Waarom krachttraining als model zo belangrijk is

De Victoria’s Secret show van 2016 is inmiddels een feit. Door de jaren heen is de look van de ‘Angels’ nogal veranderd. Onze eigen Aafke is naast Personal Body Coach, ook model. Onlangs is ze in Kaapstad geweest om daar te werken als model. In deze blog vertelt ze waarom krachttraining voor haar als model zo belangrijk is.

Waarom krachttraining je als model en vrouw juist goed doet

Zoals we waarschijnlijk allemaal wel weten zijn maten voor modellen heel erg belangrijk. Zelf werk ik als commercieel model, waardoor ik niet de maten hoef te hebben van een high-fashion model. Echter ook bij mijn castings wordt er gelet op de verhoudingen en de shape van het lichaam. Wanneer een modellenbureau mij vraagt om ‘in shape’ te zijn, bedoelen ze dat ik er fit en strak uit moet zien. Dit zorgt er allemaal voor dat de kans groter is om gekozen te worden door de klant en je uiteindelijk een leuke opdracht binnenhaalt.

Onlangs heb ik een reis gemaakt naar Kaapstad om daar te werken als model. Er was een modellenbureau die in mij geloofde en hierdoor ben ik het avontuur aangegaan. Voor die tijd ben ik mij meer gaan focussen op mijn trainingen. Minimaal 4 keer per week was ik te vinden in de gym, hier deed ik mijn krachttrainingen via mijn Personal Body Plan en bereikte ik precies wat er van mij werd verwacht. Ik wilde mij focussen op de laatste centimeters die ik wilde verliezen op vooral mijn benen en mijn heupen.

Schermafbeelding 2016-12-09 om 15.19.52

Veel vrouwen denken dat je van krachttraining standaard heel erg breed wordt. Ook ik was daar in het begin bang voor en deed daarom enkel en alleen cardio. Dat had echter niet het gewenste effect, want ik er werd er vooral ‘soft’ van. Toen ik in 2015 met mijn Personal Body Plan startte was ik bang dat mijn bovenbenen te breed zouden worden door de krachtoefeningen voor mijn benen. Toen ik echter vier keer in de week mijn trainingsschema volbracht zag ik juist het tegendeel. Mijn benen werden juist slanker en oogden een stuk smaller.

Waarom veel te weinig eten een negatief effect heeft

In de media gaan vaak allerlei horrorverhalen rond over modellen die niks eten omdat ze aan hun maten moeten voldoen. Ik heb echter geleerd dat het juist belangrijk is om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om aan de maten te kunnen voldoen. Anders pleeg je enkel en alleen roofbouw op je lichaam, wat uiteindelijk niet het resultaat oplevert waar je naar opzoek bent.

Uiteraard hanteer ik binnen mijn Personal Body Plan een aangepast voedingspatroon om in shape te blijven. Het hoort bij mijn werk als model. Dit is echter wel een uitgebalanceerd voedingspatroon waarbij de verhouding tussen koolhydraten, eiwittenen vetten is afgestemd op het doel dat ik heb. Ik eet over het algemeen op onderhoud en als ik weet dat er een shoot aan komt hanteer ik een licht calorietekort.

Je zichtbare buikspieren of de ‘lijntjes’ die je zo graag wilt zien, hebben dan ook vooral te maken met de laagte van je vetpercentage als gevolg van het calorietekort. Wanneer je vetpercentage lager wordt zal het laagje vet verdwijnen en worden je spieren optisch gezien zichtbaar, wat ook wel spierdefinitie wordt genoemd. Je zou het kunnen omschrijven als het beeldhouwen van je lichaam.

Schermafbeelding 2016-12-09 om 15.20.56

Ga krachttraining doen en ervaar de positieve gevolgen daarvan

Genetisch gezien ben ik geboren met de bouw van een commercieel model, inclusief mijn lang ogende spieren. Dit is anatomisch gezien al bij mijn geboorte bepaald, omdat je de lengte van je spieren op natuurlijke wijze niet kan veranderen. Ondanks dit ‘geluk’ betekent het nog steeds dat ik dag in dag uit hard werk om in deze shape te blijven.

Naast het shapen van mijn lichaam blijf ik zeker doorgaan met mijn krachttrainingen omdat ik er heel veel plezier in heb en het mij veel zelfvertrouwen geeft. Als Personal Body Coach begeleid ik soms ook andere modellen om in de juiste shape te komen of deze juist te behouden. Ik zou echt iedereen krachttraining willen aanraden, voor mij is het in ieder geval een echte meevaller geweest en ik blij dat ik het ontdekt heb.

Dus aan alle vrouwen: lekker allemaal dat krachthonk in 😉

Liefs,

Aafke

PS. Wil jij 2017 direct goed beginnen? Start dan op maandag 2 januari 2017 met jouw Personal Body Plan. Schrijf je nu hier in (let op: er is voor deze groep maar een beperkt aantal plekken beschikbaar dus wees er op tijd bij). Wil je mij als Personal Body Coach? Geef dat dan door via info@personalbodyplan.com

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.