Practice 1: Noteer elke dag drie dingen waarvoor je dankbaar bent

Na een jaar als 2020 en zo’n start als 2021 kun je al snel in de overtuiging raken dat het toch allemaal geen zin heeft. Begrijpelijk, maar laten we allereerst de focus leggen op wat je wél hebt en waar je wel invloed op uit kunt oefenen.

Bewustwording van de dingen waar je dankbaar voor bent zorgt namelijk voor het ervaren van positieve emoties. Dit leidt tot meer veerkracht waardoor je beter om kunt gaan met veranderende omstandigheden. Ben je klaar voor Practice 1?

De voorwaarden voor een duurzame gedragsverandering

Gewoontes zijn kleine dagelijkse beslissingen en acties die je (onder)neemt. Automatismen zijn erg fijn en noodzakelijk in het leven. Als je tijdens het autorijden iedere keer na zou moeten denken op welke pedaal je moet trappen terwijl je ondertussen aan je stuur moet draaien, je richtingaanwijzer aan moet doen en ook nog eens om je heen moet kijken dan zouden er een hoop dingen misgaan.

Tijdens je rijlessen heb je deze handelingen stap voor stap geleerd totdat autorijden, naar herhaling, een automatisme werd. Dit wordt ook wel de ‘Habit Loop’ genoemd. Bewust en onbewust is er een aanleiding (trigger), gevolgd door een routinematige actie (routine) met als uitkomst een beloning (reward). Het kost tijd en aandacht om dit proces te herhalen (investment) wat uiteindelijk een waarde oplevert.

Nieuwe gewenste gewoontes vormen

Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte te vormen. Er is echter geen gemiddelde mens, vandaar dat uit het onderzoek ook blijkt dat het vormen van een nieuwe gewoonte afhankelijk is van de persoon, de omstandigheden en de soort gewoonte. Hierdoor kan het vormen van een nieuwe gewoonte tot 254 dagen in beslag nemen.

Om de verwachtingen te managen is het belangrijk om je te realiseren dat het vervangen van een ongewenste gewoonte / het aanleren van een nieuwe gewoonte twee tot acht maanden in beslag neemt voordat het een routinematige actie is geworden. Dit is overigens geen aaneengesloten periode waarin het perfect moet gaan. Zo nu en dan terugvallen is menselijk en heeft geen nadelig effect, integendeel. Als je er maar van leert.

Download de checklist en de worksheet voor Practice 1

Checklist

Klik hier om de checklist te downloaden

 

Worksheet

Klik hier om de worksheet te downloaden

Veelgestelde vragen

Kan ik ook meedoen als ik geen Personal Body Plan abonnement heb?

Ja, de campagne #DoemeemetPBP is een gratis initiatief.

Members met een Personal Body Plan abonnement hebben wel het voordeel dat ze de Personal Body Plan app kunnen gebruiken en dat ze hun Practices ook kunnen delen met hun coach via de chat in de app. Zo ontvangen zij persoonlijke coaching.

Wil jij dit ook? Start dan vanaf maandag met je eigen Personal Body Plan.