Structuur doordeweeks, feest in het weekend

Maandag tot en met vrijdag heb je alles onder controle. Je hebt een vast werk of schoolritme en bereidt braaf je maaltijden voor. Maar dan vrijdag 17:00: weekend! Je laat alles vallen en springt met twee benen het weekend in. Je hoeft toch niet altijd strak in het gareel? Maandag ga je wel weer je best doen met voeding. En dan maandag 08:00… bah, balen van je weekend uitspattingen. Hoe kon dit gebeuren? We geven je 3 tips om in je volgende weekend wat meer structuur aan te brengen.

Doordeweeks gaat alles vanzelf

Doordeweeks zit je waarschijnlijk al in een bepaalde structuur. Je werk, school of andere activiteiten vragen dat namelijk van je. Het is hierdoor dus (relatief) makkelijk om zaken te plannen die je helpen bij het bereiken van je doelen, zoals maaltijdvoorbereiding en het uitvoeren van je trainingsschema. Het is prettig als dit allemaal soepel en enigszins gepland verloopt, zonder vervelende verassingen.

In het weekend is dit 180 graden gedraaid. Er is geen werk en de dag ziet er meteen anders uit. Je plant daarom ook maar geen voeding en geen training. Je laat het op zijn beloop en ziet wel hoe het komt. Je hebt toch hard gewerkt deze week? Maar wat nou als je doelen hierdoor in het geding komen? Bestaat er misschien een middenweg in dit geheel?

Structuur in je weekenden

Doordeweeks hoeft niet zwart te zijn en het weekend wit. Er is een groot grijs gebied waar jij je in mag begeven. Natuurlijk is het niet leuk om alles te plannen en niets aan het toeval over te laten. Dat is niet de bedoeling en daarnaast ook niet nodig. Probeer een deel van de structuur die je doordeweeks toepast ook in het weekend te gebruiken door de volgende tips te hanteren:

Tip 1: Bereid je voor

Maaltijden voorbereiden hoeft niet op vrijdag om 18.00 uur te stoppen. Dat mag ook best op zaterdag, al is het maar door van te voren een planning te maken van wat je die dag gaat eten. Zonder enige vorm van voorbereiding de deur uit gaan is niet handig. Je kunt dan op geen enkele wijze terugvallen op de basis en de kans is groot dat je meer en calorie rijker eet dan je wilt. Een stuk fruit, wat rijstwafels, een klein bakje kwark, wat worteltjes of een eiwitreep kost niet al te veel tijd qua planning en kun je gemakkelijk mee nemen. Waar je ook naartoe gaat.

Tip 2: Plan je trainingen

Door niet alleen je voeding vooruit te plannen, maar ook je trainingen creëer je structuur in je weekend. Bovendien houdt het je scherp op jouw doelen en biedt het tevens de nodige ontspanning. Op zondag trainen in de gym kan overigens heel prettig zijn. Zeker wanneer je bedenkt dat het in sommige sportscholen rustig is op zondag. Alle apparatuur staat speciaal klaar voor jou!

Tip 3: Zet je wekker

Uitslapen is lekker en dat gaan we je niet onthouden. Het kan echter prettig zijn om je ritme globaal aan te houden wanneer je doordeweeks ook vroeg opstaat. Door ook in het weekend je wekker te zetten kan dit helpen dat je ook in het weekend meer structuur aanhoudt. Maak er dus niet een “zo lang mogelijk blijven liggen” wedstrijd van.

Genieten van het weekend en toch in je achterhoofd bezig zijn met je doelen is prima mogelijk. Integreer wat van de structuur die je doordeweeks hanteert in je weekenden, en je zult zien dat dit meer rust en resultaat oplevert, en je voortaan niet de maandag ochtend met een schuldgevoel hoeft te beginnen.

Word vanaf januari
de beste versie van jezelf!

Reserveer nu snel je plek om te starten op maandag 28 december of op maandag 4, 11 of 18 januari.
Beperkt aantal plekken beschikbaar.

Je kunt tot 37% korting krijgen en al starten vanaf slechts 14,99 per maand. De inschrijving opent op maandag 21 december 12:00 uur.

Reserveer je plek

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.