Practice 14: Hanteer dagelijks het 80/20 principe voor je voedingsinname

Om af te vallen dien je een calorierestrictie te hanteren (calorietekort). Dat is al uitdagend genoeg. Hoe meer restricties je vervolgens toevoegt, hoe moeilijker het vervolgens wordt om je voedingspatroon vol te houden. Daarom geloven wij niet in diëten (ja, we kennen de betekenis), maar in een flexibel voedingspatroon.

Het heeft totaal geen zin om individuele producten of voedingsstoffen op te hemelen of te demoniseren. Producten bij elkaar vormen het voedingspatroon. Je kunt past iets zeggen over een voedingsmiddel wanneer je het gehele voedingspatroon hebt geanalyseerd en toegespitst op de persoon. Context is het sleutelwoord.

Er bestaan in algemene zin geen ‘goede’ en ‘slechte’ of ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ producten. Natuurlijk zijn er individuen die op basis van medische voorschriften specifieke producten en voedingsstoffen moeten weren, maar dat is niet voor iedereen het geval.

Er bestaan ook geen producten of voedingsstoffen die je dik maken of die ervoor zorgen dat je afslankt. De energiebalans is altijd leidend. “Slankmakende recepten” zijn enkel slankmakend als je het maakt en vervolgens niet opeet.

Wij hebben producten en productgroepen hun (marketingtechnische) naam gegeven. Je lichaam heeft echt geen flauw idee dat jij een product met het naampje Ben & Jerry’s Cookie Dough naar binnen werk of een stronkje broccoli met droge kip en rijst.

Natuurlijk bevat niet elk product dezelfde hoeveelheid nuttige voedingsstoffen. Daar moet je rekening mee houden om aan jouw totale hoeveelheid voedingsstoffen te komen die jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren en die passen bij je doel.

Wij gebruiken het 80/20 principe vaak om een flexibel voedingspatroon te creëren. Dit betekent dat 80% van je caloriebudget bestaat uit producten die je voorzien van de nuttige voedingsstoffen en 20% bestaat uit producten die je vooral erg lekker vindt. Het beste voedingspatroon is het voedingspatroon dat je volhoudt.

Deze week staat in het teken van een flexibel voedingspatroon. We zullen je leren om niet zwart-wit te denken en vooral uit te leggen waarom context en individuele aangelegenheid zo belangrijk is.

Hoe werkt Practice 14?

Op deze pagina of via onze Instagram kun je de checklist en worksheet voor Practice 14 downloaden of er een screenshot van maken.

De checklist is bedoeld om bij te houden hoe de Practice voor jou verloopt. Lukt het je om de Practice elke dag te doen? Op de checklist kun je dat zelf bijhouden en natuurlijk delen. Zo inspireer je anderen om ook mee te doen!

We hebben twee stempels gemaakt in de vorm van een GIF’je. Als je via je Instagram Stories bij GIF zoekt op PBP dan zie je twee stempels staan: gehaald () en niet gehaald (X).

Gebruik @personalbodyplan om ons te taggen en de hashtag #DoemeemetPBP om anderen te inspireren en motiveren.

Checklist Practice 14

Checklist Practice 14

(Gebruik je rechtersmuisknop op je computer of houd de afbeelding ingedrukt op je smartphone en selecteer opslaan).

Veelgestelde vragen

Kan ik ook meedoen als ik geen Personal Body Plan abonnement heb?

Ja, de campagne #DoemeemetPBP is een gratis initiatief.

Members met een Personal Body Plan abonnement hebben wel het voordeel dat ze de Personal Body Plan app kunnen gebruiken en dat ze hun Practices ook kunnen delen met hun coach via de chat in de app. Zo ontvangen zij persoonlijke coaching.

Wil jij dit ook? Start dan vanaf maandag met je eigen Personal Body Plan.