Wel of niet trainen op vakantie?

Yehesss! Vakantie. Eindelijk even bij komen van een jaar lang hard werken. Er is alleen één probleem, welke ieder jaar terugkomt: ga ik trainen op vakantie? In principe kun je twee dingen doen. Of je gebruikt je vakantie als een ‘break’ van je trainingsschema of je zoekt een manier om te kunnen blijven trainen. The struggle is real. Laat ons je een handje op weg helpen.

Trainen op vakantie

De meest ideale situatie is natuurlijk als je een gym in de buurt hebt. Veelhotels en zelfs campings hebben tegenwoordig wel een fitness ruimte. De één wat beter dan de ander. Als er geen gym van het hotel zelf is, zou je ook op zoek kunnen gaan naar een gym in de buurt. Je kunt hier bij het boeken altijd rekening mee houden of voordat je op vakantie gaat opzoeken waar een gym zit. Altijd een leuke ervaring om ergens anders te trainen. Maar het is heel begrijpelijk dat je liever dicht bij het strand zit dan dicht bij een gym…

Geen gym in de buurt?

Mocht er geen gym in de buurt zijn dan kun je op zoek gaan naar een alternatieve trainings-methode. Met je eigen lichaamsgewicht zijn er ontelbaar veel oefeningen uit te voeren. Bovendien zijn er genoeg creatieve materialen en voorwerpen waar je gebruik van kunt maken. Denk aan flessen water, houten balken, bankjes, speeltoestellen… met een beetje creativiteit kom je er wel. Of wat dacht je van lichtgewicht resistance banden die je makkelijk mee kan nemen in jouw koffer? Op actieve hersteldagen kan je daarnaast activiteiten ondernemen zoals zwemmen, een strandwandeling maken en mountainbiken.

Minder trainen op vakantie?

Stel dan niet te hoge eisen aan jezelf. Probeer bijvoorbeeld om in plaats van 4 keer per week, nu 2 keer per week te trainen. Train je op vakantie net zo graag als thuis, ga hier dan vooral mee door! Uiteraard is rust ook belangrijk voor je herstel. Je kan de vakantie ook zien als een “break” om jezelf op te laden voor een nieuwe periode van hard trainen. Vaak heeft een break dan een positieve uitkomst.

Er zijn echter mensen voor wie dit juist een grote valkuil is. Doordat ze niet zo actief zijn op vakantie en meer eten dan als ze thuis zijn, zetten ze een paar stappen terug. Ook psychologisch kan dit een nadelig effect hebben, omdat ze uit het ritme raken en bij terugkomst van de vakantie niet of met veel moeite weer in dat ritme komen. Ben jij deze persoon? Ga dan vooral door tijdens de vakantie.

Doe wat werkt voor jou

Ook zonder gym zijn er tal van mogelijkheden. Zie vakantie niet als excuus, maar als uitdaging! Het behalen en behouden van jouw gewenste resultaat zit hem niet in wat er beschikbaar is, maar in hoe graag jij het wilt en dit vervolgens in de praktijk ten uitvoer brengt. Bepaal voor jezelf wat zowel fysiologisch als psychologisch het beste werkt voor jou. En geniet van je vakantie!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.