Het zwangerschapsdagboek van Personal Body Coach Danniek Franke

Het krijgen van een kindje is waarschijnlijk één van de mooiste, belangrijkste en spannendste gebeurtenissen in jouw leven. Personal Body Coach Danniek Franke is zelf inmiddels 23 weken zwanger. Tijdens haar zwangerschap heeft ze te maken met mooie, emotionele, maar soms ook met moeilijke momenten. In dit zwangerschapsdagboek laat ze zien hoe ze deze momenten combineert met het volgen van Personal Body Plan en haar Pregnancy Plan.

“Ik ben Danniek, 25 jaar, trotse Personal Body Coach sinds maart 2018 én zwanger van mijn eerste kindje! Het zwanger zijn is prachtig, emotioneel, zwaar, mooi, bijzonder, heftig… eigenlijk alle emoties in één.

Inmiddels ben ik alweer 23 weken zwanger, wat gaat het snel! En aan de andere kant heb ik tegelijkertijd soms ook het idee dat ik al eeuwen zwanger ben van deze kleine baby. Graag neem ik je mee in mijn ‘pregnancy journey’ en hoe ik mijn zwangerschap probeer te combineren met het volgen van het Pregnancy Plan van Personal Body Plan

Met beide benen op de grond

Mijn verwachting toen mijn zwangerschap begon: “ik ga heerlijk fit-mom style, all the way lekker blijven trainen, dat calorie surplus optimaal gebruiken en ondertussen wellicht zelfs nog wat meer billen creëren.’’ Mag ik even een momentje voor dit waanidee…

De realiteit: overgeven, overgeven, overgeven, slapeloze nachten, enorme misselijkheid en alleen maar op de bank willen liggen met een emmertje naast me. Gelukkig lijkt er eindelijk wat verbetering aan de horizon te verschijnen (wat ook best wel mag na 23 weken), maar alsnog zijn mijn lijf en hoofd nog niet helemaal op één lijn.

In de zin dat mijn hoofd meer wil dan dat mijn lijf aankan. Dit alles zorgde ervoor dat ik rust moest nemen en moest leren luisteren naar wat mijn lijf wilde, want dit lijf zorgt momenteel niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn kleintje. Dat is wel even wennen, het leerproces is gaande!

Wat gebeurt er met mijn lijf?!

Begrijp me niet verkeerd, zwanger zijn is prachtig. Ik merk dat ik er steeds meer van kan en durf te genieten. Vooral tijdens de momentjes dat ik op de bank lig of op bed en die kleine trappetjes kan voelen. Zo mooi en dankbaar dat mijn lijf dit kán!

Toch heb ik ook enorm geworsteld met mijn zelfbeeld. Er komen opeens zoveel nieuwe gevoelens, gedachten, emoties en angsten op je af die ik voorheen nooit zo intens heb gekend. Mijn lijf deed dingen die ik niet in de hand had en dat is lastig voor een enorme control freak zoals ik.

Mijn stevige benen zijn altijd al een struggle geweest. Het (voor mijn gevoel) ongecontroleerde aankomen en ’dikker worden’ van de rest van mijn lijf maakte me dan ook erg onzeker. Gek hé?!

Ik vind een zwanger vrouwenlichaam bijna wel het mooiste lijf wat er is. Nu ik zelf dan zwanger ben kon ik niet met dat gevoel in de spiegel kijken. Nu mijn buik steeds meer begint te groeien en mijn zwangere lichaam steeds meer haar vormen begint aan te nemen, merk ik dat ik steeds meer begin te stralen. Ik dúrf het nu ook steeds meer.

Dit lijf maakt een nieuw mensje, mijn zwangerschap heeft me doen realiseren dat mijn lichaam niet enkel gemaakt is om te shinen in bikini met het slankste lichaam die ik ooit heb gehad.

Denken in oplossingen

Oke, toen het al fietsend overgeven op de hometrainer, en het proberen te squaten resulteerde in dat ik door mijn benen zakte, moest ik toegeven dat deze manier van sporten en bewegen misschien nu niet helemaal voor mij is weggelegd.

Maar wat dan? Wandelen was een ware hype door het coronavirus, waar ik dan ook fanatiek aan mee heb gedaan voor zover dat lukte. Ook ben ik, door de quarantaineperiode, nogal obsessief bezig geweest met het poetsen van ons huis, keer op keer. Goh, dat zorgt toch voor best nog wat inspanning!

Sinds een week heb ik zwangerschapszwemmen ontdekt, een hele stap uit mijn comfortzone. Ik ben echt een ‘alleen sporter’ en dit was dan ook iets wat ik niet gauw zou gaan doen. Eindstand: ik vond het heerlijk!

In het verwarmde water voel je je lekker gewichtsloos. Ik ben in beweging, ik voel me gelijk fitter en ook vond ik het erg leuk om zo in contact te komen met andere (jonge) moeders zoals ik. Zo zie je maar, uit je comfortzone stappen en nieuwe dingen proberen kunnen je soms een hele hoop positieve dingen opleveren!

Laat het los (maar niet helemaal)

Hoe doe ik dat dan met mijn voeding? Eten voor twee is (helaas) een fabeltje, dat raad ik dan ook iedereen af. Evenals het hanteren van een calorietekort: niet doen. De bedoeling is om op onderhoud te blijven en naarmate je zwangerschap vordert iets erboven te gaan zitten.

Doordat ik zelf inmiddels vijf jaar bezig ben met het tracken van mijn calorieën, en het keukenweegschaal altijd mijn beste vriend is geweest hierbij, weet ik nu intuïtief heel goed wat mijn lichaam nodig heeft. Gekke cravings heb ik tot nu toe nog niet gehad, niemand heeft mij nog kauwend op een augurk met slagroom betrapt haha!

Voorheen at ik volgens het Intermittent Fasting principe, waarbij ik pas rond het middaguur of soms zelfs later mijn eerste maaltijd nam. Nu eet ik wanneer mijn lijf hierom vraagt, soms is dat al vroeg in de ochtend en soms is dat wat later.

De ene dag is mijn eetlust weg vanwege de misselijkheid en spoel ik een genuttigde maaltijd weer door het toilet, de andere dag voel ik mij kiplekker en haal ik dat allemaal weer in.

Wat eet ik dan zoal? Ik probeer in ieder geval voldoende fruit en dergelijke binnen te krijgen, en daarnaast is mijn ‘havermout + yoghurt + banaan + kaneel’ ontbijtje nog steeds mijn all-time favoriet.

Maar als ik een keer zin heb ik een pizza of iets dergelijks, dan sla ik dat ook zéker niet af. En dat heet balans, ik laat het los.”

Het krijgen van een kindje is waarschijnlijk één van de mooiste, belangrijkste en spannendste gebeurtenissen in jouw leven. Het is ook een gebeurtenis die jouw hele leven zal veranderen.

Eén ding staat dan ook vast: je wilt het beste voor je baby.Wil jij je zwangerschap combineren met op een verantwoorde manier fit blijven. Dat kan met het Pregnancy Plan.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.