5 voeding tips voor op een foodfestival

Foodfestivals zijn de laatste jaren een enorme trend. Overal door het land komen ze als paddestoelen uit de grond om ons te voorzien van smaakvol en culinair eten. Een mooie ontwikkeling. Eten is geluk én eten is iets waarvan genoten dient te worden. Echter kan een foodfestival wel enigszins een obstakel zijn. Je zit in een vetverbrandingsfase of hebt een bepaalde shape voor ogen die je wilt bereiken. We geven je daarom 5 tips hoe je ongeschonden een foodfestival kunt verlaten.

1. Speel met je energiebalans

Als je tijdens een foodfestival wat soepeler om wilt gaan met eten dan kun je daar gedurende andere maaltijden rekening mee houden. Je kunt hier rekening mee houden door de dag ervoor/of erna wat calorieën te besparen zodat je wat extra calorieën overhoudt voor het foodfestival. Op deze manier heb je ruimte om bijvoorbeeld wél die hamburger soldaat te maken!

Wil je tijdens een foodfestival je toch wat strikter aan jouw plan houden kies dan voor maaltijden met veel volume. Dit zijn grote maaltijden die relatief weinig calorieën bevatten maar wel veel eiwitten en vezels. Denk hierbij aan salades met veel groenten en een basis van bijvoorbeeld kip, tonijn, hüttenkäse of tofu, een wokgerecht met kip of biefstuk in combinatie met groenten, een verse fruitsalade of bijvoorbeeld gegrilde groenten, kip of gamba spiesjes. Eiwitten en vezels geven veel verzadiging waardoor je hongergevoel tegen kan gaan!

2. Waarom vol zitten?

Kies op een foodfestival vooral dat voedsel waar je écht zin in hebt. Ondanks alle lekkernijen hoeft dat geen excuus te zijn om volledig los te gaan op alle kraampjes en foodtrucks. Is het niet beter om iets te kiezen waar je écht zin in hebt zonder jezelf een schuldgevoel te geven? En heb je na een aantal gerechten toch nog zin in die lekkere verse wafel met Nutella? Deel dit dan met de mensen met wie je bent. Ja, dat is moeilijk, maar vier happen smaken hetzelfde als de hele wafel, terwijl je zo toch flink wat weet te besparen! Dus heb je aankomende foodfestival het gevoel dat je vol zit, kijk je naaste aan en zeg dit gerecht is nu voor jou!

3. Mag het een sausje minder zijn?

Hartstikke lekker natuurlijk zo’n kip spiesje met saté of een salade met Aioli dressing! Dit soort sausjes kunnen echter al snel oplopen tot honderd(en) calorieën. Zonder dat je het doorhebt stromen de calorieën binnen en ben jij weer verder van je doel bereikt. Kies bij voorkeur rode sauzen of vraag of je het gerecht zonder saus mag.

4. Koning alcohol

Als je van plan bent om alcohol te gaan drinken kun je tip 1 hanteren om ervoor te zorgen dat je extra ruimte in je calorie budget over hebt. Daarnaast helpt het om vooraf met jezelf af te spreken hoeveel je gaat drinken. Dit zorgt ervoor dat je niet teveel drinkt en het uitloopt in een calorierijk drink- en daardoor ook eetfestijn of wissel alcohol af met water of een cola light.

5. Denk niet zwart of wit

Probeer bij het bezoeken van een foodfestival niet zwart of wit te denken. Iets wat natuurlijk lastig is, want we denken vaak in termen van alles of niets. Gaan we wel heel strikt eten of gaan we helemaal los op een food festival? Echter bestaat er ook zoiets als een grijs gebied waarbij genieten en progressie elkaar niet in de weg staan. Waardoor je ongeschonden kan genieten van alle foodfestivals. Enjoy!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.