Practice 6: Behaal je Daily & Weekly Essentials

Wij geloven niet in diëten. Ja, we kennen de letterlijke betekenis van het woord, maar het suggereert ook dat het gaat om een tijdelijke aanpassing: “Ik ga even op dieet en daarna doe ik weer wat ik daarvoor ook deed.” Hoe vaak heeft dat goed uitgepakt? Juist.

Waar wij wel in geloven is in een duurzaam voedingspatroon dat past bij jouw levensstijl, jouw persoonlijke voorkeuren en jouw doelen. Het beste voedingspatroon is namelijk het voedingspatroon dat je vol kunt houden. Vanuit onze optiek noem je dat geen dieet.

Het gaat hierbij juist niet over het labelen van producten als goed of fout. Het gaat om het totaalplaatje en alle keuzes die jij dagelijks maakt. Je lichaam kent bovendien geen productnamen, het handelt op basis van voedingsstoffen.


​Plaats jouw voedingskeuzes in context en kijk naar je gehele voedingspatroon. Stel jezelf eens de vragen: Wat krijg je binnen in een dag? Of in een week?

Een voedingspatroon mag je volwaardig noemen als alle verschillende essentiële voedingsstoffen erin voorkomen. Deze voedingsstoffen heeft je lichaam nodig en kunnen je gezondheid verbeteren.

De Daily & Weekly Essentials

Aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde voedingsrichtlijnen hebben we daarom de Daily en Weekly Essentials opgesteld. Deze kun je handig gebruiken als richtlijn om zoveel mogelijk essentiële voedingsstoffen, zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen, binnen te krijgen.

​In deze Practice dagen we je uit om deze week je eigen voedingspatroon onder de loep te nemen en dagen we je uit om alle Daily en Weekly Essentials af te vinken.

​Dat wil overigens niet zeggen dat je buiten de Daily en Weekly Essentials geen andere voedingsmiddelen kunt nuttigen. Jezelf onnodig dingen ontzeggen, omdat je denkt “dat je ze niet mag” werkt alleen maar averechts.

​Een handige regel om te hanteren is de 80/20-regel. Dat wil zeggen dat 80% van de voedingsmiddelen die je tot je neemt nutriëntrijke keuzes zijn. De overige 20% kun je gebruiken voor minder nutriëntrijke voeding, zoals dat lekkere ijsje in de zon, je favo paaseitje of een goed stuk taart. Genieten blijft immers ook erg belangrijk.

Doe vooral wat werkt voor jou!

Hoe werkt Practice 6?

Op deze pagina of via onze Instagram kun je de checklist en een worksheet voor Practice 6 downloaden of er een screenshot van maken.

De checklist is bedoeld om bij te houden hoe de Practice voor jou verloopt. Lukt het je om de Practice elke dag te doen? Op de checklist kun je dat zelf bijhouden en natuurlijk delen.

We hebben twee stempels gemaakt in de vorm van een GIF’je. Als je via je Instagram Stories bij GIF zoekt op PBP dan zie je twee stempels staan: gehaald () en niet gehaald (X).

Gebruik @personalbodyplan om ons te taggen en de hashtag #DoemeemetPBP om anderen te inspireren en motiveren.

Checklists & Worksheet Practice 6

Daily Essentials Weekly EssentialsDaily en Weekly Essentials Worksheet Daily en Weekly Essentials

(Gebruik je rechtersmuisknop op je computer of houd de afbeelding ingedrukt op je smartphone en selecteer opslaan).

Veelgestelde vragen

Kan ik ook meedoen als ik geen Personal Body Plan abonnement heb?

Ja, de campagne #DoemeemetPBP is een gratis initiatief.

Members met een Personal Body Plan abonnement hebben wel het voordeel dat ze de Personal Body Plan app kunnen gebruiken en dat ze hun Practices ook kunnen delen met hun coach via de chat in de app. Zo ontvangen zij persoonlijke coaching.

Wil jij dit ook? Start dan vanaf maandag met je eigen Personal Body Plan.