Practice 13: Word je bewust van jouw gewenste en ongewenste gewoontes

Wij mensen zijn fascinerende wezens en met name omdat onze gedragingen zo uiteenlopen. Daarom wordt ‘gedrag’ ook als eerste kernelement beschreven. Gedrag vormt de basis van Personal Body Plan haar aanpak. Met de handvatten die wij je toereiken kun je invloed uitoefenen op je ongewenste gedrag en dit gedrag vormen naar gewenst gedrag. Dat leidt uiteindelijk tot een duurzame gedragsverandering.

Pas wanneer je je bewust bent van je eigen gedrag, kan een verandering van het gedrag plaatsvinden. Bewust zijn van je eigen gedrag klinkt wellicht simpel. Jij kent jezelf toch als beste? Echter is dit helaas niet zo eenvoudig. Bepaald gedrag dat je vertoont is jou bekend en bepaald gedrag is jou onbekend. Dit onbekende gedrag wordt wel een blinde vlek genoemd. De grootte van de blinde vlek is per persoon en per gedraging verschillend.

Bewustwording is het uiteindelijke resultaat van drie factoren:

  • Kennis
  • Risicoperceptie
  • Aanleiding tot actie.

Het is dus van belang om inzicht te krijgen in de eigen gedragingen en de eventuele blinde vlekken helder te krijgen. Dit kan gerealiseerd worden door enerzijds je kennis te vergroten en anderzijds zelfreflectie toe te passen en feedback van anderen te vragen. Door het krijgen van feedback hou jij jezelf een spiegel voor. Je ontdekt wellicht gedrag wat eerder onbekend voor je was.

In de practice van deze week gaat het om inzicht krijgen in je gewenste en ongewenste gewoontes. Zodra je hier bewust van bent heb je een belangrijkste stap gezet naar het veranderen van je gedrag.

Hoe werkt Practice 13?

Op deze pagina of via onze Instagram kun je de checklist en worksheet voor Practice 13 downloaden of er een screenshot van maken.

De checklist is bedoeld om bij te houden hoe de Practice voor jou verloopt. Lukt het je om de Practice elke dag te doen? Op de checklist kun je dat zelf bijhouden en natuurlijk delen. Zo inspireer je anderen om ook mee te doen!

We hebben twee stempels gemaakt in de vorm van een GIF’je. Als je via je Instagram Stories bij GIF zoekt op PBP dan zie je twee stempels staan: gehaald () en niet gehaald (X).

Gebruik @personalbodyplan om ons te taggen en de hashtag #DoemeemetPBP om anderen te inspireren en motiveren.

Checklist Practice 13

Checklist Practice 13

(Gebruik je rechtersmuisknop op je computer of houd de afbeelding ingedrukt op je smartphone en selecteer opslaan).

Veelgestelde vragen

Kan ik ook meedoen als ik geen Personal Body Plan abonnement heb?

Ja, de campagne #DoemeemetPBP is een gratis initiatief.

Members met een Personal Body Plan abonnement hebben wel het voordeel dat ze de Personal Body Plan app kunnen gebruiken en dat ze hun Practices ook kunnen delen met hun coach via de chat in de app. Zo ontvangen zij persoonlijke coaching.

Wil jij dit ook? Start dan vanaf maandag met je eigen Personal Body Plan.