Personal Body Plan: wanneer zie ik resultaat?

Wanneer je Personal Body Plan gaat volgen krijg je o.a. een persoonlijk trainingsschema dat gericht is op het shapen van jouw lichaam. Dit kan onderverdeeld worden in de doelen spieropbouw en vetverbranding.
Vervolgens ga je trouw naar de sportschool om jouw trainingen te doen. Maar hoelang duurt het voordat je effect gaat zien van al dat harde werken?

Wat voor effect verwacht je?

Het is belangrijk om jezelf af te vragen wat je precies verwacht. Wil jij je vetpercentage verlagen, wil je sterker worden tijdens de trainingen of wil je meer zichtbare buikspieren bijvoorbeeld? Wil jij je vetpercentage verlagen, dan zijn de trainingen niet het belangrijkste aspect, maar vooral je calorie inname. Is jouw doel echter het opbouwen van spiermassa? Stel jezelf dan gerust nog wat aanvullende vragen. Wil je namelijk over het algemeen sterker worden, wil je specifieke spiergroepen trainen, wil je grotere billen of juist grotere armen bijvoorbeeld? Het doel verschilt per individu. Daarom is het belangrijk eerst voor jezelf duidelijk te maken welk effect jij graag wilt zien voordat je kunt bepalen of jij al progressie hebt geboekt..

Wees reëel met het stellen van doelen

Als jij jouw doel duidelijk voor ogen hebt, is het een logische tweede stap om na te gaan of deze doelen realistisch zijn binnen het tijdskader dat je stelt. Wanneer je effect gaat zien van de training is namelijk grotendeels afhankelijk van jouw trainingsniveau. Ben je nog een beginner op het gebied van training, dan zal jij waarschijnlijk sneller progressie boeken dan iemand die al jaren trainingservaring heeft. Er is dan namelijk sprake van een bepaalde mate van gewenning. Hoe meer jaren ervaring jij hebt op het gebied van training, hoe moeilijker het wordt om in enorme stappen progressie te boeken.

Ook kost het proces van spieropbouw vaak meer tijd dan het verlagen van je vetpercentage, wat zorgt voor een ander tijdskader van jouw doelen. Bovendien is het niet onwaarschijnlijk om tijdens het opbouwen van spiermassa ook wat in vetmassa aan te komen. Je ziet dan op het blote oog lastiger je progressie dan in een fase van vetverbranding. Allemaal factoren om rekening mee te houden.

Manage je verwachtingen

Als laatste is het belangrijk om je verwachtingen te managen. Nieuwe kleding kun je kopen, een fit lichaam niet. Er bestaan geen wondermiddelen of wonderapparaten. Je zult er nou eenmaal dingen voor moeten doen en laten. De sleutel tot een resultaat voor de rest van je leven is consistentie! Trek er maar gerust een paar maanden, zo niet jaren, voor uit om in de beste shape van je leven te komen. Doe je best en gun jezelf de tijd en de rust om je te ontwikkelen.

Zie jij nog niet het gewenste effect van de training? Vraag jezelf dan af of jij iedere training van jouw trainingsschema ook daadwerkelijk doet. Daag jij jezelf ook echt uit tijdens iedere training? Probeer je in iedere training omhoog te gaan in gewichten of herhalingen of pak je iedere keer hetzelfde gewicht? Ben je consistent genoeg met jouw gedrag, voeding, training en herstel? Dit zijn dingen die jij jezelf af kunt vragen als je kijkt naar jouw progressie.

Conclusie

Zoals we aan het begin van dit artikel al verklapten: er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wanneer je effect gaat zien van de trainingen. Om te bepalen of je progressie gaat boeken is het belangrijk duidelijk voor ogen te hebben welk effect jij graag wilt bereiken. Daarna vraag je jezelf of het realistisch is om dit effect te bereiken binnen het gestelde tijdskader met jouw trainingsniveau.Ten slotte is het handig je te beseffen dat consistentie de sleutel tot succes is. Liever een resultaat voor de rest van je leven, dan een snel, maar tijdelijk resultaat.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.