Practice 5: Begin elke dag met het opmaken van je bed

Op 17 mei 2014 sprak admiraal William H. McRaven de afgestudeerden van de Universiteit van Texas in Austin toe. Tijdens deze speech deelde hij de lessen die hij leerde tijdens de Navy Seal-training die hem hielpen uitdagingen te overwinnen, niet alleen in zijn marine carrière, maar ook gedurende de rest van zijn leven.

De eerste les was: Begin elke dag met het opmaken van je bed.

De gedachte die hier achter gaat legde hij als volgt uit: “Als je elke dag je bed opmaakt. Heb je de eerste taak van de dag afgestreept. Het geeft je een voldaan gevoel en moedigt je aan om de volgende taak op de lijst af te strepen. En die daarna, en daarna, enzovoort. Met als uitkomst dat je op het einde van de dag uiteindelijk meer taken hebt kunnen voldoen. En mocht je na een wat minder productieve dag tóch niet zo’n voldaan gevoel hebben. Dan kom je alsnog thuis in een slaapkamer met een opgemaakt bed. Dat je zelf hebt opgemaakt.”

Mooie anekdote natuurlijk. Maar welke les kun je hieruit trekken?

Het opmaken van je bed is een manier om je wilskracht te trainen. Kun je dit een week of langer volhouden, dan kun je jezelf waarschijnlijk nog veel meer gewenste gewoontes aanleren.

Waarom deze Practice?

Wilskracht is aangeboren, het zit in je genen. Je hebt het zelfs nodig om te kunnen overleven. In je lichaam zijn chemische stoffen, zogenaamde neurotransmitters, aanwezig. Deze stoffen zorgen ervoor dat prikkels worden overgedragen van de ene zenuwcel naar de andere. Dopamine is één van die neurotransmitters en zorgt ervoor dat je iets wilt en daadwerkelijk tot actie overgaat. Om sturing te kunnen geven aan die acties en ervoor te zorgen dat jij gedrag vertoont passend bij jouw doel is er controle nodig. Dat gebeurt door een zogenaamde impulscheck. Die impulscheck is jouw wilskracht en bestaat uit twee componenten, namelijk:

  • De laat-kracht: zorgt ervoor dat je dingen laat of uitstelt, terwijl je het eigenlijk wel wilt doen, maar ook dat je verleidingen kunt weerstaan.
  • De doen-kracht: zorgt ervoor dat jij dingen actief najaagt en dat je ook dingen doet die je liever uitstelt.

Om over te gaan tot actie voor jouw doelen is het dus belangrijk om een goede wilskracht en discipline te hebben.

Je kunt je wilskracht trainen door iets vaker te doen wat je doorgaans uitstelt en dit proces te herhalen. Bijvoorbeeld het opmaken van je bed. Door deze vorm van training ga je er steeds meer in geloven dat je je doel kunt bereiken. Wat uiteindelijk leidt tot meer motivatie om die dingen te doen en er een gewoonte van te maken.

Het begint al bij de kleinste dingen in het leven. Daarom luidt de Practice deze week evenals de eerste les van de Navy Seals: Begin elke dag met het opmaken van je bed.

Hoe werkt Practice 5?

Op deze pagina of via onze Instagram kun je de checklist en een worksheet voor Practice 5 downloaden of er een screenshot van maken.

De checklist is bedoeld om bij te houden hoe de Practice voor jou verloopt. Lukt het je om de Practice elke dag te doen? Op de checklist kun je dat zelf bijhouden en natuurlijk delen.

We hebben twee stempels gemaakt in de vorm van een GIF’je. Als je via je Instagram Stories bij GIF zoekt op PBP dan zie je twee stempels staan: gehaald () en niet gehaald (X).

De worksheet is bedoeld om je dagelijkse beweegmoment(en) te delen.

Gebruik @personalbodyplan om ons te taggen en de hashtag #DoemeemetPBP om anderen te inspireren en motiveren.

Checklist Practice 5

Checklist Practice 5

Veelgestelde vragen

Kan ik ook meedoen als ik geen Personal Body Plan abonnement heb?

Ja, de campagne #DoemeemetPBP is een gratis initiatief.

Members met een Personal Body Plan abonnement hebben wel het voordeel dat ze de Personal Body Plan app kunnen gebruiken en dat ze hun Practices ook kunnen delen met hun coach via de chat in de app. Zo ontvangen zij persoonlijke coaching.

Wil jij dit ook? Start dan vanaf maandag met je eigen Personal Body Plan.