproducten waar peulvruchten in zijn verwerkt, zoals linzenpasta
Tip 4: Haal voldoende groenten in huis
Wanneer je weinig of geen groente in huis hebt is het lastig om meer groente te eten. Haal dus voldoende groenten in huis. Haal wat verse groente in huis, maar ook groenten uit blik of uit de diepvries. Deze zijn net zo voedzaam als verse groenten. Daarnaast kun je groente uit blik of de diepvries voor langere tijd bewaren. Zo heb je altijd wat groente in huis.
Tip 5: Leg groenten in zicht
Onze zintuigen kunnen ons eetgedrag beïnvloeden. Wanneer we eten zien kunnen we geneigd zijn om het te willen eten. Denk maar eens aan een pot snoep op tafel. Je bent dan sneller geneigd om steeds een snoepje te pakken. Zet wat groenten op het keukenaanrecht of leg wat snackgroenten op je bureau. Zo word je er steeds aan herinnerd om voldoende groenten te eten.
Tip 6: Maak een pan groentesoep
In groentesoep kun je veel groenten verwerken. In de basis is het heel simpel. Fruit wat ui en knoflook in een pan, doe hier wat van je favoriete groenten in of restjes groente die je nog in huis hebt. Voeg hier bouillon of water met een bouillonblokje aan toe, tot de groenten onder staan. Kook het tot de groenten zacht zijn en pureer de soep. Voilà, een mega pan met soep boordevol groenten. Met een kopje groentesoep tussendoor verhoog je snel jouw groente-inname. De soep kun je trouwens ook goed invriezen, zodat je altijd een kopje groentesoep kan nemen.
In onze receptendatabase staan verschillende recepten met groenten die je inspiratie kunnen geven. Een aantal lekkere en groenterijke recepten uit onze database zijn bijvoorbeeld:
- Black Bean Brownie
- Geroosterde kikkererwten
- Carrot Cheesecake
- Pumpkin spice fries
- Chocolate cannellinicake
- Pumpkin Spice Protein Pancake
- Havermout Carrot Cake
- Smeuïge pompoen cake
- Wortel havermoutkoekjes