3 tips om te winnen van jezelf

Ik doe niet mee aan de Olympische Spelen want ik durf niet van de hoge duikplank, ik ben bovendien bang voor water, paarden en hockeyballen (die ronde dingen, niet de personen) en ik hou niet van cardio. En misschien heb ik wel te weinig doorzettingsvermogen, lef of talent. Of stel ik me gewoon aan. En taarten bakken is nog steeds geen Olympische sport.

Ik moet het dan maar doen met de beste versie van mezelf. Ook prima.

In één van de eerste weken van Personal Body Plan heb ik geleerd dat ik mezelf alleen mag vergelijken met mezelf. En niet met David Beckham.

Ok prima.

Maar hoe moet dat dan? Hoe word ik de beste versie van mezelf?

Daar ben ik inmiddels steeds beter achter. Door Personal Body Plan natuurlijk, maar ook omdat ik iedere dag test wat het beste werkt. En door zo nu en dan op m’n bek te gaan.

Hier zijn mijn drie beste tips. Nouja, dingen die voor mij werken. En waardoor ik dus die strandfoto kan maken.

Kijk maar even wat jij ermee doet.

Rust en regelmaat

Volgens mij worden we al honderden jaren vermoeid met het credo Rust & Regelmaat wat niets meer betekent dan dat je voldoende moet slapen, iedere avond rond dezelfde tijd moet gaan slapen en iedere ochtend rond dezelfde tijd moet opstaan. Althans, dat vindt mijn moeder.

Ik ben nu 30 en niet meer een vervelend kind en ik kan mijn moeder gelijk geven. Het klopt helemaal. Als ik m’n 8 uurtjes pak en iedere avond rond dezelfde tijd ga slapen, word ik dus automatisch rond dezelfde tijd wakker. En dan ben ik gewoon een gezellige vent en denk ik helder en drink ik weinig koffie.

Maar er is meer. Van mijn collega Paul Bosma heb ik geleerd dat er een Circadiaans ritme is en dat betekent dat ik weliswaar 8 uur moet slapen, maar er ook voor moet zorgen dat ik niet te laat slaap. Iets met zonlicht en hormonen en spijsvertering en lichaamstemperatuur. Weet hij beter dan ik.

Dus ik ga lekker slapen om 23:00 en word om 7 uur wakker. Iedere dag.

Behalve soms. Kun jij ook doen.

Zondag is geen rustdag

Van alle dagen in de week vind ik zondag de saaiste. Die hele dag ligt open. En daarom is dit de dag bij uitstek om m’n eerste training te doen. Er is lekker veel tijd om dat te doen. En dan heb ik zelfs nog tijd om een kwartier lang uitgeput op de grond van de gym te liggen. Maar wel voldaan, en alvast met de week gestart voordat de week begint.

En dan heb ik voldoende tijd om m’n agenda van de komende week te bekijken en mijn to do list te maken. Met ten minste één item afgevinkt.

Naar de zomer in de winter

Het duurt nog even, maar ik heb mijn vakantie in december alweer geboekt. Het is toch echt een beetje de zondag van de maanden. Een maand waarin alles tot stilstand lijkt te komen. Een maand vol Netflix, kleedjes, koekjes en chocolademelk. Een maand waarin we wachten op januari. Een maand met feestjes, cadeautjes, ideeën en voornemens.

Maar zonder daadwerkelijke uitvoering. Dat lijkt later wel te komen.

Het heeft voor mij júist geen zin om hier aan mee te doen want ik wil in de zomer met een sixpack op het strand lopen. Dan zorgt december met Netflix en chocolademelk dus juist voor een achterstand.

En achter de feiten aanlopen is iets waar ik een hekel aan heb.

Zoals je inmiddels weet heb ik een hekel aan cardio.

En ik hou er ook niet van om helemaal tot stilstand te komen. Daarom boek ik, net als de meeste sporters, in de winter een vakantie naar de zomer. Daar blijf ik lekker trainen (want: tijd zat) en gebruik ik de zon om te werken aan m’n eventuele vitamine D-tekort. Mijn coach zal trots op me zijn.

Onee, ik deed dit voor mezelf…

En een klein beetje voor jou.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.