Practice 12: Doe iedere dag een mindfulness oefening

Mindfulness is een term die steeds vaker voor komt en mindfulness-meditatie kan je wellicht helpen om meer in het hier en nu te leven. Mindfulness is gebaseerd op Oosterse tradities en wordt het meest geassocieerd met de formele beoefening van mindfulness-meditatie.

Mindfulness wordt zelfs het ‘hart’ van boeddhistische meditatie genoemd (2; 3). Het is echter meer dan alleen meditatie. Het is een staat van bewustzijn, waarbij je bewust je aandacht besteedt aan je moment-tot-moment-ervaring (4). Oftewel, je bent je bewust van het hier en nu.

Hoe werkt het?
Volgens Shapiro en collega’s (5) bestaat mindfulness uit drie componenten, namelijk: Intentie, Aandacht & Houding.

Op basis van deze componenten hebben zij een model gemaakt over de werking van mindfulness. Namelijk, je intentioneel (intentie) focussen (aandacht) met een open en onbevooroordeelde houding (houding) leidt tot een verschuiving in jouw perspectief. Intentie, aandacht en houding zijn geen losse stadia, maar een doorlopend proces. Vandaar dat het beschreven wordt als een moment-tot-moment-ervaring. Dit is te zien in onderstaand figuur.

Shapiro

Intentie (waarom)
Toen Westerse psychologie mindfulness overnam van Oosterse religieuze en culturele gedachtestromingen, is intentie deels verloren gaan. Binnen het Boeddhisme is verlichting en mededogen voor alle wezens de intentie van mindfulness, maar in het Westerse gedachtegoed ligt de intentie meer bij het individu. Kabat-zinn (6) schrijft het volgende: “Jouw intenties vormen de weg voor wat mogelijk is. Ze herinneren je er van moment-tot-moment aan waarom je doet wat je doet.” Door intentie op te nemen in de definitie van mindfulness, wordt mindfulness onderscheiden van andere meditatietechnieken.

Aandacht (wat)
Het tweede component van mindfulness is aandacht. In deze context betekent aandacht dat je je focust op interne en externe prikkels, maar zonder deze al een betekenis te geven. De filosoof Edmund Husserl noemt dit ook wel het terugkeren naar de dingen zelf (5). Op deze manier leer je van moment-tot-moment te leven.

Houding (hoe)
Door aandacht word je bewust van interne en externe prikkels. Je evalueert de prikkels niet, maar het is wel van groot belang hoe je tegenover deze prikkels staat. Het is belangrijk dat jij acceptatie, vriendelijkheid en openheid beoefent en met zo’n houding jouw (interne) omgeving ervaart. Door met zo’n houding en zonder interpretatie naar de wereld te kijken, leer je om niet voortdurend te streven naar prettige ervaringen of om minder prettige ervaringen weg te stoppen (5).

In de practice van deze week leren we je hoe je mindfulness toe kunt passen.

Hoe werkt Practice 12?

Op deze pagina of via onze Instagram kun je de checklist en worksheet voor Practice 12 downloaden of er een screenshot van maken.

De checklist is bedoeld om bij te houden hoe de Practice voor jou verloopt. Lukt het je om de Practice elke dag te doen? Op de checklist kun je dat zelf bijhouden en natuurlijk delen. Zo inspireer je anderen om ook mee te doen!

We hebben twee stempels gemaakt in de vorm van een GIF’je. Als je via je Instagram Stories bij GIF zoekt op PBP dan zie je twee stempels staan: gehaald () en niet gehaald (X).

Gebruik @personalbodyplan om ons te taggen en de hashtag #DoemeemetPBP om anderen te inspireren en motiveren.

Checklist Practice 12

Checklist Practice 12

(Gebruik je rechtersmuisknop op je computer of houd de afbeelding ingedrukt op je smartphone en selecteer opslaan).

Bronnen

1. Ivarsson, A., Johnson, U., Andersen, M. B., Fallby, J., & Altemyr, M. (2015). It pays to pay attention: A mindfulness-based program for injury prevention with soccer players. Journal of Applied Sport Psychology, 27(3), 319-334.

2. Kabat‐Zinn, J. (2003). Mindfulness‐based interventions in context: past, present, and future. Clinical psychology: Science and practice, 10(2), 144-156. Thera, N. (1962). The heart of Buddhist meditation. New York: Weiser

3. Brown, K. W., & Ryan, R. M. (2003). The benefits of being present: mindfulness and its role in psychological well-being. Journal of personality and social psychology, 84(4), 822.

4. Shapiro, S. L., Carlson, L. E., Astin, J. A., & Freedman, B. (2006). Mechanisms of mindfulness. Journal of clinical psychology, 62(3), 373-386.

5. Kabat-Zinn, J., & Hanh, T. N. (2009). Full catastrophe living: Using the wisdom of your body and mind to face stress, pain, and illness. Delta.

Veelgestelde vragen

Kan ik ook meedoen als ik geen Personal Body Plan abonnement heb?

Ja, de campagne #DoemeemetPBP is een gratis initiatief.

Members met een Personal Body Plan abonnement hebben wel het voordeel dat ze de Personal Body Plan app kunnen gebruiken en dat ze hun Practices ook kunnen delen met hun coach via de chat in de app. Zo ontvangen zij persoonlijke coaching.

Wil jij dit ook? Start dan vanaf maandag met je eigen Personal Body Plan.