Voeding

Ontdek hoe de pijler voeding werkt binnen Personal Body PlanOnze methode

Wetenschappelijk onderbouwd


De kernelementen gedrag, voeding, training en herstel staan centraal binnen de methode van Personal Body Plan. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden als je resultaat wilt behalen én behouden.Bij Personal Body Plan zijn we geen voorstander van een dieet waarbij het verboden is bepaalde voedingsmiddelen te eten en waarbij jij je aan allerlei regels moet houden om je doel(en) te behalen.

Het beste voedingspatroon is het voedingspatroon dat werkt voor jou. Dit betekent dat het past bij jouw persoonlijke voorkeuren, medische voorschriften, doelen en dat je het op lange termijn vol kunt houden.


Gemaakt door experts

De mensen achter jouw plan

Bij Personal Body Plan handelen we altijd vanuit een evidence-based benadering, oftewel een wetenschappelijke aanpak. Om dit te waarborgen hebben we een team van verschillende experts die zorgdragen voor de inhoud van de pijler. Voor de pijler voeding is Nutrition Lead Milou verantwoordelijk en werkt zij nauw samen met de overige experts.

Milou Eisink

Milou EisinkNutrition Lead

Tom Grootendorst

Tom GrootendorstTraining Lead

Jeffrey Goos

Jeffrey GoosTraining Expert

Kirsten Goos

Kirsten GoosTraining Expert

Onze voedingspiramide

Onze voedingspiramide is opgebouwd uit vijf bouwstenen. De onderste is de eerste en belangrijkste bouwsteen en de bovenste is de minst belangrijke bouwsteen. Je focust je eerst op de onderste bouwsteen, voor je een trede omhooggaat. Heb je de tweede bouwsteen onder controle, dan kun je weer een trede omhoog.

Zo doorloop je de gehele voedingspiramide en worden alle bouwstenen behandeld. Alle bouwstenen vormen bij elkaar het geheel en vormen daarmee de basis voor een optimaal resultaat.

voedingspiramide

De cirkels om de piramide

Om de bouwstenen van de voedingspiramide staan twee cirkels. De groene cirkel staat voor duurzaamheid. Duurzaam omgaan met je lichaam en je geest, maar ook met onze planeet. Niet alleen voor profijt rondom jouw gezondheid en die van het milieu en het klimaat nu, maar ook voor over tien, twintig, dertig jaar. Je kunt hierbij denken aan de consumptie van vlees- en zuivelproducten, maar ook aan voedselverspilling.De blauwe cirkel met stippellijn staat voor persoonlijke voorkeuren en medische voorschriften.

Persoonlijke voorkeuren

Bij de persoonlijke voorkeuren gaat het om het vinden van een manier die past bij jou. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Voedingspatroon: vegetarisch, veganistisch, glutenvrij, etc.
 • Levenssituatie: zwanger, net bevallen, veel op reis, nachtdienst, etc.
 • Levensstijl: student, thuiswonend, vaak onderweg, etc.

Medische voorschriften

Medische voorschriften hebben daarnaast invloed op de gehele voedingspiramide. Een medisch voorschrift kun je niet naast je neerleggen. Je past dus de rest van je voeding hierop aan voor zover dat noodzakelijk is. Denk bij medische voorschriften aan:

 • Ziekten
 • Allergieën
 • Intoleranties

De theorie achter de pijler voeding

De voorwaarden voor een voedingspatroon dat werkt voor jou

1. Realistisch


Is het voedingspatroon realistisch? Is het voedingspatroon haalbaar? Krijg je voldoende energie binnen? Nooit meer een ijsje, koekje, snoepje of drankje nemen is wellicht een goede manier om minder calorieën binnen te krijgen, maar is dit wel realistisch?


2. Flexibel

Is het voedingspatroon flexibel? Kun je bewegen tussen bepaalde marges? Heb je ruimte voor onvoorziene situaties? Biedt je voedingspatroon totaal geen uitwijkmogelijkheden, dan kan het zijn dat je teleurgesteld raakt als het een keer niet zo loopt als gepland. Deze teleurstelling kan weer invloed hebben op jouw mindset.3. Lekker

Voeding is genieten. Naast het functionele aspect van het voeden van je lichaam, is er nog het sociale aspect van voeding. Eten mag gezellig zijn en genieten hoort daarbij. Als je geen makreel lust, dan hoef je niet tegen je zin in makreel te eten omdat dit veel visvetzuren bevat.

Opgebouwd vanuit de Daily & Weekly Essentials

Je gezondheid wordt bepaald door alle keuzes die jij maakt en jouw totale voedingspatroon. ‘Goede’ of ‘foute’ producten bestaan niet. Door het eten van één appel ben je niet meteen goed bezig, als je de rest van de dag enkel taart eet. Net zoals je door het eten van één punt taart niet meteen slechter bezig bent, als je de rest van de dag volgens jouw plan eet.

Het gaat om het gehele voedingspatroon en de context hiervan. Een volwaardig voedingspatroon is een voedingspatroon met hierin verschillende essentiële voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor het lichaam en kunnen je gezondheid verbeteren. De Daily & Weekly Essentials zijn een praktische vertaalslag naar een volwaardig voedingspatroon.

Wanneer je de Daily Essentials nuttigt, krijg je verschillende essentiële voedingsstoffen binnen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Sommige voedingsmiddelen heb je niet per definitie elke dag nodig. Daarom zijn de Weekly Essentials opgesteld. De Daily & Weekly Essentials kunnen jou helpen bij het creëren van een volwaardig voedingspatroon.

De Daily Essentials

Handpalmmethode

 • Minimaal 5 open handpalmen groente
 • Minimaal 2 open handpalmen fruit
 • Volkorengraan producten en aardappelen
 • Zuivel en/of zuivelvervangers
 • Vlees, vis en/of vleesvervangers
 • Minimaal 2 liter vocht
 • Zachte en/of vloeibare (bereidings)vetten
 • Minimaal 1 gesloten handpalm ongezouten noten, zaden of avocado

Calorietracker

 • Minimaal 250 gram groente
 • Minimaal 200 gram fruit
 • Volkorengraan producten en aardappelen
 • Zuivel en/of zuivelvervangers
 • Vlees, vis en/of vleesvervangers
 • Minimaal 2 liter vocht
 • Zachte en/of vloeibare (bereidings)vetten
 • Minimaal 15 gram ongezouten noten, zaden of avocado

De Weekly Essentials

Gezonde keuzes:

 • Kies voor verse groente of diepvriesgroente
 • Kies voor vers fruit of diepvriesfruit
 • Kies voor bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenrijst, parelgort, verse gele of zoete aardappelen
 • Kies voor melk, kwark, yoghurt of soja
 • Kies voor onbewerkt vlees en natuurlijke vleesvervangers, zoals ei, peulvruchten of noten.
 • Kies voor water, thee of koffie zonder melk en suiker.
 • Kies voor verschillende soorten olie
 • Kies voor verschillende soorten ongezouten noten
 • Kies voor bonen, kikkererwten, linzen. Vers of uit blik/pot.
 • Kies voor vette vis, zoals haring, zalm, makreel, paling. Liefst duurzaam gevangen, te herkennen aan het MSC-keurmerk.

Je persoonlijke voedingsrichtlijnen in de praktijk

Overal en altijd toegang tot de pijler voeding via de app


Het is inmiddels duidelijk geworden dat we voorstander zijn van een flexibel voedingspatroon dat werkt voor jou. Wij geloven niet dat er één voedingspatroon is dat het beste is voor iedereen. We geloven in een voedingspatroon dat past bij het individu.

Je persoonlijke voedingsrichtlijnen worden samengesteld op basis van de online intake die jij bij de start en tijdens je Personal Body Plan doet. Hier vul je in hoeveel ervaring je hebt met voeding, je activiteitenniveau, leeftijd, gewicht, etc.

Je krijgt in jouw Personal Body Plan geen voorgekauwd voedingsschema, want dat werkt op de lange termijn niet. In plaats van alles kant-en-klaar aan te leveren, stellen we een persoonlijk energiebudget voor jou op met calorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels en leren wij je stapsgewijs zelf jouw maaltijden aan te passen en samen te stellen aan de hand van een lijst met aanbevolen producten.


Hoe moet dan je voeding bijhouden?

Om je gewenste doel(en) te behalen is het belangrijk om invloed uit te oefenen op de verschillende lagen uit de voedingspiramide. Vanuit die optiek is het belangrijk om bij te houden wat je eet via de Personal Body Plan-app.We hebben twee manieren om je voeding bij te houden: via de calorie- en macrotracker of met je handpalm. De manier die bij jou past kan sterk verschillen van de manier die bij een andere past.

Waar de ene persoon dol is op cijfers en graag met de weegschaal in de weer is, heeft de ander hier een hekel aan. Het één is niet beter dan het ander, het één werkt voor de ene persoon beter dan voor de andere persoon.


De rol van jouw online coach

Je digitale stok achter de deur

Alles wat jij invoert in de Personal Body Plan-app is ook inzichtelijk voor je Personal Body Coach. Op deze wijze kan je Personal Body Coach je bijsturen. Het kan natuurlijk zijn dat er iets gewijzigd moet worden en dat kun je doorgeven aan je coach. Hij/zij schakelt vervolgens weer met de experts. Dit noemen we het ‘team-around-the-team’ principe.Team-Around-The-Team

Dit zeggen members

Over voeding binnen Personal Body Plan

"Ik was bang dat de voeding lastig zou zijn met een gezin met kinderen en een eigen onderneming. Maar voor mij is het echt super makkelijk vol te houden."

— Merel

"Ik heb geleerd anders over eten te denken en zie nu de waarde van voeding in."

— Timo

"Ik had veel keuze in mijn voeding en daardoor heb ik het ook volgehouden. Het is geen dieet, maar een lifestyle."

— Jordy

"Al snel zag ik resultaten en tot mijn verbazing mocht ik veel eten. Op die manier is het voor mij goed vol te houden."

— Claudia


Kies een van de twee abonnementen

premium

Zeven dagen per week online coaching

Ga er 100% voor met de dagelijkse steun, tips en adviezen van je online coach.


 • Iedere dag van de week online coaching, ook in het weekend en op feestdagen

Al vanaf

€ 64,99 p/mnd

(€ 15,- per week)

Start nu

plus

Drie dagen per week online coaching

Behaal en behoud je doelen met je online coach als extra stok achter de deur.


 • Introductieweek met dagelijkse online coaching en daarna drie vaste coachdagen per week
 • Altijd de mogelijkheid om te upgraden naar het Premium abonnement

Normaal vanaf € 39,99 p/mnd

T/m 1 januari met 35% korting!

Vanaf slechts

€ 25,99 p/mnd

(€ 6,- per week)

Start nu

original

Één dag per week online coaching

Ga zelfstandig aan de slag en krijg wekelijks feedback van je online coach.


 • Introductieweek met dagelijkse online coaching en daarna één vaste coachdag per week
 • Altijd de mogelijkheid om te upgraden naar het Plus of Premium abonnement

T/m 1 januari de eerste maand gratis

Daarna vanaf slechts

€ 17,99 p/mnd

(€ 4,15 per week)

Start nu

Inbegrepen bij alle abonnementen

 • Onze experts stellen inhoudelijk jouw Personal Body Plan samen
 • Je krijgt onbeperkt toegang tot de Personal Body Plan app
 • Je kiest zelf jouw 1-op-1 online Personal Body Coach
 • Je krijgt op jouw vaste coachdag(en) altijd binnen 24 uur antwoord op je vragen
 • Je hebt altijd de mogelijkheid om kosteloos van coach te wisselen
 • Je hebt altijd de mogelijkheid om kosteloos van trainingslocatie te wisselen
 • Je hebt altijd de mogelijkheid om kosteloos van plan te wisselen


Benieuwd welk plan bij jou past?

Doe de gratis test (duurt ongeveer drie minuten) en kom erachter hoe wij jou gaan helpen.

Doe de gratis test