Waarom zijn de 30 day challenges onzin?

De zomer komt eraan en dat betekent dat de 30 day squat en crunch challenges weer als paddenstoelen uit de grond schieten. De intentie om meer mensen aan het trainen te krijgen is wellicht goed, maar de uitvoering is ronduit belabberd. Periodisering, principes, methodieken, variatie, trainingshistorie, individuen? Ach wat boeit het zullen ze denken, zo lang het maar genoeg likes en volgers oplevert. Hieronder zal ik uitleggen waarom ik een aversie heb tegen dit soort challenges. Ik zal je tevens tips en adviezen geven wat je dan beter wel kunt doen.

Het is een vak apart

We hebben te maken met mensen. Wanneer je gaat sleutelen aan het lichaam van een mens door training- en voedingsadvies te geven betekent dit tegelijkertijd ook dat je een grote verantwoordelijkheid hebt. Die eindverantwoordelijkheid kun je alleen dragen wanneer je vakinhoudelijke kennis hebt over desbetreffend onderwerp. En nee, dat je veel volgers op Instagram of Facebook hebt, bekend bent én er goed uitziet staan niet inherent aan het gegeven dat je ook daadwerkelijk een vakinhoudelijke professional bent.

Je moet namelijk ook de verantwoordelijk kunnen en durven dragen wanneer het misgaat. Verantwoording afleggen voor de claims die je maakt. Ik vind het dan ook schrijnend dat de waarde van deze professionals wordt onderschat terwijl ze jarenlang dag in dag uit bezig zijn om hun vakinhoudelijke kennis op te doen en deze constant bij te schaven. Zo hebben wij naast gezondheidswetenschappers en voedingsdeskundigen ook een bewegingswetenschapper binnen ons team die voor het kernelement training de eindverantwoordelijke is.

Fitness- en voeding zijn opkomende markten en allerlei fashion gerelateerde websites en bladen voelen zich dan ook geroepen om hierop in te spelen, terwijl ze dit zelf niet kunnen. In plaats van dat ze zich richten op de zaken waar ze goed in zijn (fashion, make-up) gaan ze schrijven over fitness- en voeding. Wat je dan krijgt? Onzin als de 30 day ABS en crunch challenges en uit de context gehaalde artikelen dat een glas rode wijn net zo goed is als een uur sporten. Bummer. Het is geen entertainment industrie, we hebben te maken met mensenlevens.

Waarom zijn 30 day challenges de grootste onzin?

Stop heel even met het doen van crunches en squats en luister. De 30 day challenges slaan echt helemaal nergens op. Het grote probleem met dit soort challenges is dat er geen gedachtegang achter zit. Je doet maar wat. Bekende principes uit de trainingsleer worden teniet gedaan of opgevolgd. Bij periodiseren gaat het om de fijne afstemming tussen verschillende parameters zoals intensiteit, frequentie, rust, variatie, oefeningen, tempo en opbouw.

Er vindt geen progressieve overload plaats en er wordt niet uitgegaan van de meest belangrijke trainingsprikkel genaamd rust. Tijdens de rust vindt er adaptatie plaats, oftewel een aanpassing van de prikkel die noodzakelijk is om resultaat te realiseren. De kans op blessures is bovendien vele malen groter door overbelasting. Het risico op blessures is groter dan de kans op resultaat, oftewel de zogenaamde risk-benefit factor. Fijne wedstrijd dus!

Daarnaast gaat de 30 day squat challenge niet zorgen voor een ronde bilpartij. De squat is een uitstekende oefening die in elk volwaardig trainingsprogramma thuishoort, maar is niet zozeer dé oefening voor je billo’s. Dit in tegenstelling tot wat als die 30 day squat challenges suggereren waar meer dan 70.000 onwetende mensen aan deelnemen. De squat heeft vooral een positief effect op je bovenbeenspieren, oftewel je quadriceps. Oefeningen als de hip thruster en glute bridge zetten je billen pas echt in vuur in vlam.

En dan hebben we de 30 day crunch challenge nog. Hier is niet eens sprake van een risk-benefit factor, maar alleen een risk factor. In ons sedentaire bestaan zitten we de godganse dag al in een bolle houding en dan doen we dit tijdens het crunches nog een keer fijntjes over. In sommige challenges moet je elke dag crunches doen en op dag 30 zo’n 150 crunches. Weet je wat dit voor een effect heeft op je heupbuigers? Laat staan je lumbale wervelkolom, oftewel het verkloten van je onderrug.

En die zichtbare ABS of de ‘lijntjes’ die je zo graag wilt zien, hebben vooral te maken met je de laagte van je vetpercentage. Geen enkele crunch gaat daar voor zorgen. Nu niet, nooit niet. Vraag me niet om getallen wat betreft je vetpercentage, want dat is niet boeiend. Het moet er naakt gewoon goed uitzien en daar moet je vooral zelf tevreden mee zijn. Cijfertjes zijn maar.. cijfertjes. De grootste invloed oefen je uit op je vetpercentage door je voedingspatroon aan te passen. Nee, inderdaad niet die langdurige en frequente cardiosessies.

Je moet dus meer energie verbruiken dan je aan energie inneemt (je vreet inderdaad teveel). Nee, dit betekent niet dat je moet crashen, want dan kom je van een koude kermis thuis. Stap voor stap verlaag je de energie-inname en als het echt noodzakelijk is schroef je ook het verbruik wat op. In de basis is dit wat je moet doen op het gebied van voeding. Zorg dat je dit eerst structureel op orde hebt (wees eerlijk tegen jezelf) voordat je zegt dat het niet werkt.

Consistentie is sleutel tot succes

Nieuwe kleding kun je kopen, een fit lichaam niet. Daar moet je dingen voor doen en voor laten. Kun je dit in 30 dagen realiseren? Absoluut niet. De 30 day challenges suggereren echter dat er wel een quick fix mogelijk is en dat noemen we ook wel misleiding. Ik ga daarom heel eerlijk tegen je zijn: Repeat Forever. Er zijn geen wondermiddelen, wonderapparaten, wonderzalfjes of wonder challenges. De sleutel tot een resultaat voor de rest van je leven is consistentie!

Afhankelijk van de gewoonte (complexiteit, etc.) kan het 18-254 (Hally, 2010.) dagen duren voordat je een gewoonte daadwerkelijk voor meer dan 80% consistent hebt geïntegreerd in je leven. Dat maakt dit vak dan ook de grootste uitdaging. Het gaat om het veranderen van gedrag. Ongewenste gewoontes vervangen door gewenste gewoontes. Dat vraagt toch echt om wat meer dan een 30 day challenge en entertainment gerelateerde informatie waar we gaan zak aan hebben. Ga eens echt mensen helpen.

Tips & adviezen

Gedrag

Tip 1: Trek er maar gerust een paar jaar voor uit om in de beste shape van je leven te komen. Ja, ik weet dat je dit liever niet wilt horen.

Tip 2: Ga stap voor stap te werk. Verander niet alles in één keer, maar zorg dat je nieuwe gewoontes stap voor stap integreert. Saai hè? Wel effectief en efficiënt!

Tip 3: Zoeken naar perfectie is zoeken naar falen. Je gaat sowieso terugvallen, dus bereid je daar vast op voor. Het is een constant proces van vallen en opstaan.

Voeding

Tip 4: Pas je voedingspatroon aan en start bij de basis: de energiebalans. Afslanken behaal je door een negatieve energiebalans (calorietekort) te creëren.

Tip 5: Er bestaan geen dik makende of slankmakende voedingsproducten. Je lichaam handelt op basis van koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, etc.

Tip 6: Ga niet mee met alle voeding hypes, maar blijf vooral logisch nadenken. Dat iemand niet tegen appels kan, betekent niet dat dit een algemeen advies is.

Training

Tip 7: Ga aan de slag met krachttraining en creëer in de basis een progressieve belasting. Met andere woorden: je lichaam constant voorzien van een nieuwe prikkel.

Tip 8: Stel een volwaardig trainingsprogramma op waarin alle spiergroepen aan bod komen. Je lichaam is één geheel waarbij alle ketens met elkaar samenwerken.

Tip 9: Ga vooral stap voor stap te werk. Neem zaken als trainingshistorie, oude blessures, doelen, etc. in acht.

Herstel

Tip 10: Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. Je lichaam doet pas wat met de toegediende prikkel vanuit de training als het de tijd krijgt om te herstellen.

Tip 11: Slaap is één van de meest ondergewaardeerde succesfactoren. Bepaal voor jezelf hoeveel uur slaap je nodig hebt en maak hier een prioriteit van!

Tip 12: Schrijf je gedachtes op papier en maak bijvoorbeeld een avondwandeling. Rust en stabiliteit in je hoofd doen je lichaam goed.
Ik hoop dat jullie iedereen taggen in dit bericht of het delen met mensen die aan dit soort challenges meedoen inclusief de mensen die dit soort challenges oprichten

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.