Practice 15: Verhoog stap voor stap je belastbaarheid

Op 11 mei wordt wellicht bekendgemaakt dat de sportscholen weer open mogen. Wij kunnen het ons goed voorstellen dat je daar reikhalzend naar uitkijkt. Het is wel belangrijk om je hier alvast op voor te bereiden. In dit soort situaties zien wij vaak dat mensen overenthousiast weer beginnen met alle gevolgen van dien zoals het krijgen van blessures. Geef je lichaam weer de mogelijkheid om te wennen aan de bewegingen en gewichten.

Natuurlijk raden we je niet aan om tot 11 mei stil te zitten, integendeel. Gebruik deze aanlooptijd juist om weer in het ritme te komen en je belastbaarheid op te bouwen. De sportschool is een plek met faciliteiten om aan je fysieke en mentale gesteldheid te werken, maar het is natuurlijk geen magische oplossing. Ook thuis en buiten kun je met weerstand trainen, zoals Members met hun Personal Body Plan dat ook doen. Uiteraard kan er straks ook kosteloos geswitcht worden tussen sportschool, thuis en buiten.

De belastbaarheid kun je stap voor stap verhogen door stap voor stap de belasting op te voeren. Ga bijvoorbeeld niet van 100kg squatten voor het sluiten van de sportschool naar 100kg squatten als de sportscholen weer opengaan, terwijl je in de tussentijd vrijwel niks hebt gedaan. Uiteraard begrijpen we dat het verleidelijk is om zo snel mogelijk weer naar je oude niveau te gaan, maar geduld is een schone zaak.

Er is geen lange termijn zonder de korte termijn. Werk stap voor stap aan je belastbaarheid, zodat je daar op de lange termijn de vruchten van plukt. Begin daar deze week al mee (met oefeningen voor thuis en/of buiten), zodat je al wat stappen hebt gezet richting het opengaan van de sportscholen. Je lichaam heeft de tijd nodig om te wennen aan andere bewegingen. Doe je op dit moment helemaal niks? Ook dan is stap voor stap beginnen het advies.

  • Train met minder volume
  • Train met een lagere intensiteit
  • Wees geduldig

Kortom; je gaat niet meteen volgas. Een auto met een koude motor rijd je ook eerst warm voordat je volgas gaat. Doe je dat niet, dan belast je de motor op een verkeerde manier, wat kan leiden tot motorschade. Zodra de motor warm is, kun je het gaspedaal vloeren. Je vangt je trainingsschema aan door de eerste weken rustig op te bouwen zodat je vervolgens volgas kunt gaan.

PS. Spierpijn is geen graadmeter voor een goede training en ook niet voor progressie. Spierpijn is niet iets wat je per se moet nastreven om progressie te boeken.

Hoe werkt Practice 15?

Op deze pagina of via onze Instagram kun je de checklist en worksheet voor Practice 15 downloaden of er een screenshot van maken.

De checklist is bedoeld om bij te houden hoe de Practice voor jou verloopt. Lukt het je om de Practice elke dag te doen? Op de checklist kun je dat zelf bijhouden en natuurlijk delen. Zo inspireer je anderen om ook mee te doen!

We hebben twee stempels gemaakt in de vorm van een GIF’je. Als je via je Instagram Stories bij GIF zoekt op PBP dan zie je twee stempels staan: gehaald () en niet gehaald (X).

Gebruik @personalbodyplan om ons te taggen en de hashtag #DoemeemetPBP om anderen te inspireren en motiveren.

Checklist Practice 15

Checklist Practice 15

(Gebruik je rechtersmuisknop op je computer of houd de afbeelding ingedrukt op je smartphone en selecteer opslaan).

Veelgestelde vragen

Kan ik ook meedoen als ik geen Personal Body Plan abonnement heb?

Ja, de campagne #DoemeemetPBP is een gratis initiatief.

Members met een Personal Body Plan abonnement hebben wel het voordeel dat ze de Personal Body Plan app kunnen gebruiken en dat ze hun Practices ook kunnen delen met hun coach via de chat in de app. Zo ontvangen zij persoonlijke coaching.

Wil jij dit ook? Start dan vanaf maandag met je eigen Personal Body Plan.