Voedingstips voor op vakantie

Vakantie! Dikke yes zou je zeggen. Toch kan een ontspannen weekje met je toet in de zon best wat stress opleveren. Je hebt namelijk maanden lang hard gewerkt om in een perfecte zomer shape te verkeren. Al die magnums, stokbroodjes alioli en sangria kunnen best wel eens je balans verstoren. Hoe kun je nou maximaal genieten van je vakantie zonder dat dit een negatief effect heeft op je progressie? We geven je zeven voedingstips voor op vakantie.

1. Zoek niet naar perfectie

Zoeken naar perfectie is zoeken naar falen. Zoeken naar een goed plekje op het strand is daarentegen een beter idee. Kun je meteen rustig deze voedingstips lezen. Het is het niet de vraag of je op vakantie zwicht voor het toetjes buffet… het is eerder de vraag wanneer je er aan toegeeft. Om dit soort psychologische gevechten met jezelf te voorkomen is het belangrijk om die controle te creëren. Het toepassen van het 80/20 principe voor flexibiliteit is voor veel mensen een geschikte uitkomst. Dit betekent uiteraard niet dat je dit niet per se moet toepassen. Uiteindelijk is het je eigen keuze of dit werkt voor jou.

2. Hanteer het 80/20 principe

Door het 80/20 principe toe te passen hanteer je als basis minstens 80% nutriëntrijke voeding. De overige 20% kan je aanvullen met producten naar keuze, ook als deze minder nutriëntrijk zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekker verkoelende solero? Spreek met jezelf af wat het 80/20 principe voor jou inhoudt. Wat hoort er bij de 20% en wat hoort bij de 80%. Het is van belang om dit van tevoren te bepalen en niet op het moment zelf. Grote kans dat je dan de controle verliest. Door van tevoren voor je gevoel een vorm van controle te creëren zal je in de praktijk zien dat je uiteindelijk betere keuzes maakt. Je kiest misschien voor een raketje in plaats van die magnum. Zijn deze voedingstips toch nog ergens goed voor!

3. Energiebalans is leidend

Het 80/20 principe is niet alleen geschikt voor vakanties maar ook handig om toe te passen in jouw dagelijkse leven. Je hoeft dan niet het psychologische gevecht aan te gaan tegen de verleiding, aangezien je weet dat je het kan passen binnen jouw voedingspatroon. Zoek naar een manier die werkt voor jou en je voorziet in de principes die het fundament zijn voor het behalen van je resultaat. Onthoud hierbij dat er geen ‘slechte’ producten bestaan. Het gaat om het totaalplaatje van jouw voeding. De energiebalans is en blijft leidend voor jouw gewicht, ongeacht van welke producten deze afkomstig zijn.

4. Je bent zelf een cheatmeal

Vermijd het gebruik van het woord “cheatmeal”. Ten eerste omdat het simpelweg geen cheaten is en ten tweede omdat dit een negatieve indruk achterlaat. Je oefent er controle over uit en je past het toe in jouw lifestyle. Van vals spelen is dus totaal geen sprake. Het beste voedingspatroon is het voedingspatroon dat aansluit op je lichaam, doelen en jouw levensstijl.

5. Label geen producten

We labelen producten in ons hoofd vaak als ‘goed’ of ‘slecht’ en ‘gezond’ of ‘ongezond’ terwijl dat echt totaal nutteloos is. Dit is onmogelijk en helemaal niet zonder gekeken te hebben naar het volledige voedingspatroon waarin een desbetreffend product wordt geïntegreerd. Je kunt simpelweg nooit zeggen dat iets dé manier is. Juist daarom is het belangrijk om te ondervinden wat werkt voor jou als individu.

6. Eén toetje is ook oké

Gebruik het 80/20 principe niet om jezelf tot misselijkheid toe vol te vreten, omdat je er vanuit jouw visie nou eenmaal toestemming voor had. Neem niet 2, 3 of 4 toetjes, maar houdt het er gewoon bij één. Het concept is bedoeld om flexibel te zijn in het maken van keuzes, maar dit betekent niet dat je alle andere principes los kan laten. Als je opeens structureel meer calorieën binnenkrijgt dan normaliter en je daarmee een positieve energiebalans creëert, zitten die overtollige kilo’s lichaamsvet er echt zo weer aan.

7. #genietonnn

Gebruik je vakantie niet als vrijbrief om volledig los te gaan op het buffet en daarmee je resultaat in gevaar te brengen. Maar het is ook zonde om jouw vakantie te laten verpesten door jouw houding ten opzichte van voeding. Het gaat om het creëren van een lifestyle die je op een fijne manier kan volhouden voor de rest van je leven. Of dat nou thuis is in de regen of op vakantie. Ga genieten, neem onze voedingstips mee, wees niet te streng voor jezelf en vergeet vooral niet om een fijn jaloersmakend fotootje op Instagram te posten!

 

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.