Vergelijk jezelf alleen met jezelf

Jezelf vergelijken met anderen, dat gebeurt vaak voordat je het doorhebt. Zeker op het fysieke vlak, als je bijvoorbeeld een foto van een indrukwekkende transformatie of iemand met ‘perfecte’ abs voorbij ziet komen. Wanneer jij dit regelmatig hebt, kan het goed zijn om hier eens bij stil te staan. Door jezelf te vergelijken met anderen trek je namelijk aan het kortste eind.

Het punt van vergelijken is dat er altijd wel iemand is die er in jouw ogen beter uit ziet, gunstigere omstandigheden lijkt te hebben en een indrukwekkender of sneller resultaat heeft bereikt. Vervolgens zit jij opgescheept met onzekerheid, frustraties over je eigen proces en een minderwaardig gevoel. En daar heb je helemaal niets aan.

Je vergelijkt jezelf altijd met anderen die ‘beter’ af zijn

Vaak ben je geneigd jezelf te vergelijken met anderen die iets hebben wat jij niet (of in mindere mate) hebt. Je vergelijkt jezelf met diegene die wel een sixpack heeft, gespierde benen, slanke armen of een schijnbaar minder druk leven. Het punt is dat er áltijd wel iemand zal zijn die op bepaalde vlakken iets heeft wat jij nog niet hebt. Houd het bij jezelf, kijk naar datgene wat er mogelijk is binnen jouw omstandigheden en focus je op jouw eigen resultaten en jouw sterke punten. Laat de aanpak van een ander je inspireren en je ogen openen voor wat er mogelijk is, niet demotiveren. Jij bent uniek, gebruik dat in jouw voordeel. Niet om jezelf en jouw mogelijkheden af te kraken.

Je kent het verhaal van een ander niet

Je weet in de meeste gevallen niet het achterliggende verhaal, de gebruikte methode of de moeite die een ander gedaan heeft om zijn of haar resultaat te behalen. Een ander heeft net zo goed hard moeten werken voor het bereiken van zijn doelen. Wie weet vergelijk jij jouw startpunt wel met iemand die al maanden of jaren bezig is! Bovendien krijgt iedereen (ook jouw voorbeelden of inspiratiebronnen) wel eens te maken met tegenslagen, een motivatie dipje of andere obstakels op hun pad.

Wellicht maakt een ander op een bepaald gebied sneller progressie dan jij, maar heeft de ander ook andere prioriteiten gesteld. Iemand die voor een fitness wedstrijd traint heeft wellicht een fysiek wat jou inspireert, maar heeft op een ander vlak weer keuzes gemaakt wat betreft tijdsverdeling en aandacht. Het heeft daarom geen zin jouw ‘behind-the-scenes’ te vergelijken met iemand anders zijn highlights omdat je simpelweg slechts een klein stukje van het hele proces zit.

Mentale progressie is ook progressie

Niet alle progressie is zichtbare progressie. Meer zelfvertrouwen, mentale veerkracht, terugvallen zien als leermomenten, weten wat wel (en vooral ook wat niet) werkt, het zijn allemaal voorbeelden van progressie. Je vergelijkt jezelf altijd op zichtbare aspecten, niet op de ‘niet-zichtbare’ progressie. Staar je niet blind op het fysieke resultaat van een ander. Wanneer jij je focust op een mentale gedragsverandering zal jij vroeg of laat een bijbehorende fysieke verandering ondergaan die past bij jouw doelen, jouw unieke omstandigheden en waar jij je goed bij voelt.

Iedereen heeft eigen unieke doelen

Ieders progressie en de daar bijbehorende route is uniek. Iedereen heeft weer andere doelen, sterktes, zwaktes, talenten, capaciteiten en krijgt gedurende het proces te maken met andere obstakels. Hierdoor is het tijdspad naar jouw gewenste resultaat nooit te vergelijken met dat van een ander. Focus je op jouw route en doe iedere dag datgene wat jou dichterbij jouw doelen gaat brengen.

Het draait om jouw eigen ontwikkeling, niet die van een ander. Het is dan ook niet de uitdaging om beter te worden dan een ander, maar om een betere versie van jezelf te worden. Je kan je immers blijven vergelijken, want er zal altijd wel iemand zijn die iets in de overtreffende trap heeft. Je bent echter zelf tot veel meer in staat dan je voor mogelijk houdt, dus durf in jezelf en het behalen van jouw doelen te geloven.

En vergelijk jezelf alleen met jezelf.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.