Meer trainen voor het beste resultaat?

Je bent eruit. Je gaat aan de slag met je lichaam en wilt de beste versie van jezelf worden. Iedere dag pak je je spullen en ga je naar de gym. Meer trainen betekent een beter en sneller resultaat. Als er wat onverwachts tussen komt waardoor je niet kunt trainen raak je in de stress en ben je bang dat je progressie in gevaar komt. Herkenbaar? Zo vaak mogelijk trainen klinkt heel logisch, maar is het ècht nodig om het beste resultaat te behalen? Of kan het ook prima af met twee keer in de week trainen?

Voor optimaal resultaat is een goede trainingsprikkel nodig. Wat die optimale trainingsprikkel inhoudt verschilt per persoon. Dit is afhankelijk van onder andere je trainingsniveau en je belastbaarheid. Je belastbaarheid is de hoeveelheid trainingsprikkels die je kunt inzetten om optimaal te presteren. Dit is afhankelijk van factoren zoals werk, sport, stress en slaap. Omdat deze factoren niet constant zijn kan je belastbaarheid op en neer gaan.

Naast belastbaarheid zijn er andere variabelen die bepalen op welke manier jij het beste resultaat kunt boeken, namelijk:

Het trainingsvolume

Dit kan op verschillende manieren worden uitgedrukt. Bijvoorbeeld aan de hand van het aantal sets x het aantal herhalingen x het gewicht dat gebruikt wordt per trainingsdag of trainingsweek. Een beginner heeft op het gebied van trainingsvolume een kleinere prikkel nodig om vooruitgang te boeken dan een gevorderde of vergevorderde.

De intensiteit

De hoeveelheid gewicht die gebruikt wordt in verhouding tot het maximale gewicht dat je kunt gebruiken. Voor optimaal resultaat is het niet nodig altijd met hoge intensiteit te trainen. Altijd met hoge intensiteit trainen is namelijk niet bevorderlijk voor je herstel. In jouw trainingsschema’s worden verschillende fases van intensiteit daarom met elkaar afgewisseld.

De frequentie

Het aantal trainingen per week. Om je lichaam te laten herstellen en je spieren daadwerkelijk te laten groeien is rust een belangrijke factor. Je boekt niet altijd meer resultaat als je vaker traint.

Bovenstaande variabelen geven aan dat het bereiken van een optimaal resultaat een samenspel van factoren is. Je trainingsniveau, je belastbaarheid, het volume per trainingsweek, de intensiteit en de frequentie van je trainingen moeten allemaal op elkaar zijn afgestemd om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. In jouw Personal Body Plan wordt gewerkt met een bepaalde periodisering in jouw trainingen. In deze periodisering wordt zo goed mogelijk rekening gehouden met deze factoren, aan de hand van de gegevens die jij tijdens jouw intake hebt ingevuld.

Zoals aangegeven kan je belastbaarheid op en neer gaan. Het is daarom belangrijk goed te blijven communiceren met jouw coach over je herstel na je trainingen. Merk je dat je niet goed herstelt, dan kan jouw coach je adviseren je programma eventueel iets anders in te delen. Het doel an sich is namelijk niet om drie of vier keer per week te trainen, het doel is progressie te boeken. Soms lukt dat beter door de frequentie iets te verlagen als jij minder goed belastbaar bent. Je bent geen machine die uren, maanden of zelfs jaren achter elkaar maximale inspanning kan leveren.

Conclusie over meer trainen

Nog even alles op een rijtje over meer trainen voor het beste resultaat. Voor optimaal resultaat is een optimale trainingsprikkel nodig. Een optimale trainingsprikkel is individueel en staat onder invloed van jouw huidige trainingsniveau en jouw belastbaarheid. Daarnaast spelen het trainingsniveau, de intensiteit en de frequentie van je trainingen een rol in het resultaat dat jij boekt. Er is niet één perfecte manier om te trainen. Houd nauw contact met je coach over jouw herstel na je trainingen, zodat jij zorgt dat jij op dat moment de meest optimale trainingsprikkel krijgt.

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.