Durf jij om hulp te vragen?

Na een aantal jaren trainen kwam ik op een plateau terecht en lukte het mij niet meer om spieren op te bouwen. Tijdens de trainingen deed ik waar ik op dat moment zin in had en qua voeding wist ik niet wat het juiste was. Doordat ik steeds minder resultaat behaalde daalde ook mijn motivatie. Op dat moment besefte ik me dat er iets moest gaan veranderen om dit plateau te doorbreken. Ik moest uit mijn eigen comfortzone stappen en hulp van buitenaf zoeken om nieuwe stappen te maken.

Om hulp vragen, durf jij dat?

Om hulp vragen, dat is zo makkelijk nog niet. Je bent de regisseur van je eigen leven, toch? Enerzijds zou je graag de hulp en het advies van een ander kunnen gebruiken, maar anderzijds vind je ook dat je ‘het zelf moet kunnen’. Je bent in de veronderstelling dat je genoeg kennis tot je hebt om jouw doelen te realiseren en het voelt als falen door anderen in te schakelen. Maar is dat ook echt zo?

Om hulp vragen is zo gek nog niet

Je kijkt meestal niet objectief naar jouw eigen aanpak en wellicht heeft een ander andere invalshoeken of meer kennis en ervaring dan jij op een ander gebied. Bovendien bespaar jij jezelf de nodige tijd door hulp in te schakelen in plaats van zelf aan te blijven modderen.

Ja, je moet het inderdaad zelf doen uiteindelijk, maar dat betekent niet dat je geen hulp kan gebruiken door een omgeving te creëren waarbij je de tools aangereikt krijgt om jouw doelen te behalen.

Vind jij bovendien anderen die hulp inschakelen falen? Van pro voetballers tot atleten, allemaal beschikken zij over een coach. Niet omdat ze zelf geen kennis of vaardigheden hebben, maar omdat ze met de juiste tools doelgerichter en effectiever aan de slag kunnen gaan.

Mijn ervaring

Toen ik begon met Personal Body Plan kreeg ik een speciaal op maat gemaakt plan wat specifiek afgestemd was op mijn trainingsachtergrond, mijn lichaam, mijn doelen en mijn lifestyle. In het begin vond ik het lastig om de controle over de trainingen uit handen te geven, maar ik merkte al snel dat de vaste structuur en achterliggende beweegredenen eindelijk voor progressie begonnen te zorgen, waardoor ik het plateau eindelijk kon doorbreken.

Ik heb regelmatig met mijn eerste Personal Body Coach, Paul Bosma (nu de Head of Knowledge) gesproken over de trainingsprogramma’s of over mijn voeding en de uitleg die ik dan kreeg om zo mijn training en voeding aan te pakken sprak mij erg aan. Zeker toen ik al snel merkte dat ik weer mooie stappen vooruit aan het zetten was, zowel mentaal als fysiek.

Pas toen ik ging kijken naar de verschillen vanaf het moment hulp inschakelde en daarvoor, zag ik dat ik voorheen suboptimaal bezig was en eigenlijk mijn tijd aan het verdoen was om op eigen houtje aan te modderen.

Om hulp vragen kan zoveel voordelen bieden

De voordelen die ik ervaar:

  • Minder stress door het delen van verantwoordelijkheden: doordat een expert mijn trainingsschema opstelt hoef ik daar zelf niet meer over na te denken.
  • Ik heb een Personal Body Coach om mee te sparren en om al mijn vragen aan te stellen.
  • Ik ben me veel bewuster van mijn eigen gedrag doordat een ander objectief naar mijn progressie bekijkt en mij advies geeft.
  • Ik sta meer open voor nieuwe inzichten en nieuwe kennis.
  • Tijdens minder succesvolle periodes weet mijn coach mij weer te motiveren en geeft mij net het duwtje om hier snel weer bovenop te komen.
  • Ik heb eindelijk het plateau doorbroken waar ik al zo lang in vast zat! Hierdoor kreeg ik ook het plezier in trainen weer terug, omdat ik nu ook weer echt progressie begon te maken na een tijd stil te hebben gestaan.
  • Ik leer om uit mijn comfortzone te stappen. Door bijvoorbeeld nieuwe trainingen te doen of gedragslessen te lezen en maken, leer je nieuwe dingen over jezelf die je zelf minder snel of niet zou zetten als je het alleen zou moeten doen.

Wacht niet tot de perfecte omstandigheden zich aandienen, maar creëer je eigen perfecte omstandigheden. Hoe? Door het gewoon te doen! Het is zonde om jarenlang bezig te zijn in de gym en daarbij weinig tot geen resultaat te halen, als je met een beetje hulp zoveel meer kunt bereiken. Het feit dat jij zelf verantwoordelijk bent voor jouw acties betekent niet dat je er alleen voor hoeft te staan.

Ik ben nu bijna 2 jaar verder met mijn Personal Body Plan en als ik naar de resultaten kijk die ik heb behaald, kan ik trots zijn dat ik destijds de stap heb gemaakt om de hulp van Personal Body Plan in te schakelen. Om hulp vragen is geen zwaktebod, maar juist een teken van kracht!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.