Top handbalster Michelle Goos vertelt over haar Personal Body Plan

“Als handbalster had ik al meer bereikt dan ik ooit had durven dromen, maar het was niet genoeg. Ik voelde een leegte. Na de Olympische spelen viel ik in een gat. Toen kwam er in augustus 2016 een aanbod uit Duitsland van de Bundesliga club Buxtehude SV. Zonder lang na te denken heb ik het contract getekend en begon mijn Duitse avontuur.

Maar het niveau was beduidend hoger en de trainingen zwaarder. Ik voelde me vaak uitgeput, opgebrand en lusteloos. Als ik op het veld stond gaf ik alles, maar daarbuiten deed ik zo min mogelijk.

Ik begon me af te vragen wat ik anders kon doen om me fitter te voelen en beter te presteren. Trainen deed ik genoeg. Krachttraining, conditietraining, handbaltraining. Alles bij elkaar 16 uur per week. Het enige wat mijn nog verder zou kunnen helpen was een personal coach, die mij voornamelijk op mentaal gebied en het gebied van voeding verder kon helpen.


Ik volgde Personal Body Plan al vanaf het begin en was erg onder de indruk van de fysieke resultaten. In 2017 besloot ik me zelf aan te melden voor Personal Body Plan. Ik kreeg net als alle deelnemers een persoonlijk opgesteld plan, een aangepast krachtschema en een calorie budget. Na een paar weken kwam ik tot de conclusie dat dit voor topsporters moeilijk te combineren is.

Als topsporter heb je natuurlijk al veel begeleiding en je moet vooral heel erg veel. Als team-topsporter mis je soms net het laatste beetje persoonlijke aandacht. Personal Body Plan bood bij dat wel.

Ik begon deze reis met mijn Personal Body Coach Tom Grootendorst. Wij zijn nu inmiddels 1,5 jaar verder en ik ben fitter dan ooit. We hebben het plan 1000x bijgesteld en aangepast. Tom heeft mij door mijn dieptepunten heen gesleept, mij bijgebracht te doseren in mijn krachttrainingen en mij ontzettend geholpen met mijn voeding. Tegenwoordig hoef ik bijna niet meer na te denken over wat ik wanneer eet, het is een gewoonte geworden.


Maar voordat we op dit punt gekomen zijn hadden we veel tegenslagen. Op 12 augustus 2018 scheurde ik mijn voorste kruisband. Ik was 28 jaar en had eigenlijk nog nooit echt een zware blessure opgelopen. Ik viel in een heel groot zwart gat. Gelukkig werd ik binnen 3 dagen geopereerd en kon mijn revalidatie beginnen. Uit ervaring kan ik nu zeggen: wat een ongelooflijke …. blessure!

Maar Tom sleepte mij er doorheen en maakte samen met een van de Fysiotherapeuten van Personal Body Plan (Rien) voor mij een aangepast trainingsschema. We begonnen weer bij nul. Ik moest leren lopen en mijn knie weer kunnen strekken en buigen. Met veel ups en nog meer downs ging het elke week beter. Doorzettingsvermogen was heel belangrijk.

Ik miste namelijk het teamgevoel, ik stond aan de verkeerde kant van de zijlijn en keek machteloos toe. Maar ik bleef trainen, elke dag twee keer. Na acht weken kon ik joggen! Dat was een enorme overwinning en ik kreeg een enorme boost. Maar de volgende tegenslag was een feit; mijn opa overleed.

Ik kreeg de ene mentale klap na de andere maar mede door de hulp van Personal Body Plan (in het bijzonder Tom) ben ik waar ik wil zijn. De maanden erna vlogen voorbij. Na vier maanden stond ik weer op het veld en mocht ik meetrainen met het team. Dit gevoel was onbeschrijfelijk en enorm spannend. Ik had namelijk nog geen vertrouwen in mijn knie. Het voelde nog niet als voor mijn blessure.

Na zes maanden revalideren heb ik mijn eerste wedstrijd gespeeld. Als ik daar nu terug aan denk was het misschien wel iets te snel, maar wel een enorme prestatie! In 6 maanden terugkomen leek onmogelijk, maar het is ons gelukt. Toch voelde ik me nog niet mezelf en speelde ik niet zoals ik gewend was en graag zou willen. Eind mei tot begin juli (2019) had ik vakantie. Ik kreeg een trainingsschema van de club, maar zag een mogelijkheid. In deze tijd, kon ik inhalen wat ik te kort kwam. Tom maakte een krachtschema waarmee ik mijn benen in deze korte tijd sterker kon maken. Om mijn conditie op pijl te houden wisselde ik de krachttraining af met HIIT (High Intensity Interval Training).

En nu is de voorbereiding begonnen. We zijn drie weken onderweg en hebben inmiddels verschillende tests gehad. Mijn krachttest was veel beter dan vorig seizoen en mijn conditietest ook. Ik zeg (voor nu) doel bereikt!

Maar we zijn nog niet klaar! Ik wil dit seizoen laten zien wat ik kan en mezelf overtreffen. Ik voel me fitter dan ooit! Ik ben wakker voor mijn wekker en heb mega veel energie! Ik ben blij dat ik uiteindelijk heb ingezien dat ik hulp nodig heb. Ja, ik ben topsporter, maar ik weet ook niet alles. En als teamsporter is persoonlijke hulp/aandacht ook belangrijk. Als je dit niet krijgt vraag er dan om. Jij bent de baas!”

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.