Waarom is het zo moeilijk om ‘Nee’ te zeggen

Waarom is het zo moeilijk om ‘Nee’ te zeggen?

‘Neem nog een hapje en een drankje lieverd’. Het is een liefdevolle en goed bedoelde opmerking, toch? Waarom is het dan zo moeilijk om: ‘Nee, dank je’ te zeggen wanneer je al meer dan genoeg hebt gehad? Personal Body Coach Jannet Snijders-Huizinga heeft hier ervaring mee en deelt deze met jullie.

Familie

Ik weet niet anders dan dat het bij mijn familie om eten en drinken gaat. Van uitgebreide ontbijtjes op zondag tot grote kookfestijnen voor verjaardagen of andere feestjes. Hele thema’s worden eraan gehangen. Gezellig natuurlijk! Met ons allen aan tafel, de hele familie, uren lang en van alles echt TE veel.

Vrienden

Met mijn vriendenkring gaat het niet veel anders, maar dan meer met drankjes, veel drankjes. Om je een beeld te geven: we starten met een aperitief, dan volgt er wijn bij elke gang en wordt er afgesloten met koffie en een digestief. Nou denk je misschien dat we klaar zijn, toch? Nee hoor! Het feest gaat gewoon door. Want dan begint het echte werk: lieve mensen het is tijd voor een borrel, wat mag het zijn?”

Bourgondische creatie

Tja, daar zit ik dus middenin, dit is mijn bijzonder Bourgondische leven. Mijn ouders hebben het zo doorgegeven en ik heb het ook zeker mijn eigen gemaakt! Ik ben met een man getrouwd die het net zo gezellig vindt als ik. En ik heb vrienden om me heen aangetrokken die er ook zo over denken. Het is mijn eigen Bourgondische creatie 🙂 Mijn verantwoording.

Wat nou als…?

Maar, wat nou als ik deze levensstijl niet meer geheel wil volgen en balans zoek? Wat nou als ik na mijn vijftigste nog een lekker strak en gezond lijf wil? Dat ik graag aan krachttraining doe, yoga beoefen en bewuster eet en drink?

Ik begon met: ‘Nee, dank je’ bij het verzoek of ik nog wat wilde drinken. Toen kwam ie: ‘Geen wijn weer, Jannet? Normaal gesproken zit je nu al aan je vijfde glas.’ Met andere woorden: we kennen je Jannet, je wilt het wel, doe nou maar. En daar heb je mijn tweestrijd: mijn knop is om, mijn omgeving moet daar nog aan wennen.

Toen dit de eerste keer gebeurde ben ik erop ingegaan, heb mijn standpunt verdedigd en alles uitgelegd en ook nog eens dat ik minder vlees wilde eten. Waar was ik mee bezig? Het werd een onaangenaam gesprek, mede omdat ik de enige nuchtere was die avond.

En daar zit je dan met je beste vrienden, ik nuchter met een fysiek doel en zij in feeststemming met de storende factor: ik. Want, wat ik eigenlijk ook zei was: ‘Jullie levensstijl klopt niet’ en dan kom je aan de persoon en zijn/ haar keuzes en dat was niet mijn bedoeling. Het gaat om mijn keuzes en dat IK die graag wil veranderen.

Vrede

Inmiddels ben ik al wat jaartjes op weg en heb ik hierin een middenweg gevonden die aardig lijkt te werken. Er zijn twee kanten:

– Ik weet dat ik fysiek en mentaal graag sterk wil blijven
– Ik weet dat ik een heerlijke fles wijn in goed gezelschap geweldig leuk vind.

Ik compenseer de dag(en) erna en ben dan zo weer ‘back on track’. De gedachte dat het er beide mag zijn, geeft me rust. Ik neem mezelf niet meer zo serieus en kan daardoor meer lachen om het commentaar om me heen en ook om mezelf. Ik ben er zeker van en verdedig mijn keuzes niet meer.

Dusssss.. als ik je wat tips mag geven:

  1. Houd het zuiver in je hoofd. Het is jouw plan, niet die van een ander je hoeft ze niet te overtuigen.
  2. Beslis van tevoren hoeveel je van iets wil nuttigen.
  3. Lach bij de volgende vraag of opmerking. Denk aan jouw keuze, jouw lijf. Voel je tevreden met jouw beslissing, dan straal je dat ook uit.
  4. Geef je omgeving de tijd om aan jouw ‘nieuwe keuzes’ te wennen.
  5. Maak het bespreekbaar, maar NIET op de avond in kwestie.
  6. Sta open voor vragen. Deze krijg je vanzelf wanneer ze zien dat jij je goed voelt. En zeker wanneer je in een maatje minder verschijnt. 😉
  7. Geniet van de mensen om je heen, daar gaat het om. Zij houden immers van je en jij van hen.

Liefs, Jannet Snijders-Huizinga

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.