Practice 4: Leg je telefoon weg 60 minuten voordat je gaat slapen

De eerste drie weken van #DoemeemetPBP zijn omgevlogen.

Zoals je inmiddels weet geloven wij in het stap voor stap ontwikkelen van gewenste gewoontes. Weten is namelijk niet hetzelfde als doen. Vaak weet je namelijk wel wat goed voor je is, maar het blijven doen, daar maak je het verschil. Volhouden is het kernwoord. We roepen niet voor niks al jaren dat consistentie de sleutel tot succes is. Wellicht geen sexy advies, maar wel waar.

Goed, over naar Practice 4.

Het is het eerste waar we op bezuinigen: het aantal uren slaap. Soms omdat we nog wat werk te verzetten hebben, soms omdat het zo gezellig is of omdat we ons ineens afvragen hoe het ook alweer zat met alle nieuwe Insta Stories. Maar je moeder hamerde niet voor niets op het op tijd naar bed gaan. Het is belangrijk. Ook voor je aankomende godenlijf…

Slaap is van levensbelang

Zoals je waarschijnlijk wel weet is slapen van levensbelang en kan langdurig slaapgebrek uiteindelijk dodelijk zijn. Slaaponthouding is niet voor niets een bekende martelmethode. Slaap is namelijk een herstellend proces voor je lichaam en geest. Tijdens een nacht slaap kom je bij van alle gebeurtenissen van de dag. Je kunt alle informatie rustig verwerken zonder dat je gestoord wordt door nieuwe informatie. Na een nacht slaap ben je weer uitgerust en fit.

Nederlanders slapen gemiddeld zevenenhalf uur per nacht. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt echter per persoon. Een goed uitgangspunt is tussen de zeven en negen uur slaap per nacht. Let wel: dit zijn de uren waarin je daadwerkelijk slaapt. Niet het aantal uren in bed telt dus, maar het aantal uren daadwerkelijk in diepe slaap. Kwaliteit boven kwantiteit.

Er zijn meerdere manieren om je slaapkwaliteit te optimaliseren allemaal hebben ze hun waarde. In deze Practice lichten we er één specifiek uit: Leg je telefoon weg 60 minuten voordat je gaat slapen (en andere schermen natuurlijk ook). Doe dit om enerzijds rust in je hoofd te creëren en anderzijds ook vanwege het blauwe licht waardoor de aanmaak van melatonine wordt beperkt, wat de slaapduur- en kwaliteit kan beïnvloeden.

Hoe werkt Practice 4?

Op deze pagina of via onze Instagram kun je de checklist en een worksheet voor Practice 4 downloaden of er een screenshot van maken.

De checklist is bedoeld om bij te houden hoe de Practice voor jou verloopt. Lukt het je om de Practice elke dag te doen? Op de checklist kun je dat zelf bijhouden en natuurlijk delen.

We hebben twee stempels gemaakt in de vorm van een GIF’je. Als je via je Instagram Stories bij GIF zoekt op PBP dan zie je twee stempels staan: gehaald () en niet gehaald (X).

De worksheet is bedoeld om je dagelijkse beweegmoment(en) te delen.

Gebruik @personalbodyplan om ons te taggen en de hashtag #DoemeemetPBP om anderen te inspireren en motiveren.

Checklist Practice 4

Practice 4 Checklist

Worksheet Practice 4

Practice 4 Worksheet

Veelgestelde vragen

Kan ik ook meedoen als ik geen Personal Body Plan abonnement heb?

Ja, de campagne #DoemeemetPBP is een gratis initiatief.

Members met een Personal Body Plan abonnement hebben wel het voordeel dat ze de Personal Body Plan app kunnen gebruiken en dat ze hun Practices ook kunnen delen met hun coach via de chat in de app. Zo ontvangen zij persoonlijke coaching.

Wil jij dit ook? Start dan vanaf maandag met je eigen Personal Body Plan.