Oordelen in een ander perspectief

Laten we eerlijk zijn, oordelen is makkelijk. Vaak bekruipt ons (on)bewust een mening over de ander, al helemaal wat betreft de invulling van een lifestyle of fysiek van iemand anders. Hoewel je het recht hebt op een eigen mening, kan het goed zijn om eens bewust stil te staan bij de oordelen die jij hebt en de oordelen waar jij zelf mee te maken krijgt.

Uiteraard hoeft jouw beeld van een ander niet altijd positief te zijn. Het is echter altijd nog aan jezelf hoe jij hier vervolgens mee omgaat. Oordelen zeggen namelijk niet zo zeer wat over een ander, maar meer over jouw eigen houding.

Wat kan je doen met negatieve oordelen van een ander?

Het is veel makkelijker om je te laten raken door een (negatief) oordeel van een ander dan door positieve aandacht. Opmerkingen die ons kwetsen blijven altijd veel langer hangen dan opbouwende feedback. Wist je dat de verhouding positieve versus negatieve opmerkingen rond de 4:1 ligt?

Iedereen krijgt wel eens te maken met een negatief oordeel. Maar besef je goed dat oordelen van een ander vaak subjectief zijn. Iemand anders zijn mening hoeft niet jouw realiteit te zijn. Wellicht bevat het oordeel van de ander een kern van waarheid die je kan gebruiken om jezelf te verbeteren, maar dat is iets wat alleen jij kan beoordelen en niet een ander.

Uiteindelijk zal niet iedereen jouw aanpak en route begrijpen en dat is niet erg. We hoeven niet allemaal volgens dezelfde principes te leven en je zal altijd wel volgens de principes van een ander teveel of te weinig van iets zijn. Blijft dicht bij jezelf en handel vanuit jouw eigen waarden.

Wat kan je doen met negatieve oordelen die vanuit jezelf komen?

Wanneer je merkt dat jij een negatief oordeel hebt over een ander kan dit komen doordat een ander gedrag vertoont wat jij vanuit jezelf niet zou tolereren. Wanneer jij bijvoorbeeld een druk bestaan hebt kan iemand die in jouw ogen een minder druk leven heeft en zegt geen tijd te hebben om te sporten behoorlijke irritatie oproepen.

Besef je echter dat ieder vrij is om een eigen invulling te geven aan zijn leven en het ieders eigen verantwoordelijkheid is. Het feit dat een ander een afwijkende invulling handhaaft dan jijzelf zou doen maakt het niet meteen goed of slecht. Zolang je niet in de schoenen van een ander hebt gestaan of hun volledige verhaal kent zal je immers nooit volledig hun redenen of aanpak kunnen doorgronden.

Een ander veroordelen kan ook komen doordat iemand iets heeft wat jijzelf niet hebt, maar wel graag zou willen hebben. Het is dan makkelijk om je geïntimideerd te voelen door een ander. Er kunnen dan al snel negatieve gevoelens ontstaan, zoals onzekerheid of jaloezie. Probeer het echter niet te zien als een competitie of iets wat nadelig voor jou is, maar laat de aanpak van een ander je juist inspireren. Wie weet biedt hun werkwijze jouw handvatten die jou ook weer een stapje verder jouw doelen kunnen brengen en bedenk je goed dat ieder zijn route uniek is.

Bovendien zijn we al snel geneigd onze ‘behind-the-scenes’ te vergelijken met iemand anders zijn openbare successen. Iedereen heeft onzekerheden en issues waar diegene mee worstelt, alleen zie of merk je dat lang niet altijd.

Vergelijk jezelf niet met anderen en start met het focussen op jouw eigen proces.

Conclusie

De meeste oordelen waar wij mee te maken krijgen, hebben te maken met een strategie om ons ego te beschermen. Hoewel je altijd je voorkeuren mag hebben en je zeker niet altijd met alles om je heen hoeft in te stemmen, kan het goed zijn om eens stil te staan bij jouw eigen oordelen en te bedenken waar deze vandaan komen.

Wanneer je bij jezelf bepaalde aannames opmerkt kan dit juist een manier zijn om nog eens goed je eigen houding te evalueren. We zijn allemaal mensen met gevoelens, onzekerheden en unieke sterke en zwakke punten, dromen, doelen en wensen. We hoeven hierdoor niet allemaal volgens dezelfde principes te leven en handelen, wees je daar van bewust.

De beste versie van jezelf zijn komt in vele soorten en maten en is voor iedereen weer anders. Datgene waar jij je aandacht aan besteedt groeit dus. Streef ernaar om het beste in jezelf aandacht te geven en de ander in zijn waarde te laten!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.