Tips en tricks voor mindfulness

Het zijn bizarre tijden voor iedereen. Zoveel gebeurtenissen, zoveel nieuws, zoveel dingen anders dan normaal. Alle ontwikkelingen in de wereld kunnen overweldigend overkomen en een momentje rust kan dan prettig zijn. Die rust kun je bijvoorbeeld bereiken door bewust te leven, ook wel ‘mindfulness’ genoemd. Maar hoe doe je dat? Wij geven je in deze blog enkele tips en tricks.

Wat is mindfullness?

Mindfulness is een training in aandacht. Het betekent dat jij je heel erg bewust bent van het hier en nu. Eigenlijk is mindfulness het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen.

Je observeert als het ware je eigen denkprocessen en gevoelens. Hierdoor krijg je meer afstand van je gedachten en word je minder meegesleurd door alle gedachten die op een dag langskomen. Je krijgt meer innerlijke rust en komt minder in het drama van je gedachten en gevoelens.

Tips om mindfulness toe te passen

Maar goed, hoe bereik je dit precies? Niet iedereen zal uren kunnen/willen mediteren. Gelukkig hoeft dat ook niet met mindfulness. Mindfulness kun je namelijk heel goed toepassen op de dingen die je dagelijks doet.

  1. Kies per dag bijvoorbeeld één taak uit die je heel bewust gaat doen. Een taak die je sowieso al doet, bijvoorbeeld naar je werk fietsen of lopen, een overhemd strijken, je eten klaarmaken, je haren borstelen of tandenpoetsen. Besteed al je aandacht aan de desbetreffende taak totdat je hier klaar mee bent. Merk je dat je gedachten afdwalen? Zorg dan dat jij je aandacht bewust terugbrengt naar de taak waar je mee bezig bent. Ben je klaar, geef jezelf dan een compliment dat je de taak mindfull hebt volbracht.
  2. Een andere oefening is bewust je geduld bewaren bij die betreffende taak en die taak bewust minder snel uitvoeren dan je gewend bent te doen. Het bewust langzamer uitvoeren van een taak kan er voor zorgen dat je meer ontspannen bent. Meestal probeer je een taak zo snel mogelijk af te ronden. Het voelt altijd beter om een taak zo snel mogelijk af te hebben, zodat je zoveel mogelijk kunt doen op een dag.
  3. Je kunt ook eens proberen een dag alles heel bewust te doen en je taken iets langzamer uit te voeren. Ervaar datgene wat je doet echt en doe het met geduld. Beweeg bewust langzamer en blijf met je aandacht bij de oefening. Dit hoeft niet per se een taak op je werk of voor je studie te zijn, maar kan ook het halen van koffie of het bezoeken van het toilet zijn.
  4. Een vierde oefening die je kan doen tijdens een dagelijkse activiteit is het bewust voelen van je lichaam. Als je naar de supermarkt loopt of gewoon op de bank zit, voel jij je lichaam dan van binnen uit. Voel je ademhaling, je hartslag, je voeten op de grond, je benen, je rug, je buik, je armen. Voel hoe je lichaam beweegt of hoe je zit. Besef wat je lichaam allemaal voor je doet en wees dankbaar voor alles wat je met je lichaam kunt doen. Je zult merken dat je minder gestrest bent.

Conclusie

Zeker in tijdens zoals deze kan het fijn zijn om een dagelijks rustmomentje te pakken. Mindfulness kan hierbij helpen. Innerlijke rust en balans liggen namelijk voor iedereen binnen handbereik. En zoals met alles is het: oefening baart kunst. Na een aantal keer zal je zien dat ‘mindful’ bezig zijn je steeds beter afgaat.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.