Practice 16: Focus je op je ademhaling

Ademhalen is het eerste dat we doen zodra we ter wereld komen. ‘’Adem jij wel goed?’’ Lijkt daarom misschien een overbodige vraag. Iets dat zo vanzelfsprekend is moet bijna wel een aangeboren vaardigheid zijn. Toch is dit niet helemaal waar. Ademhalen kan op veel verschillende manieren verkeerd gaan, en dat heeft gevolgen voor je lijf. In de Practice van deze week vertellen we je er meer over.

Ademen is de basis van ons systeem

Ademen op zich lijkt geen hogere wiskunde. Je inhaleert zuurstof door je neus of mond en blaast het via dezelfde weg weer uit. Bij dit proces gebruiken we onze ademhalingsspieren. Deze bestaan uit het diafragma, de binnenste en buitenste tussenribspieren, supraclaviculaire spieren (deze zijn gelegen boven het sleutelbeen) en de buikspieren. De zuurstof die we in- en uitademen is essentieel om te kunnen leven. Dat maakt ademen de basis van ons systeem.

Hoe werkt Practice 16?

Op deze pagina of via onze Instagram kun je de checklist voor Practice 16 downloaden of er een screenshot van maken.

De checklist is bedoeld om bij te houden hoe de Practice voor jou verloopt. Lukt het je om de Practice elke dag te doen? Op de checklist kun je dat zelf bijhouden en natuurlijk delen. Zo inspireer je anderen om ook mee te doen!

We hebben twee stempels gemaakt in de vorm van een GIF’je. Als je via je Instagram Stories bij GIF zoekt op PBP dan zie je twee stempels staan: gehaald () en niet gehaald (X).

Gebruik @personalbodyplan om ons te taggen en de hashtag #DoemeemetPBP om anderen te inspireren en motiveren.

Even op adem komen na al deze informatie?

Een goede en diepe ademhaling is dus belangrijk voor meer dingen, dan ons enkel van zuurstof te voorzien. Wanneer, om wat voor reden dan ook, niet meer de juiste spieren volledig betrokken zijn bij het ademhalingsproces, kan dit leiden tot vervelende en uiteenlopende klachten. Variërend van aanhoudende pijnklachten in het dagelijks leven, tot belemmeringen tijdens trainingen en andere fysieke activiteiten. Maar ook mentaal speelt ademhalen een grotere rol dan je primair wellicht zou denken. Focus je deze week op je ademhaling en de invloed die het op jou heeft.

Checklist Practice 16

Checklist Practice 15

(Gebruik je rechtersmuisknop op je computer of houd de afbeelding ingedrukt op je smartphone en selecteer opslaan).

Veelgestelde vragen

Kan ik ook meedoen als ik geen Personal Body Plan abonnement heb?

Ja, de campagne #DoemeemetPBP is een gratis initiatief.

Members met een Personal Body Plan abonnement hebben wel het voordeel dat ze de Personal Body Plan app kunnen gebruiken en dat ze hun Practices ook kunnen delen met hun coach via de chat in de app. Zo ontvangen zij persoonlijke coaching.

Wil jij dit ook? Start dan vanaf maandag met je eigen Personal Body Plan.